A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja Előadó: Oláh Anita Khetanipe Egyesület Cím: 7621 Pécs, Béri Balogh Ádám u.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szélsőjobboldal magyarországi megerősödése Reiner Roland Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 15.
Advertisements

Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben
Az önkormányzatok feladata a közfoglalkoztatási programban
Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
Az 1. világháború.
Szinte lehetetlen??? DWIGHT D. EISENHOWER generálisnak igaza volt akkor, amikor megparancsolta, hogy minél több képeket és filmeket készítsenek a holokausztról.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
Szlovákiai Magyar Adatbank
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
A roma programok megvalósulása a dél-dunántúli régióban
Magyarországi kisebbségek, magyar kisebbségek
általános főig. helyettes
„NE HAGYD MAGAD!” Antidiszkriminációs program Kedvezményezett: Kézenfogva Alapítvány A projektet támogatta az Európai Unió
M OBILITÁSI HAJLANDÓSÁG VIZSGÁLATA FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK KÖRÉBEN Molnár Nikolett PhD-hallgató XI. MRTT vándorgyűlés Kaposvár, 2013.
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
Kisebbségek, nemzetiségek, etnikumok
A cigányság geopolitikája
A cigányság integrációja Magyarországon
Magyarország etnikai szerkezete
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
Magyarország etnikai szerkezete
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
MAGYARORSZÁG A DUNAI MONARCHIÁBAN
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
A nácizmus Németországban. ( )
1. A demográfia fogalma, története, tárgykörei és forrásai
Demográfia 2. A Világ népessége.
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
Izrael.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Nyelvi jog és hivatali nyelvhasználat Molnár Csikós László.
Kárpátalja etnikai arculatának változása között
„A CIGÁNYOKKAL NEM LEHET BÉKÉSEN EGYÜTTÉLNI” Az önkormányzati vezetők szerint, a cigányok által is lakott települések közel HARMADÁN (31%) a nem romák.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
A nemzeti kisebbség oktatása és elhelyezkedése a társadalomban, különös tekintettel a német kisebbségre Készítette: Maráczi Andrea Pécsi Tudományegyetem.
A multikultúra megítélése
Jászapáti népességének változásai
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Történelem – középszintű témakörök
A népesség számának változása Európában
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Önkormányzatiság Romániában – helyzetkép és jövőkép Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke INNOVA KONFERENCIA Szabadka
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Az Európai Bizottság által támogatott „Sastipen – Egészség” program tapasztalatai,
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember 29. Pécs, 2007.
ROMA KULTÚRA NAPJA ÁPRILIS 08..
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
4. tétel: A történelmi Magyarország területfejlesztése az újkorban
Romák Magyarországon Pszifon november.
Nemzeti, etnikai, kisebbségi helyzet az OMM-ban
A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A cigányság helyzete Magyarországon 2007/08. tanév, 2. félév Mai magyar társadalom II. Páthy.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
A MARCALI JÁRÁSI FELZÁRKÓZÁSI KEREKASZTAL ÜLÉSEINEK MUNKARENDJE.
Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
A nemzetközi migráció globalizálódása
Határon túli magyar tanulók teljesítménye a PISA vizsgálatok alapján
Nemzetiségi kérdés és etnikai viszonyok a dualizmus korában
Demográfiai változások a XVIII. századi Magyarországon
A III. Fazola-napok alkalmából rendezett szimpózium (2009
Előadás másolata:

A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja Előadó: Oláh Anita Khetanipe Egyesület Cím: 7621 Pécs, Béri Balogh Ádám u. 3. Tel.: 72/ Fax: 72/ Mobil: 20/ „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember 28. Pécs, szeptember 28.

A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember 28. Pécs, szeptember 28. A cigányság rövid története, kiemelten ennek hazai vonatkozásai

A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember 28. Pécs, szeptember 28. Az őshazától Európáig  A cigányok/romák őshazája Észak-India nyugati területe – Pandzsab.  A romák/cigányok i.sz. 700 és 1000 között indultak el indiai őshazájukból.  Az elvándorlás több hullámban történt meg.  Nem elképzelhetetlennek tűnő elmélet, hogy nem Indiából, hanem Közép-Ázsiából érkeztek a cigányok.  Egy másik feltételezés szerint a cigányok Indiából i.sz körül keltek útra.  Kb. másfél évszázadot tartózkodtak a romák/cigányok Perzsia területén.  A vándorlás során Örményországba jutottak el.  A szeldzsuk törökök támadást indítottak.

A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember 28. Pécs, szeptember 28. A cigány/roma népesség Európa területén  A XV. Sz. –ban Magyarországon a cigány/roma népesség jelentős része a Német Birodalom, Svájc, Franciaország területére vándorolt tovább.  Több ország területéről kitiltották, üldözték a cigányokat.  Az 1400-as évek végén számos országban pl. Svájc törvények szabályozták a cigány/roma népesség életét.  A XVI. sz. –ban általánossá vált az erőszakos asszimilációs politika.  A XIX. sz.- tól a „náci harci gépezetnek” cigány/roma esett áldozatul.

A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember 28. Pécs, szeptember 28. A roma/cigány népesség Magyarországon – A 19. századig  A romák/cigányok a 15. század idején jelentek meg Magyarországon.  Az 1400-as évektől a cigányok vándorló életmódot folytattak, melyek zavartalanságát a menlevelek biztosították.  A Habsburg-uralom alatt a cigányellenes törvénykezés érvénybe lépett Magyarországon is.  I. Lipót 1701-ben törvényen kívül helyezte a cigányokat.  Mária Terézia évi rendeletében kiutasított az országból minden cigányt, aki nem telepedett le, további rendeleteivel pedig teljes asszimilációt szorgalmazott.  II. József folytatta az erőszakos asszimiláló politikát, illetve kiterjesztette azok érvényességét Erdélyre is.  Mária Terézia és II. József rendelkezéseit Magyarország és Erdély nagy részén sem a hatóságok, sem a cigányok nem vették túl komolyan.

A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember 28. Pécs, szeptember 28. A cigány népesség területi elhelyezkedése Magyarországon Forrás: KSH, a évi Népszámlálás adatai)

A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember 28. Pécs, szeptember 28.

A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember 28. Pécs, szeptember 28. A cigányság helyzete Magyarországon 1945-ig  Az 1893-ban tartott cigányösszeíráskor cigányt írtak össze hazánkban.  1931-től a vándoripari engedélyek kiadását korlátozták tovább nehezítve ezzel a cigányság életkörülményeit, hiszen a munkavállalási lehetőségeket tovább szűkítették a cigányok számára. Egy 1938-as rendelet szerint minden cigányt gyanús egyénnek kell tekinteni.  Endre László későbbi államtitkár 1934-es követelése a cigányok koncentrációs táborba való zárásáról és a férfiak sterilizálásáról a közvetlen előzményeit és alapját képezik a magyarországi romák holokausztjának.

A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember 28. Pécs, szeptember 28. A cigányság helyzete Magyarországon 1945-től napjainkig  A cigányok 70-80%-a a társadalomtól elkülönülten, telepeken élt kóborcigányok sátrakban, míg a letelepedettek vályogkunyhókban.  A telepeken erőszakos mosdatások, fertőtlenítések folytak, ha bűncselekményt követett el valaki, a rendőrség sorra vette a telep lakóit, akik védelem nélkül álltak a hivatalos szervvel szemben.  A Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetsége az ötvenes években a cigány értelmiségiek – László Mária kezdeményezésére alakult meg.  1965-ben indítottak egy, a cigánytelepek felszámolására irányuló programot – az állandó keresettel rendelkezők kedvezményes kamatú kölcsönt vehettek fel „CS” lakások építésére, illetve régi parasztházak felújítására.  Az 1980-as évek végére a cigányság helyzete sokat javult.

A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember 28. Pécs, szeptember Létrejöttek a kisebbségi, köztük a cigány önkormányzatok. - Kialakult egy cigány értelmiségi réteg. - Romológia tanszékek szerveződtek. - Jelentősen megszaporodott a cigánysággal foglalkozó publikációk. - Cigány nyelvű kiadványok száma megnőtt. - Cigány nemzetiségi iskolák jöttek létre.

A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember 28. Pécs, szeptember 28. Köszönöm megtisztelő figyelmüket