Az első reformidőszak (1965/68-1971) ÁVF 2006.. Kiindulópont Téeszesítés –> A faluról városokba özönlő népesség az extenzív iparfejlesztés utolsó tartaléka.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
A magyar vállalkozások üzleti helyzete területi metszetben és a válságra adott reakciók Czibik Ágnes (GVI) MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató.
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Makroökonómia 5. előadás.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Parkolóhelyek hiánya – hiánygazdaság a piacgazdaságban?
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
Az eladósodás politikatörténete Földes György
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Az indiai gazdaság kilátásai a 21. század elején
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Regionális gazdaságtan 4.
A nemzetközi üzleti élet etikája
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG FEJLŐDÉSE A SZÖVETKEZETI RENDSZER MEGSZILÁRDULÁSÁTÓL A RENDSZERVÁLTOZÁS KAPUJÁIG
Rövid távú modell IV. Aggregált kínálat.
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Összehasonlító gazdaságtan
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
A Rákosi rendszer terület és településfejlesztési törekvései
AZ ÚJONNAN IPAROSODÓ FEJLŐDŐ ORSZÁGOK
3. előadás.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Emberi erőforrás menedzsment
III. A logisztika jövője
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Nyers Rezső, az „új mechanizmus” egyik legjelentősebb ösztönzője
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
Kornai János: A gazdasági vezetés túlzott központosítása.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
A szocialista kori gazdasági szervek típusai és jellemzői 15. foglalkozás április 29.
A gazdasági élet problémái
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
Az iparpolitika fejlődési pályái a volt szocialista országokban Lux Gábor PhD hallgató PTE KTK Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola.
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
A vállalkozások jogi környezete n Árképzés korlátozása - horizontális és vertikális árrögzítés - árdiszkrimináció - félrevezető árképzés - területi árképzés.
AZ ELLÁTÁS FEJLŐDÉSE ÉS A MARKETING KIALAKULÁSA
Az értékkategóriák.
Oroszország.
Kockázat és megbízhatóság Megbízhatóság alapú kapacitás- és költségtervezés Dr. Kövesi János.
Európai Uniós ismeretek Közös Agrárpolitika (CAP).
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
22. Magyar gazdaságpolitika
Kérdések a második zh-hoz
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A piac és a piacgazdaság
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Az első reformidőszak (1965/ ) ÁVF 2006.

Kiindulópont Téeszesítés –> A faluról városokba özönlő népesség az extenzív iparfejlesztés utolsó tartaléka A hatvanas évek közepére a munkaerő- utánpótlás kiapad, a mérsékelten centralizált rendszerre jellemző óvatos próbálkozások helyett valódi reformok kellenek

A válság legfontosabb tünete: a külgazdasági egyensúlyhiány Az 1959-ben még csak 1,6 md forintos adósságunk 1963-ra már 4,1 md-ra növekszik Oka, hogy összeomlik a magyar külkereskedelem „iparcikket nyersanyagért” stratégiája -A világpiaci színvonaltól mind jobban elmaradó magyar iparcikkek egyre kevésbé versenyképesek -Ezért a nyersanyagok mellett az iparcikkek importjára is egyre gyakrabban szorulunk rá –> eladósodás

Cél: egy új külgazdasági modell Eddig: széles spektrumú import-helyettesítő gazdaságpolitika volt jellemző Ettől kezdve: cél egy specializáltabb exportösztönző gazdaságpolitika Ez azonban a hagyományos tervgazdasági modell keretei között lehetetlen –> a reform kulcsfogalma a termelés „minőségi” jellemzőinek előtérbe állítása - vö. az eddigi tervgazdálkodás logikája: mennyiségi előírások, túlhajtott tervek, selejtes áruk (egyes vállalatoknál: 20-60%!!! felesleges készlet)

Közgazdasági reformkoncepciók a szocialista blokkban J. Liberman (SZU): „Nem az államnak kell a megrendeléseket elhelyezni … a vállalatoknak kell a megrendelésekre vadászniuk” Ota Šik (Csehszlovákia): „A vállalat egyedül, az értékesítési lehetőségeket értékelve dönt”

És a tényleges reformok Főleg Jugoszlávia, Csehszlovákia és Magyarország kísérelte meg az iménti reformok gyakorlatba való átültetését Elemei: -Kötelező tervutasítások csökkentése -Vállalati szabadság növelése -A bruttó termelés helyett a nettó termelésre helyezett hangsúly -Árreform

A magyar reform 1964 és 1968 között Nyers Rezső (Friss István és Pardi Imre) vezetésével megkezdődik a reform előkészítése Legfontosabb jellegzetessége az óvatosság: valódi piacot nem kívántak létrehozni, a reformokat szabályozókkal bástyázták körül („szimulált piac”) -ok: Jugoszláviában az 1965-ös reformok után elszabadult a munkanélküliség és infláció -Csehszlovákia: katonai beavatkozás 1968-ban Eredetileg kétlépcsős reform terve: -1968: „új gazdasági mechanizmus” -A radikálisabb második lépcsőre (1971-től) már alig-alig került sor

A kötelező tervutasítások csökkentése Tervjóváhagyási rendszer egyszerűsítése - Csökken a jóváhagyandó kötelező mutatók száma A tervek már csak a kormány számára voltak kötelező érvényűek, a vállalatok termelését már inkább szabályozók segítségével próbálták elérni

A vállalatok önállósága és az önigazgatás A vállalatok érdekeltté tételének kulcsa a fejlesztési és a részesedési alap : -Előbbi a fejlesztéseket és beruházásokat tette lehetővé -Utóbbi pedig a vezetők és az alkalmazottak személyes érdekeltségét teremtette meg A vállalatok önállósága azonban korlátozott: - Amortizáció 40%-a központosított marad -Bankhitelek felvétele csak állami jóváhagyással -Szabályozók tulajdonképpen a vállalatokat szabályozzák

A legfontosabb szabályozó: az árrendszer Világpiaci árak átültetése a hazai ipar jó részének tönkremeneteléhez, munkanélküliségre és inflációra vezetett volna -óvatos árpolitika: hatóságilag rögzített, maximált és szabad árak hármasa, illetve az utóbbi arányának fokozatos növelése a cél Főleg a fogyasztói árak elszabadulásának igyekeztek gátat szabni: a termelői és fogyasztói árak különbségét továbbra is különféle dotációkkal hidalták át

Az új gazdasági mechanizmus eredménye: A fékek ellenére a vállalatok piaci tevékenységének, érdekeltségének és ösztönzésének alapfeltételei megteremtődtek –>megszűnt az elad(hat)atlan áruk tömege közötti harmadik ötéves terv az addigi legpontosabban teljesített tervvé válik (az előirányzattól való eltérés fele az előző ötéves tervének)

Egy speciális probléma: a bérrendszer A jugoszláv példa alapján tartani kellett attól, hogy a termelés racionalizációja munkanélküliséghez vezet Egyszerre kell fenntartani a bérek ösztönző szerepét és elkerülni a munkanélküliséget -Megoldás : az átlagbérszínvonal-szabályozás (jobban fizetett alkalmazott mellé „vattaembert” kellett felvenni, fenntartandó az átlagbérszínvonalat) -Bátrabb lépés lett volna a bértömeg-szabályozás, de ezt a munkanélküliségtől való félelem miatt csak 1972-re, egyes vállalatoknál, kísérleti jelleggel vezették be

Önigazgatás a szövetkezetekben A teljes önigazgatás elvét csak a szövetkezeti szférában valósították meg: -Járási tanácsok megszüntetése (1971) -Termelőszövetkezetek Országos Tanácsa (TOT) -Melléküzemágak fejlődése -Új politika a háztájival kapcsolatban (háztáji árutermelés engedélyezése)

A magánszektor felé tett első lépesek Rendkívül korlátozott: kiskereskedelemben a legfeljebb 3 főt, vendéglátásban a legfeljebb 5 főt foglalkoztató üzletek bérlete válik lehetővé - Ez és az egyébként is differenciáló jövedelmek azonban lerombolják a szocialista egyenlőségmítoszt (8-9-szeres jövedelemkülönbségek)–> konzervatív ellentámadás lehetősége