F ö l d r e n g é s.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új utak a földtudományban március 17. • • Január 20. Nyersanyag- és energiakincs – a fenntartható fejlődés felé • Március 17. Természeti veszélyforrások.
Advertisements

Hurrikánok, tájfunok, trópusi ciklonok
David De Rothschild, a brit Rotschild bankárcsalád örököse, pillepalackokból épített egy 18 méter hosszú katamaránt palackból. A hajó áprilisban.
Nagy fehér cápa.
Szitakötő Totó.
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Lemeztektonika.
Miért változnak az évszakok?
Árvizek „a víz az úr” 2008.október.31  A vízáradat időtől és helytől függően különböző megítélést kapott a civilizált népeknél. Csak a sivatagi népek.
Ez itt Magyar ország térképe
Indonézia, 2004 CUNAMI.
A Hangzhou öböl hídja Kína
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
Az első Föld Napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért Ez a történelmi.
A Föld belső szerkezete és fizikai folyamatok a Föld belsejében
BOLYGÓ-DIMENZIÓK.
Két ellentétes kijelentés Istenről:
A FÖLDRENGÉS.
Vulkáni jelenségek.
A lemezmozgások következményei
Tengervíz mozgásai Hullámzás Tengeráramlások Tengerjárás
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
Fukusimai atomerőmű-baleset
Építészet.
FÖLDRÉSZEK.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
5. Kutatás Panama-csatorna, Szuezi-csatorna, Gibraltári-szoros
ANGOL-AMERIKAI HETEK május II. Rákóczi Ferenc Általános és Művészeti Iskola, Óvoda, Könyvtár Készítette a 7. osztály kiscsoportja.
– A Maldív Köztársaság szigetország az Indiai-óceánon, India délnyugati csücs- kénél. 26 atollból, 1192 szigetből áll, ebből 202 lakott, további 87 a.
A Titanic első útjára indult a látóhatár fel és senki sem tudta előte, hogy sosem látják viszont.
Világ legrégebbi még lakott városa
Katasztrófák Földrengések. Milyen katasztrófa okozott legtöbb halálos áldozatot?
HAITI Képek az internetről A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából. A 2010-es haiti földrengés az Richter-skála szerinti 7,0 erősségű, pusztító földrengés.
A GÖMBVILLÁM.
(A balesetmegelőzés fontossága)
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
A földrengések és a Föld belső szerkezete
Merkúr.
Halmazállapot-változások
MECHANIKAI HULLÁMOK - FÖLDRENGÉS
Etna Az Etna (szicíliai nyelven Muncibeddu,olaszul Mongibello vagy Etna, latinul Aetna) egy napjainkban is aktív vulkán Szicília északkeleti részén,Atania.
Ciklonok, anticiklonok
Fizika Földrengèsek.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Számrendszerek kialakulása
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
A népességnövekedés tényezői és következményei
Készítette: Pelsőczi Gergő
A tűz A tűz története..
Rezonancia katasztrófák világunkban
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
Vörösiszap katasztrófa!!!
A FÖLDRENGÉS A földrengés a földfelszín egy darabjának hirtelen bekövetkező és néha katasztrofális következményekkel járó mozgása.
Földrengés.
Légnyomás, szél, ciklonok, anticiklonok
Földrengések.
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Szélenergia.
Földrengések.
Lemezmozgások kísérőjelenségei. Szerkezeti mozgások 1. Gyűrődés Nagy nyomáson, magas hőmérsékleten, nagy mélységben, oldal irányú erők hatására KÉPLÉKENY.
A földrengések a szilárd kéregben történő, nagyon rövid ideig tartó elmozdulásokból fakadnak.
2010. november 17. Farkasné Ökrös Marianna EKF Földrajz MA.
A vízi erőművek Készítette: Szilágyi Ákos Csatlós Bendegúz
A kén=Sulfur.
Indonézia, 2004 CUNAMI.
Megújuló energiaforrások II. Bukta Péter
Tartalom A lemezmozgások A Föld szerkezete A lemeztektonika alapjai
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
Lemezmozgások kísérőjelenségei
Előadás másolata:

F ö l d r e n g é s

A földrengés (zemetrasenie) A földkéreg mozgásait, amelyek rengések formájában nyilvánulnak meg a Föld felszínén földrengésnek nevezik.

Hogyan keletkeznek s milyen okokra vezethetőek vissza a földrengések? A földkéreg szilárd anyagból áll, amely egy tányérhoz hasonlatosan bizony törékeny. Vannak bizonyos régiók, amelyek fizikai felépítésük és elhelyezkedésük okán hajlamosak a rengésekre. Ezek a területek a kéreglemezek határvonalaihoz, óceáni hátságokhoz, s a kéreglemezek belsejében elhelyezkedő ún. törésvonalakhoz kapcsolódnak. A térképen a földrengések kipattanásának pontjait jelölték pirossal, s a jelölések tökéletesen kirajzolják Földünk kéreglemezeit, illetve a nagyobb, lemezeken belüli aktív törésvonalakat.

A Föld földrengési zónái

Chang Heng kínai tudós 132-ben találta fel az első, a földrengések észlelésére alkalmas szerkezetet. A középen álló edény oldalát 12 sárkányfej díszítette, az edény körül pedig 12 varangyosbéka ült. A sárkányok bronzgolyókat tartottak a szájukban. Földrengéskor valamelyik sárkány az alatta ülő béka szájába ejtette a golyót, melynek koppanása figyelmeztetett a földrengésre. Az eszköz a rengés irányát is érzékeltette, ugyanis mindig az epicentrummal ellentétes irányban ülő béka kapta el a leeső golyót

Charles Francis Richter (1900 – 1985), amerikai szeizmológus Charles Francis Richter (1900 – 1985), amerikai szeizmológus. Igazán híressé a Richter-skála kifejlesztése tette. Munkatársaival először 1935-ben használták ezt a mérési módszert.

Richter-skála. Ez a skála azt jelzi, hogy milyen energiájú volt a földrengés. Arról, hogy milyen nagyságrendű pusztítással is járnak ezen rengések a skála értékei szerint, az alábbi táblázat ad áttekintést. 2-es alatt - Mikrorezgések, nem érezhető - Naponta 8000 2 - 2,9 - Műszeresen jelzett, nagyon kevesen érzik - Naponta 1000 3 - 3,9 - Érezhető, károkat ritkán okoz - Évente 49.000 4 - 4,9 - Tárgyak, bútorok rázkódnak, komolyabbkárokat nem okoz - Évente 6.200 5 - 5,9 - Kis körzetben gyengébb épületek jelentősenkárosodnak, erős épületekben nagyobb kár nem jelentkezik - Évente 800 6 - 6,9 - Kb. 150 km körzetben okoz súlyos károkat,ha lakott területet érint - Évente 120 7 - 7,9 - Párszáz km körzetben okoz súlyos károkat - Évente 18 8 - 8,9 - Akár 1000 km körzetben is nagyon súlyos károkat okoz – Évente 1 9 - 9,9 - Pusztító erejű többezer km körzetben 20 évente 1 10 felett -Nem regisztráltak még ekkora rengést - gyakorisága ismeretlen A másik skála, amelyet ma már ritkábban használnak, nem a földrengés energiájára, hanem a rengés pusztító hatására alapulva osztályoz. Ez a Mercalli-skála. A megkülönböztetés végett ez esetben római számokkal jelzik a hatás mértékét. (l-Xll)

A magnitúdókhoz (a földrengés erősségének mértéke) tartozó észlelhető hatások: 1-2 magnitúdó A rengés csak szeizmográffal vagy más műszerrel érzékelhető. 3-4 magnitúdó A földrengés alig érezhető. A csillárok lengenek, kisebb károk előfordulhatnak. 5-6 magnitúó A földrengés erősen érezhető. A tárgyak leesnek a polcról, a falak megrepednek. . 7-8 magnitúdó A rengés nagyon súlyos károkat okoz. A házak és a hidak összeomlanak. Az utak deformálódnak.

S z e i z m o g r á f

A szeizmográf működési elve

Szeizmogram

Földrengés során elmozdultak a szántás sorai egymáshoz képest, jól szemléltetve a mozgásokat

... egy R- 8-as rengés után

Földrengés előtt és után

San Francisco 1906 1906. április 18-án történt a nagy san franciscoi földrengés, ami kicsit átrendezte San Franciscot. Az USA történetében ez volt a legnagyobb természeti katasztrófa a Katrina hurrikán megérkeztéig. Pontosabban nem is az, hanem a következtében fellépő tűz, amely sokkal nagyobb pusztítást végzett, három napig égett a város.

A modern San Francisco épületei, mint például a piramis alakú Transzamerika Piramis ellenállnak a földrengésnek. Az épületet úgy tervezték, hogy földrengéskor csak 0,6 m legyen a kilengése.

Anchorage - Alaszka

Japán

Isztambul - 1999 (Törökország)

Új- Zéland

Görögország

Szecsuan (Kína) 2008.május 12. R-8

Szecsuan - 2008

Szecsuan 2008 Montana 1959

Haiti 2010. jan. 12. R-7-es földrengés

Port-au-Prince: Az elnöki palota ... és után A földrengés előtt ...

A kb. 230 ezer áldozatot követelő a 7-es fokozatú Haiti földmozgás lehet az egyik legtöbb áldozatot követelő földrengés a világon valaha feljegyzett tíz legsúlyosabb közül.

A világ eddig regisztrált legnagyobb erejű földrengése 1960-ban Chilében volt. Ennek erőssége 9,5 magnitúdó volt a Richter-skála szerint. Egy 9-es erősségű földrengésben annyi energia szabadul fel, amennyit a világon egy év alatt elhasználunk! A második legnagyobb rengés 1964-ben Alaszkában volt, ennek erőssége 9,2 volt. A szumátrai 2004-es rengés "csak" a harmadik helyezett a listán a 9,1 erősségével. A legnagyobb földrengések szinte kivétel nélkül a Csendes-óceáni Tűzgyűrű mentén pattannak ki, s ami miatt ez különösen veszélyes, a rengéseket sok esetben követik jelentős szökőárak.

A világ eddigi legtöbb halálos áldozattal járó földrengései 1556, Kína, kb. 830.000 halott 1976, Kína, kb. 255.000 halott hivatalosan (jóval nagyobb a becsült 655.000-es érték!) 1138, Szíria, kb. 230.000 halott 2004 Indiai ó. 220.000 halott (cunami) Európa kisebb számokkal bír: 1908, Olaszország, Messina, 72.000 1775, Portugália, Lisszabon, 70.000 1693, Olaszország, Szicília, 60.000 Magyarorszári adatokat illetően a rengések erőssége (Richter-skála) szerint: 456, Savaria (Szombathely) 6,3 (becsült érték) 1763, Komárom 6,3 (becsült érték) 1911, Kecskemét 5,6 1956, Dunaharaszti 5,6 (ez utóbbi a műszeresen mért legnagyobb rengés )

Régiónk nem tartozik a különösebben földrengésveszélyes övezetekbe, azonban vannak olyan törésvonalak, amelyek aktívak, süllyedések, emelkedések következhetnek be, s így időről-időre megmozdul nálunk is a föld. Az alábbi térképen a 456 és 2004 közt volt rengések szerepelnek,

Péter-Pál napján Komáromban megindult a föld 1763. június 28-án a kora reggeli órákban (több és különbözõ helyen észlelt elõrengést követõen) történt meg a hazánk területén ismert legnagyobb földrengés. A rengés következtében Komáromban 63-an meghaltak, 102-en megsebesültek, összedõlt 7 templom és 279 épület. Részben összedõlt további 353 épület, azaz komoly sérülést szenvedett a város épületeinek 54%-a, míg csak 9% maradt sértetlen. A földrengés áldozatokat szedett, és komoly károkat okozott Gyõrben is. Házak sérültek meg a távolabb fekvõ településeken is

Ez nem a te szobád , csak a földrengés átrendezte egy kicsit ezt a kéglit.

Tengerrengés - CUNAMI

A tenger alatti földrengés, illetve ritkábban vulkánkitörés miatti tengerrengés, - elterjedt japán nevén a cunami - a nyílt tengeren nagy sebességgel haladó, de alacsony (15-50 cm-es) hullámot okoz, amely a sekély parti vizekhez érve lelassul, felmagasodik, és 10-30 méteres vízfalként zúdul a partra, elpusztítva mindent, ami útjába kerül

Ha maga a rengés nem sűrűn lakott területen következik be, a szökőárak pusztítása sokszorosan meghaladhat- ja a rengés közvetlen pusztítását.

A cunami előtt ...

... és utána.

Indonézia - Indiai óceán – 2004 karácsonya

2004. december 26: az Indonézia partjainál bekövetkezett 9-es erősségű tengerrengés, majd az azt követő cunami a történelem egyik legnagyobb katasztrófáját okozta.

A következő felvételek a nyugalom megzavarását okozó képeket tartalmaznak. Csak erős idegzetűek nézzék meg.

A tengeri árvíztől 12 országban összesen 220 ezer ember pusztult el.

A szökőár-előrejelző rendszer képes a beérkező adatok alapján megmondani, hogy egy adott térségben várható-e szökőár kialakulása vagy sem.