Gosztonyi Gergely Propaganda és hatalomkoncentráció A szereplők bármilyen hasonlósága valamely valós személyhez vagy helyzethez kizárólag és csakis a véletlen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A történet helyből csalással indul, hiszen a politikusok arra kérnek felhatalmazást az emberektől, hogy az ő érdekeiket képviselhessék a parlamentben –
Advertisements

A realizmus XIX. század második fele
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
Magyar politikai gondolkodás története es tanév, 1. félév.
Tudás, közösség, hatalom
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
„vissza a természethez!”
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
Bibó István: Eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar történelem
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
A POLITIKAI MARKETING HATÁSA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉRE
Népszerű kultúra és magaskultúra
Demokrácia és diktatúra
A FRANCIA FORRADALOM.
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
A felvilágosult abszolutizmus
Marosi Ildikó PPKE ÁJK május
A szervezeti konfliktusosság elemzése A konfliktusok értelmezése kapcsán felmerülő kérdések: –Hogyan értelmezhetők a konfliktusok? –Milyen okokra vezethetők.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
XXX. ORSZÁGOS TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA BUDAPEST,
Úszó demokráciák Vitorlás köztársaságok A karib-tengeri kalóztársadalom, mint proto- demokratikus szubkultúra a XVII-XVIII. században Társadalmi és politikai.
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
avagy zavar minden szinten
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
Nagyhatalmi jelenlét Afganisztánban a XIX-XXI. században: hasonló és sajátos vonások Készítette : Hegedüs Zsuzsanna BGF-KKK.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Kommunikációs egyenlőtlenségek B 18. tétel A médiaelmélet fő kérdései: hatalom egyenlőtlenség.
Az abszurd dráma. Mit takar a fogalom? Elsősorban egy ír szerző, Samuel Beckett életműve tartozik ide (mások mellett) Fő műve: Godot-ra várva (En attendant.
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Fenntarthatatlan gazdaság avagy a „politikai korrektség” diszkrét bája.
Ideológiák.
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
Somorja, október 28. Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában.
A H I T M I N D E N D E N K I É Dévényi Erika.
Antigoné.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Tiziano III. Pál és unokatestvérei Portré értelmezés, amit a képről tudhatunk.
A projekt szervezeti formái
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Alapjogi bevezetés Információs jogok.
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
Alapfogalmak, definíciók
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
Fogalom Kérdezz! Felelek.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
Politológiai alapismeretek
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Mezey Barna Egyetemi tanár
Állam, politika és ideológia a két világháború közötti Magyarországon.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A szólás és a Háló szabadsága, etika. A SZÓLÁS, VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGA, LELKIISMERETI ÉS VALLÁSSZABADSÁG.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A nácizmus hatalomra kerülése Németországban.  I. A szélsőjobboldali radikalizmus „képlete”  II. Út a hatalomhoz  III. A náci hatalom kiépülése.
A demokrácia alapvető intézményei A hatalmi ágak megosztása Politológia I.Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
AZ ELLENFORRADALOM ÉS HORTHY HATALOMRA KERÜLÉSE
fogalma, módszerei – vezetési elméletek
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Jog- és állambölcselet I.
Velünk élő középkor Forrás:
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

Gosztonyi Gergely Propaganda és hatalomkoncentráció A szereplők bármilyen hasonlósága valamely valós személyhez vagy helyzethez kizárólag és csakis a véletlen műve.

“… műveivel és szellemi alapállásával ma is csak a fennálló világrend ellen tanúskodhat, mellette egyetlen pillanatra sem. A politikában vele takarózni annyi, mint magunkra rántani a ruhásszekrényt.”

Arisztotelész: államhatalmak tipizálása  jó államvezetés elvei Államügyekről tanácskozó szerv, vezető tisztviselői kar, igazságszolgáltató-testület Locke: emberek uralma helyett törvények uralma alatt állás Nem jó, ha általános szabályalkotás és konkrét jogalkalmazás ugyanabba a kézben egyesül

Montesquieu: államhatalmak elválasztásának politikai-erkölcsi követelményének megjelenése A hatalom ténylegesen alávesse magát a maga helyessége feletti „ítélkezésnek” Törvényhozó, végrehajtó, bírói hatalom Több hatalom áll folyamatosan egymással szemben Constant: negyedik „hatalom” megjelenése  regulatív, felügyelői, államfői hatalom

Kritikák Törvényhozói „illetéktelenség”, kicsinyes politikai játszmák Bírói hatalom önálló létének tagadása Osztályharcos szocializmus

Hatalomkoncentrációs problémák Politikai pluralizmus  „negyedik hatalmi ág(ak)” Államhatalom gazdasági kiterjedése  „gazdasági államhatalom”  v.ö.: hármas cenzúra kérdése Bürokrácia  „menedzserek forradalma”

Tömegműveltség eszközeinek kiterjedése  propaganda elterjedése + tömegműveltség emelkedése + hatalomkoncentráció növekedése  „kulturális / tudományos államhatalom”

Közép-Kelet-Európa: határok képlékenyek, nyelvi- földrajzi különbségek Határviszonyok „etnikai és önrendelkezési elvek szigorú alapulvétele” Lét kétségbe vonása Állandó félelem a létszabály  létbizonytalanság  értékek relativizálódása Egység, fegyelem, rend, forradalomellenesség, tekintélytisztelet ‚Kis nemzet’ önmegjelölés

„…legzűrzavarosabb politikai filozófiák s legotrombább politikai hazugságok…”  félrevezetések, féligazságok, hiú remény, hamis képzet, propaganda, öncsalások Zűrzavaros és hamis kategóriákkal dolgozó politikai publicisztika Egyensúlyozott lélekről lepattan  „kamasz” „… nem félni az ellenséges propagandától (…) az imaginárius veszedelmektől” Hígmagyar – mélymagyar (N.L.)

Politikai jellem deformálódása  valóságos, lehetséges, kívánatos Hamis realista Tehetség, ravaszság, bizonyos erőszakosság Demokratikus formák közötti antidemokratikus kormányzás Személyes hatalom kegyes jóakarata és bölcs elhatározása

“Ha szellemalakját ma megidézzük, sok mindent érezhetünk – nyugtalanságot, szégyenkezést, zavart –, csak diadalt nem. Föltéve persze, hogy nem vagyunk hivatásos politikusok, akik kénytelenek mindenből diadalt kovácsolni, még a megszégyenülésből és a hiábavalóságból is. Azonban ő senkit és semmit nem igazol, semmiféle hatalmat, semmiféle jobboldalt vagy baloldalt.“