Közfoglalkoztatás és értékteremtés Szűcs Erika miniszteri megbízott Szociális és Munkaügyi Minisztérium Cegléd, 2010. április 15.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Advertisements

Az önkormányzatok feladata a közfoglalkoztatási programban
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
A közmunkaprogramok tapasztalatai,
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Construma április 14. Dr. Maráczi Zsolt Otthonteremtési Program Javaslat Társaság a Lakásépítésért Egyesület 1/16.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Siófok szeptember 17.
Családi napközi.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Foglalkoztatás-politika
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Magyarország logisztikai lehetőségei Dél-Oroszországban Dr. Egri Imre – Dr. Duleba Szabolcs – Dr. Kádár András április 28. Nyíregyháza.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
GINOP programidőszak rövid áttekintése.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
Szociális földprogram és foglalkoztathatóság Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Konferencia szeptember 29.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
1 A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009 Szűcs Erika július 16. Miskolc.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
„Út a munkához” program tapasztalatai
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Európai Uniós ismeretek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Lorem ipsum.
„Út a munkához”program
Székesfehérvár, július 14.
Új lehetőség? – Új lehetőség!
Közfoglalkoztatás Szombathely városban Előadó: Horváth Olga.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Előadás másolata:

Közfoglalkoztatás és értékteremtés Szűcs Erika miniszteri megbízott Szociális és Munkaügyi Minisztérium Cegléd, április 15.

Kell-e közfoglalkoztatás? 1 millió aktív korú, szociális támogatásból élő ember1 millió aktív korú, szociális támogatásból élő ember jelentős és tartós területi különbségek a gazdasági fejlettségbenjelentős és tartós területi különbségek a gazdasági fejlettségben kapacitáshiányok a közösségi szolgáltatásokbankapacitáshiányok a közösségi szolgáltatásokban bizalmi kérdések és azok kezelhetősége a munkaerőpiaconbizalmi kérdések és azok kezelhetősége a munkaerőpiacon

Megoldás-e a közfoglalkoztatás? szociális ellátás és aktivitás ( foglalkoztathatóság és kirekesztődés problematikája )szociális ellátás és aktivitás ( foglalkoztathatóság és kirekesztődés problematikája ) töredék munkakínálatok a vidéki gazdaságbantöredék munkakínálatok a vidéki gazdaságban a vidéki gazdaság fejlesztése és a közösségi szektora vidéki gazdaság fejlesztése és a közösségi szektor közfoglalkoztatás és támogatott foglalkoztatás (a közösségi foglalkoztató szerepét megosztja)közfoglalkoztatás és támogatott foglalkoztatás (a közösségi foglalkoztató szerepét megosztja) adatok ( ) – viszonylag tartós elem, de szerepe a gazdaság fejlődésének generálása és támogatása kell legyen!!!adatok ( ) – viszonylag tartós elem, de szerepe a gazdaság fejlődésének generálása és támogatása kell legyen!!!

Értékteremtés közfoglalkoztatással önkormányzati feladatok kapacitásbővüléseönkormányzati feladatok kapacitásbővülése -életminőség javulása -humán erőforrás minőségének javulása ( versenyképességi tényező ) emberi életminőség javulásaemberi életminőség javulása közgazdasági hatás ( belső kereslet növekedése )közgazdasági hatás ( belső kereslet növekedése ) köz- és magánszféra összekapcsolódása ( tartós s tervszerű )!!!köz- és magánszféra összekapcsolódása ( tartós s tervszerű )!!! -közfoglalkoztatás tervezés – foglalkoztatási prognózis készítés -önkormányzatok, állami infrastruktúra kezelők, helyi vállalkozások munkaügyi szervezet tartós és rendszeres együttműködése ( ökológiai példa!!! )

Az „értékteremtés” gyakorlati módszerei előfeltétel: rugalmas törvényi szabályozás, megfelelő nagyságú és módszerű pénzügyi támogatáselőfeltétel: rugalmas törvényi szabályozás, megfelelő nagyságú és módszerű pénzügyi támogatás közfoglalkoztatás tervezés – foglalkoztatási prognózis készítéseközfoglalkoztatás tervezés – foglalkoztatási prognózis készítése -önkormányzati feladatok ( ésszerű nagyságrendben ) -kistérségi feladatok -helyi vállalkozások igényei + munkaügyi központ programjai -mobilitással elérhető munkalehetőségek koordinációs feladatok – ökológiai példakoordinációs feladatok – ökológiai példa -munkaügyi központ -önálló „intézményi” háttér: foglalkoztatási fórumok önálló „tranzit” foglalkoztatók önálló „tranzit” foglalkoztatók és még sok más ( munkaerő felkészítés, pénzügyi feltétel bővítése, stb. )és még sok más ( munkaerő felkészítés, pénzügyi feltétel bővítése, stb. )

Köszönöm a figyelmet!