ÁVF Társadalmi részvétel 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Civil szerepek és civil szereplők
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Győr város szociális ellátórendszerének működtetése az önkormányzati, civil és egyházi szolgáltatók közreműködésével. Páternoszter Piroska főosztályvezető.
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
EDUVITAL- Tudományos Újságírók Klubja 2012.november 26. Összetartó közösség, egészségesebb ember Dávid Beáta, PhD.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A deviancia összetett fogalma
Civil programok kommunikációja, a CSR-hez való kapcsolódás lehetséges módjai Dr. Győri Zsuzsanna KÖVET Egyesület október 24.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A csoportok Vezetési Ismeretek Előadások III. Mi a csoport? A csoport olyan egyének közössége, – akiknek közösen kialakított normarendszerük van – akik.
A CSOPORTOK Dr. Dinnyés János professor emeritus Vezetéstudományi tanszék.
Egyéni döntések a szervezetben
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Fogd A Kezem Alapítvány
A CSOPORTOK Dr. Dinnyés János professor emeritus Vezetéstudományi tanszék.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Összehasonlító gazdaságtan
Második és informális gazdaság Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 21.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
TÁMOP / Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért május 31. TERÜLETFEJLESZTŐK SZAKMAI MŰHELYE.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Személyközi kapcsolatok és típusai (általános szintek)
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Az innováció következményei. A., A következmények vizsgálata – az eddigiek során igen kevés figyelmet fordítottak rá I. Az ügynökök véleménye II. A hagyományos.
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
Alapfogalmak, definíciók
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Munkanélküliség fogalma, típusai
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Eredmények és kihívások az Önkéntesség Európai Éve kapcsán Önkéntesség a kultúrában, a közművelődésben november 18.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
A közösségek szerepe életünkben - a megtartó erő..
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
Kaucsek György - Simon Péter Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet „Maradj a Zöld Zónában!” munkahelyi alkohol- és drog-megelőzési program Workshop – Dobogókő,
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
A szocializáció folyamata
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Környezeti hatások számszerűsítésének problémái
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Előadás másolata:

ÁVF Társadalmi részvétel 1. A társadalmi részvétel fontossága az egyén és a társadalom szemszögéből ÁVF Társadalmi részvétel 1.

Egyén és társadalom kapcsolatrendszere Informális Formális közvetítő szervezetek Egyén Társadalom

Az egyén mint társas lény I. A társadalmi kapcsolódások fontossága az egyén szempontjából A fennmaradás elemi szükséglete Komfort és stimuláció (Scitovsky Tibor) A valahová tartozás igénye A hasznosságtudat fontossága A társadalmi eligazodás szükségessége A referenciacsoport szerepe

Az egyén mint társas lény II. A társadalmi kapcsolódások fontossága az egyén szempontjából A döntések megkönnyítése, visszaigazolása A biztonságérzet fenntartása A társadalmi státus kialakítása A társadalmi státus megszilárdítása, szimbolikus megjelenítése

Az egyén mint társas lény III. A társadalmi kapcsolódások fontossága az egyén szempontjából Lelki megerősítés és gyakorlati védelem a külvilágból érkező csapások és támadások ellen Szolidaritási háló A külső körülmények kollektív befolyásolásának lehetősége

A társadalmi tőke fontossága a társadalom és a gazdaság szempontjából A társadalmi tőke (social capital – Robert Putnam) hozzájárulása a fejlődéshez Az együttműködési készségek jelentősége A normarendszer szilárdságának fontossága A bizalom jelentősége

A civil társadalom fontossága a társadalom és a gazdaság szempontjából Komplex társadalmi szükségletek kifejezése, aktív kezelése A pluralizmus és a társadalmi sokszínűség védelmezése, erősítése Mechanizmusok a kormány és a piac közvetlen társadalmi ellenőrzésére, befolyásolására

A társadalmi dilemma definíciója A társadalmi dilemma olyan döntés- illetve konfliktushelyzet, amelyben a szemben álló felek, ha mindannyian önérdekük optimális érvényesítésére törekszenek (domináns stratégia), végül külön-külön is és együttesen is rosszabbul járnak, mint ha érdekeiket egyeztetve összehangoltan cselekedtek volna (kooperatív stratégia). (Hankiss Elemér)

A társadalmi csapda definíciója A társadalmi csapda olyan hibás, a társadalom ellenőrzése alól már kicsúszott automatizmus, amely egy adott társadalmi dilemma rossz, szűken önérdekű megoldásának következtében (a domináns stratégiák eluralkodása, a kooperatív stratégiák hiánya miatt) alakult ki, a döntést hozók szándékával ellentétes eredményre vezet.

A fogoly dilemmája 1. fogoly Vall Nem vall 2. fogoly 5+5=10 0+10=10 10+0=10 1+1=2

A társadalmi csapdák néhány típusa A közlegelők tragédiája: az egyéni haszon lehetősége domináns stratégia kialakítására csábít A hiányzó „hős” csapdája: a kollektív felelőtlenség A „futok a pénzem után” csapdája: lélektanilag indokolt irracionalitás

A társadalmi csapdák elkerülésének és felszámolásának feltételei A szereplők bízzanak egymásban. (Putnam) A szereplők tudják, hogy megbízhatnak a többiekben. Biztosított legyen az információáramlás. A társadalmi károk tudatosítása. Összefogás, „koalíció” a társadalmi csapdák elkerülésére/felszámolására.

A „közlegelők tragédiája” a magyar nonprofit szektorban Háttér: Általános pénzhiány, magas adószint Domináns stratégia: „Számlás foglalkoztatás” Következmények: Egyre inkább ellehetetlenülő egészségügyi és nyugdíjbiztosítás, s az ebből finanszírozott szolgáltatások és kifizetések hanyatlása A nonprofit szektor gyengesége A munkavállaló és a szervezet permanens jogsértése és kiszolgáltatottsága

A „hiányzó hős” csapdája a nonprofit szektor érdekeinek képviseletében A „potyautas” jelenség érdekképviseleti összefüggései Az „alkalmi hősök” megjelenésére alapozott szektorszintű érdekképviselet A 90-es évek adóvitái - alkalmi koalíció 1% – alkalmi szakértői koalíció NCA – államigazgatási pozícióban levő szakértők