Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Oktatási Konferencia 2010 május 13 A FELSŐOKTATÁS HELYZETE A BOLOGNAI FOLYAMAT TÜKRÉBEN Dr. Kis Papp László alelnök.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az új felsőoktatási törvény koncepciója Mi várható a felsőoktatásban
Advertisements

Hámoriné Váczy Zsuzsa. •Története: 1936-tól szakképzés, flexibilis szakmacsoportos oktatás, a gazdaság, mint megrendelő.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Az új felsőoktatási törvény március 9. Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program Csatlakozás az Európai Felsőoktatási Térhez - Infrastruktúra-fejlesztési Program magántőke bevonásával.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
ELTE Bologna Szeminárium február 7.. „A”- szekció kérdései I. 1. Hogy értendő a mesterképzés 35%-os hallgatói létszáma? Minek a 35%-a ez, illetve.
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
Középfokú képzés Magyarországon Nagy Mária szerk. (2003): Mindenki középiskolája. Országos Közoktatási Intézet, Bp.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
A szakképzés tapasztalatai a Büttner Kft-nél Dr. Büttner Tamás Ügyvezető igazgató SzaSzeT Konferencia Marcali
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
A rendészeti (rendőr) (szak)képzés jelene és jövője
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
HEFOP központi program „Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása” 2005 – 2008.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Mi a TISZK? T: Térségi I: Integrált SZ: Szakképző K: Központ.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A szakképzés helyzete Magyarországon
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A felsőoktatási fejlesztési részhozzájárulásról (képzési hozzájárulás) október 19. dr. Halász Zsolt.
A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának szabályozása az új felsőoktatási törvényben Prof. Dr. Katona Tamás.
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
A Regionális Munkaügyi Tanáccsal szembeni elvárások a munkaadói oldal szemével nézve Készítette: ÉMRMT munkaadói oldal november 12.
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Példa egy ppt prezentációhoz
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete XXII. KÜLDÖTTGYŰLÉS 2009 JÚNIUS 25.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A felsőoktatási expanzió befolyása a regionális munkaerőpiacra Sándor Mária 2013.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Előadás másolata:

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Oktatási Konferencia 2010 május 13 A FELSŐOKTATÁS HELYZETE A BOLOGNAI FOLYAMAT TÜKRÉBEN Dr. Kis Papp László alelnök

1. A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma Év Jelentkező

2. Az intézményrendszer jellemzői Intézm Oktató Hallg okt.jutó hallg. 18,3 18,9 17,7 18,3 18,2

3. A felsőoktatás fenntartói helyzete 2009/2010 Int.sz. Hallgató Oktató Költségv.int Egyházi Magán Összesen:

4. A Bolognai folyamat

5. A felsőoktatás jelenlegi helyzete A felsőoktatás minősége Magyarország sikerének meghatározó eleme. A felsőoktatás jelenleg:szétesett és jelen- tős válságban van. A felsőoktatással szembeni 3 követelmény: 1.A képzés minőségének javitása, 2.A bolognai rendszer felülvizsgálata, 3.Át kell gondolni a felsőoktatás irányitási és finanszirozási rendszerét.

6. A képzés minőségének javitása A stratégia lényege: -a felsőoktatásban 400 ezer hallgató:fogl.10% -közel 38 ezer munkavállaló:a 3.helyen a fogl. -költségvetési támogatás Md Ft - A felsőoktatás kisugárzása országosan és regionálisan is jelentős A felsőoktatás legyen mindenki számára elérhető, aki teljesiti a bekerülés feltételeit. -előirható az emelt szintű érettségi /vita!!!/ -összhangot kell teremteni a végzők száma és a valós társadalmi igények között. -speciális programok kidolgozása a hátrányos helyzetű,de tehetséges tanulók befogadására

-Az ÁSZ jelentés felrója,hogy a felsőoktatás nem eléggé gyakorlatias - A Bologna rendszerben sok birálat éri a tanár- képzést /A témáról külön előadásban/ -A felsőoktatási képzés minőségét a közoktatás állapota jelentősen befolyásolja, súlyos gondok: > csökkentek a természettudományos ismeretek, >sok morális, magatartásbeli probléma van, >sok középiskolában csökken az oktatás szintje, >a roma tanulók tanulásában komoly gondok 7. A bolognai rendszer felülvizsgálata

8.A felsőoktatás finanszirozási rendje Az új finanszirozási rend alappillérei: >Hosszútávú kiszámithatóság biztositása, >Figyelembe kell venni az inditott szak iránti munkaerőpiaci keresletet /Külön előadás!!/ >A finanszirozás függjön össze a képzési költségekkel /intézmények között 100% eltérés/ >Vegye figyelembe a PPP beruházások hosszú- távú finanszirozási lehetőségeit >Kezelje külön a kutatások finanszirozását >A felsőoktatás finanszirozásában fontos kérdés a régiók támogatása.

9.Ellentétek az intézmények között Vidéki felsőoktatási intézmények véleménye -Az új felvételi rendszer „kiüriti” a gazdaságilag gyengébb térségeket,mert a vidéki fiatalok - a jobb elhelyezkedés reményében – Bp-i intézményeket jelölnek meg első helyen. Ez a körülmény: >Hozzájárul a leendő értelmiség „elvándorlásához” ami tovább növeli az ország „kettészakadását” >veszélyezteti a vidéki felsőoktatás létét Régiós keretszámok megállapitása szükséges

10.1.Javaslatok a finanszirozásra 1.Normativ alapú finanszirozás esetében: -csak a képzési normativák valódi értéke alapján, -a képzési,fenntartási,kutatási normativák érték megörzése esetében, -garancia a 100%-os állami /költségvetési/ finan- szirozásra, - a jelenlegi állami támogatás /GDP 1%/ növelése az OECD átlag-szintjére /GDP 1,4%/ -az igazoltan magasabb képzési és kutatási minő- ség anyagi elismerése. Ezekhez a feltételekhez:plusz források kellenek!

10.2.Javaslatok a finanszirozásra 2.Bázis alapú finanszirozás esetében: Ehhez a finanszirozási formához: -bőséges források kellenek, -állandó képzési és kutatási programlehetőség, -statikus felsőoktatási környezet. Miután egyetlen feltétel sem áll rendelkezésre,ez a finanszirozási forma nem valósitható meg.

10.3.Javaslatok a finanszirozásra 3.A 3 éves megállapodáshoz kötödő „output-alapú” finanszirozás: Jelen időben ehhez legközelebb eső finanszirozás van érvényben a magyarországi felsőoktatásban. A probléma: A különböző –számszerűsithető – követelményeket maguk az intézmények határoz- ták meg maguknak. Ezt a finanszirozási formát a világon –a magyar felsőoktatáson kívül –sehol sem alkalmazzák.

10.4.Javaslatok a finanszirozásra 4.Paraméteres finanszirozás: A Bölcsek Tanácsa ezt a finanszirozási formát ajánlja az alábbi feltételekkel: -a magasabb felvételi pontszámmal bekerülő hallgatók után nagyobb normativa járjon, -meg kell erősiteni az intézményi kutatásokat támogató pályázati rendszereket, -a mesterképzésnél a munkaerőpiac előrejelzését jobban figyelembe kell venni, -előtérbe kerülne a fokozattal rendelkező oktatók- kutatók létszámának bővitése.

11.A gazdaság szerepe,lehetőségei a felsőoktatás finanszirozásában A Bölcsek Tanácsa ajánlásai: -a szakképzési támogatás növelése /30%-ról 40%/ és a támogatandó intézményi kör bővitése, -a vállalakozások csökkenthetik járulékfizetési kötelezettségeiket az intézményi K+F támogatás összegével, -a helyi iparűzési adóbevételekből –önkormányzat döntése alapján- felsőoktatási intézmény is támo- gatható legyen, -nagyobb szerepvállalás intézményeink részéről a felnőttképzésben /Demográfiai okok miatt is!!/.