A vidéki élettér jövője - szegénység vagy élhető környezet Velez Zoltán Szent István Egyetem Gazdasági Tanácsának Elnöke Címzetes Egyetemi Docens Nyugat-Magyarországi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A vidék területfejlesztési érdekérvényesítése
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Iskolák vidéki térségekben A társadalmi átalakulás történeti, kulturális beágyazottsága, ütközőpontjai a Kárpát medencében a XXI. század elején SOPRON.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
Egy határon átívelő régió (EGTC) kialakításának lehetőségei a szerb-magyar határtérségben Ricz András PhD hallgató Szabadka.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
A Szatmári határmenti térség társadalmi-gazdasági jellemzői Nagy Egon Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
TELEPÜLÉSTAN 5. Településrendszer, régió. MI A RÉGIÓ? Vonzáskörzet (régió)
Nyugat-dunántúli Régió
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
A vidéki tér sikertényezői
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Foglalkoztatás-politika
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Európa regionális földrajza
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A Pécsi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
MTA Regionális Kutatások Központja A pénzügyi szolgáltatások területi dilemmái Magyarországon KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs MTA Regionális.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
Magyar versenyképesség 2017
„Szegénységcsökkentési programok Afrikában –
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Kolozsvár ÜZLETEK KIINDULÓPONTJA ERDÉLY SZÍVE 
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Előadás másolata:

A vidéki élettér jövője - szegénység vagy élhető környezet Velez Zoltán Szent István Egyetem Gazdasági Tanácsának Elnöke Címzetes Egyetemi Docens Nyugat-Magyarországi Egyetem SOPRON 2006 november 16.

Alapvetések Előadásom, nem tér ki az egészségesen fejlődő országrészekre, a főváros és a megyei-jogú városok aglomerációjára. Mondanivalóm közvetlenül érint közel 2 millió embert az ország Észak-Keleti, Keleti, Dél-Nyugati, valamint Dél- és Közép-Dunántúli térségeiben. A globalizáció, értelmezéséhez szorosan hozzátartozik a regionalitás, a hely szerepe, és szelleme.

A vidék és a közelmúlt A rendszerváltás legnagyobb vesztese a vidék és a benne élő roma társadalom. Érdemtelenül megdőlt az agrártermelés birtokszerkezete. Fölborult a vidék társadalma, megrendültek gazdasági alapjai . Elvesztette aktív és motivált értelmiségének jelentős részét. Megkezdődött a népességi viszonyok jelentős átalakulása, nem csak etnikai összetételében, hanem gerontológiailag is. A vidék a nagyvárosok népesség-tartalékává vált. Nincs sem vidék, sem agrárstratégiánk

A vidék jelene Nem tudjuk, vagy nem akarjuk kimondani, milyennek szeretnénk látni és alakítani a vidék Magyarországát. A vidékfejlesztés hangzatos szlogenje gazdasági értelemben felértékeli, de gazdasági erejében nem erősíti a vidéket. Nem dőlt el, hogy a 2500 milliárd Ft., agrár- és építőipari lobbyk érdekét, vagy az egészséges vidéket fogja-e szolgálni. Folyamatban van egy „vidéki gerontológiai Trianon”, amelynek a politika, a fiatal generáció, és az egész ország tevékeny szemlélője.

Nincs rendszerszemlélet. Vidék egészségügy nincs a közgondolkodásban Nincs rendszerszemlélet. Vidék egészségügy nincs a közgondolkodásban. Pénz centrikus, mivel alapvetően forráshiányos. Nem túlélési koncepciókban gondolkodik, hanem pillanatnyi konfliktus-, és forrás kezelésben. Fogja a rendszerváltás illúziójának, lásd iskolakérdés, saját önkormányzat. A vidék jelene II.

A politikai és társadalmi kiegyezés vidéki lét esélye Az ország lakossága várhatóan 2025 re jelentős mértékben csökken. A felerősített nemzeti érzelmek nem teszik lehetővé a más országokból történő lakosság és munkaerő-pótlást. Társadalmi és politikai kiegyezés esetén Magyarország lehet az első Európában, amely szabályozott keretek között egészíti ki lakosságát.

A politikai és társadalmi kiegyezés a vidéki lét esélye. II A politikai és társadalmi kiegyezés a vidéki lét esélye. II. A vidék már középtávon sem lehet a munkaerő-pótlás bázisa. A romák térségi gettósodása, komoly egészségügyi problémákat hoz be a vidék társadalmába. Az oktatás együtt fog mozogni az egészségüggyel. A gazdaság sajátos eszközeivel megoldja a várható munkaerő hiányát. A városokba olcsó munkaerő (török, pakisztáni) áramlik be.

Csökkenő lakosság leértékelődő családi vagyon Csökkenő lakosság leértékelődő családi vagyon. Az ingatlanvagyon egyes vidéki térségekben, főleg a keleti és észak keleti részeken, már ma is leértékelődik, reális ingatlan- piac nincs. A családi gazdaságok földje leértékelődik a leszakadó térségekben. A bankok finanszírozási hajlandósága gyenge. A kis- és közép vállalkozások erősödése, illetve létrehozása a munkaerő általános rossz állapota miatt szinte kizárt. A felsorolt problémák begyűrűznek a gazdaságilag egészséges tájakra is.

Egy prekoncepció néhány eleme Románia Uniós csatlakozása után a határ mentén lévő területek gazdasági és társadalmi folyamatai új irányokat vehetnek. A határ menti térségek eltérő gazdasági fejletsége a térség gazdaságának interregionális átrendeződését eredményezheti. Az innovációs és aglomerációs központok átkerülhetnek, a nagyobb tudáspotenciállal és hagyománnyal rendelkező Partiumba.

A prekoncepció néhány eleme II. Nyugat-Románia agroökopotenciálja, a térség erős gazdasági potenciáljával a versenyképesség szempontjából közép távon maga mögé utasíthatja a tiszántúli megyéket. A két térség eltérő,és azonos agrárstrukturális jellemzői (üzemméreti szerkezet, földhasználat, termelési struktúra, technológiai modernizáció, feldolgozóipar, földtörvény stb.) középtávon a román élelmiszergazdaság számára komparatív előnyöket jelentenek. A nyugat-romániai területek, – erősebb gazdasági beszívó képességük miatt – Magyarország keleti területeinél jóval kedvezőbb helyzetben várják az Európai Unió különböző támogatáspolitikai eszközeit.

Nagyvárad: Lakosság: kb. 230.000 fő Nemzetközi repülőtér Iskolák: Általános 48,Középiskolák, gimnáziumok 19, Szakmunkásképzők 8Szakközépiskolák 22 Egyetem: -a XIX. Század elején alapították,jelenleg 15 kar, 2 kutató központ, 19.000 hallgató, 2.000 oktató (1.000 Professzor) - 5 kollégium - Tempus, Phare, Socrates, Leonardo nemzetközi programokban vesznekrészt Főbb kulturális intézmények: Román Nemzeti Színház, Magyar Nemzeti Színház, Gyerekszínház, Bábszínház Filharmonikus zenekar, 2 Mozi, 6 Múzeum, több mint 10 kórus, 8-10 néptánccsoport Egészségügyi intézmények:6 Kórház, 28 Rendelőintézet1 Vérellátó 7 „Poliklinika” 68 gyógyszertár, 214 magán rendelő

Arad: Lakosság: kb. 187.000 fő Működő nemzetközi repülőtér Egyetemek: „Aurel Vlaicu”, 1990-ben alapítva 13 fakultás, 5.600 hallgató, 341 oktató, EU akkreditált „Vasile Goldis”, magánegyetem 9 fakultás, több mint 15.000 hallgató, 800 oktató, külső előadó, EU akkreditált Főbb kulturális intézmények: Román Nemzeti Színház „Marionette Színház” Filharmonikus zenekar

Temesvár: Lakosság: kb. 400.000 fő Működő nemzetközi repülőtér Egyetemek: Műszaki Egyetem (Politechnika), 1921-ben alapították 9 kar, 10.000 hallgató, 900 oktató „Universitatea de Vest”, 1944-ben alapították 10 kar, 9.000 hallgató, 672 oktató, saját egyetemi könyvtár Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, 1945-ben alapították 15 kórházban működtetnek egyetemi klinikát, kb. 3.500 helyi és külföldi hallgató Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem 6 kar, 1.600 hallgató, 220 oktató, kb. 1.600 ha gyakorló földterülettel rendelkezik az egyetem a hallgatók részére Főbb kulturális intézmények:Román Nemzeti Színház, Magyar Nemzeti Színház, Német Nemzeti Színház,Opera,Filharmonikus zenekar,Francia Kulturális Intézet Konzulátusok: Ausztria Németország Olaszország

A lehetséges jövő A politikai pártok eltérő módon láttatják a népességi probléma megoldását. A jobboldal a határon túli magyarságot kezeli népesedési tartalékként. A baloldalnak nincs elképzelése, csak a piacgazdaság szabályzó erejében bízik. Az értelmiség a témát alapvetően elkerüli A gazdaságban megjelenik a humán tőke valódi tőkeként kezelése. A vidék jövője komplex, rendszerszemléletű, társadalmi gazdasági és politikai kérdés. A vidék elveszti (elvesztette) kultúrateremtő képességét. A vidék akkor lesz sikeres, ha a város „beszállítójává” tud válni.

Összefoglalás A XXI. század versenyében a vidék sorsa minden korábbinál kevésbé függ a saját teljesítményétől, annál inkább a központi szándéktól és akarattól. A média összekötötte a modernséget a városi léttel. A vidéknek le kell válnia a paraszti múltról és át kell alakítania a mondanivalóját. A vidéki civil szféra megerősítése és ezen keresztül a közösségépítés, a társulás, az agráriumban az újtipusu szövetkezés a lehetséges jövő építő erő. A kistérségi összefogás és az érdek tartós fenntartója, a vidék polgárosodása. A helyi kreativitás tovább fogja differenciálni a vidék településeit és társadalmát. A leszakadó térségek szegénysége kizárja az élhető környezetet. A szegénység kezelése egyben a társadalom biztonságának növelése.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!