Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Szegénységcsökkentési programok Afrikában –

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Szegénységcsökkentési programok Afrikában –"— Előadás másolata:

1 „Szegénységcsökkentési programok Afrikában –
a 10. Európai Fejlesztési Alap forrásainak hasznosítása” Pekli József KÜM – NEFE – GTF 2007 – EDF Program szemináriuma Gödöllő, november 9-11.

2 SZERVEZŐK TÁMOGATÓK Mezőgazdaságért Alapítvány Gödöllő (MAG)
Szent István Egyetem, Mezőgazdasági- és Környezettudományi Kar, Környezettudományi Intézet, Nemzetközi Fejlesztési és Trópusi Osztály TÁMOGATÓK Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma Közép-Európai Gázterminál ZRt.

3 A SZEMINÁRIUM CÉLJA Magyarország folyamatos részvételének megalapozása az Európai Unió által a szegénység csökkentésére indított Nemzetközi Fejlesztési Programokban. Ezzel csatlakozunk ahhoz a rendezvénysorozathoz, amely a Külügyminisztérium támogatásával folyik egyetemek, civil szervezetek, vállalatok közreműködésével.

4 Feladatunk ebben a széleskörű, egymást erősítő, támogató tanfolyamok, tréningek láncolatában, hogy
felhívjuk a magyar mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakma figyelmét az Európai Unió Nemzetközi Fejlesztési Programjaiban rejlő lehetőségekre felkészítsük képviselőit az e programokba való bekapcsolódásra.

5 SZEREPVÁLTÁS 2008 ! RECIPIENS
Magyarország az EU csatlakozásig a nemzetközi segélyek és támogatások egyik célországa volt. A gazdasági és társadalmi fejlődés, valamint tagságunk révén azonban hazánknak ma már a donor szerepben kell megjelennie a fejlődő világ országaiban. SZEREPVÁLTÁS 2008 ! DONOR ADOMÁNYOZÓ RECIPIENS BEFOGADÓ Különös aktualitást ad a témának, hogy lesz az első év, amikor magyar vállalkozások, civil szervezetek, intézmények először pályázhatnak közvetlenül az Európai Fejlesztési Alap forrásainak harmadik partnerországban történő felhasználására.

6 MEG KELL TANULNUNK UNIÓBAN, AZAZ CSAPATBAN GONDOLKODNI!
MAGYARORSZÁG EDDIG IS RÉSZT VETT NEMZETKÖZI FEJLESZTÉSI PROGRAMOKBAN, DE 2008-TÓL MINŐSÉGI VÁLTOZÁS KÖVETKEZIK! MEG KELL TANULNUNK UNIÓBAN, AZAZ CSAPATBAN GONDOLKODNI! - TUDNI KELL JÁTSZANI - SZÜKSÉGES TANULMÁNYOZNI A TEREPET - S NEM BAJ, HA ISMERJÜK A JÁTÉKSZABÁLYOKAT IS…

7 MIÉRT ÉPPEN AFRIKA? KÖZELEBB VAN, MINT GONDOLNÁNK… AFRIKA – az Európai Unió legfontosabb tartaléka, hátországa, partnere. Meghatározhatja az egész térségünk jövőjét, hogy mi történik ezen a kontinensen. Sehol nem olyan nagy a világon az élelmiszerhiány és a szegénység, mint ebben a régióban.

8 KÜLÖNBSÉG - ki, hol termeli meg! „ne halat adj, halászni tanítsd meg…”
ÉLELMISZER = MEZŐGAZDASÁG ÉLELMISZER = MEZŐGAZDASÁG ! KÜLÖNBSÉG ki, hol termeli meg! EU EFA (EDF) stratégiai váltás Klasszikus mondás újra és újra… „ne halat adj, halászni tanítsd meg…” Azaz fejleszd a vidéket…..

9 Mi keresnivalónk lehet nekünk a „Nagyok” árnyékában?
Mik az esélyeink?

10 NEM VAGYUNK ISMERETLENEK AFRIKÁBAN!
Hazánk mezőgazdasága nemzetközi mércével mérve is sikeres évtizedeket tudhat maga mögött. A világpiacon a magyar élelmiszerek mellett az agrotechnológiák és know-how értékesítése is jelentős sikereket hozott, elsősorban a fejlődő országokban.

11 SZAKMAI INDOKLÁS A rendszerváltás után mára megerősödőtt a magyar agrárvállalkozói réteg, amelyik birtokában van az egykori szocialista nagyüzemi gyakorlatnak és a mai európai tőkés mezőgazdaság technológiai, menedzselési tudásnak, ugyanakkor a közelmúlt tapasztalatai alapján még ismeri a kisparaszti gazdálkodás technikai módszereit is. Ezért jó eséllyel indulhat a sok helyen hasonlóan bonyolult múlttal, eltérő fejlettségi szintekkel rendelkező afrikai mezőgazdaság fellendítésében.

12 ISMÉT A RECIPIENS – DONOR SZEREPVÁLTÁSRÓL
A NEFE – programokban eddig igen sikeres nyugat-európai államokkal szemben a magyarokat nem terheli a gyarmati múlt öröksége. A PHARE és egyéb EU-s támogatási programok korábbi kedvezményezettjeiként jelentős tapasztalatokat gyűjtöttünk, mint az Unió szempontjából „harmadik országban élő kedvezményezettek és fejlesztési programok célcsoportjai”. Az így felhalmozott tudás még friss és lehetővé teszi a magyar vállakozások és civilek számára, hogy az új donor-szerepben valódi partnerségen alapuló nemzetközi fejlesztési projekteket menedzseljenek.

13 A SZEMINÁRIUM TARTALMI FELÉPÍTÉSE I.
A fogalmak tisztázása Az Európai Unió és a Nemzetközi Fejlesztés Nézőpontok BRÜSSZEL BUDAPEST AFRIKA Elvek és gyakorlat ütköztetése

14 A SZEMINÁRIUM TARTALMI FELÉPÍTÉSE II.
A „terep”, - a mai Afrika bemutatása Tudósok, vállalkozók, civil szervezetek tapasztalatai, ajánlásai, megteremthető-e az összhang? A „szabályok” ismerete, módszertani útmutató Szintézis, összefoglalás

15 KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Szervezőbizottság Bodnár Ákos Kispál Tibor
Pekli József Sebestyén Éva T: F:


Letölteni ppt "„Szegénységcsökkentési programok Afrikában –"

Hasonló előadás


Google Hirdetések