MŰHOLDAK Készítette: Varga Ákos Budapest, 2009.03.01.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL.
Advertisements

Start november 20. Űrhajó tömege kb kgnovember 20. Pályamagasság Föld körül 278 és 460 km között Pályahajlás Föld körül 51,6° Periódus Föld.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
Navigáció mobiltelefonnal
Mesterséges égitestek, űrkutatás, távérzékelés
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
Fegyverkezési verseny. A mostani fegyverkezési verseny vezetője egyértelműen az USA ben az Egyesült Államok csak a világ 16. legdrágább hadseregét.
Az űrhajózás kezdetétől napjainkig
Számítógép, navigáció az autóban
TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo Globális Navigációs Műholdrendszerek A globális helymeghatározás napjainkban a távközlés.
fizika a csillagászatban
Kepler-törvények, az égitestek mozgása
Készítette: Takács Krisztina
Számítógépek, és Gps-ek az autókban
TÁMOP /2/A/KMR Digitális tananyagfejlesztés a gyógypedagógus képzés BA és MA szintjén Projektmenedzser: Dr. Stefanik Krisztina Szakmai.
Számítógép, navigáció az autóban (GPS).
Készítette: Lakos Péter
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Globális Helymeghatározó Rendszer
Hornyák Mátyás József előadása
V V V É É É Watt Vivian 2009 N N N U U U S S S Z Z Z.
Szakál Dorottya Mars március 2..
„A füstjelektől a műholdig” Avagy a hírközlés fejlődése
A Szilícium-völgy sikerének titka
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI.
Elektronikus források az interneten a földrajz oktatáshoz Budapest, október 4. Bánkeszi Katalin címzetes igazgató, projektvezető Országos Széchenyi.
Túl magas e Magyarországon a munkanélküliség?(nemek alapján) Készítette:Both Csaba.
A Föld, mint űrhajó felfedezése
Hubble.
Az űrhajózás fogalmai Készítette: Heiszler József
A globális klímaváltozás és a növényzet kapcsolata
Merkúr a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygójaNaprendszerbolygója a Nap körüli keringési ideje 88 napNap a Merkúr a Földről nézve fényesnek látszik,
Merkúr.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Az Apollo-program A program célja Az első – és máig egyetlen – emberekkel végrehajtott űrkutatási program. Az Egyesült Államok 12 űrhajóst.
Fogyatkozások.
HOLDRASZÁLLÁS Bánhidi Eszter
GMail & Google felületek IT előadás. Áttekintés  Google Inc.   Google Calendar  Google Docs  Google Maps  Picasa  Remember The Milk-feladat.
GNSS.
Műholdas navigációs rendszerek…
Műholdas navigációs rendszerek Kovács Béla Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatika Kar Térképtudományi és.
Számítógép, navigáció az autóban (GPS) október 28. Számítógép, navigáció az autóban (GPS) A GPS (Global Positioning System - magyarul Globális.
Aggteleki cseppkőbarlang
Készítette: Ónodi Bettina 12.c
Galilei és a csillagászat
A Hubble űrtávcső Vitai Róbert 12.c.
KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Vári Péter A láthatatlan üzenet - Rádiótávközlés a mindennapok szolgálatában előadását hallhatják! December 8.
Alexander Stepanovich Popov
A harmonikus rezgőmozgás származtatása
NAGYGÉPES ESEMÉNYEK KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
Űrkutatás hét.
Készítette: Juhász Alexandra
A tehetetlen tömeg és a súlyos tömeg
Középkori araboktól származó leletek. Cordóbai nagymecset Az arab típusú córdobai nagymecsetet (Spanyolország) a 8. században kezdték építeni. A mecset.
Készítette: Simon Gergő 10.A
Eötvös Loránd és az ingája
Készítette: Gór Dániel Adolf 10.d
Térinformatika Domján Ádám.
Készítette: Réczi Laura
Készítette: Kokrák Mihály Konzulens: Smid László
Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam
A Föld keletkezése, felépítése, szerkezete A litoszféra és a talaj, mint erőforrás és kockázat 1.
A BOLYGÓMOZGÁS LEÍRÁSA KINEMATIKAI LEÍRÁS: KEPLER TÖRVÉNYEK Csillagászati megfigyelések ( Kopernikusz, Tycho-Brahe) Kepler I. Minden bolygó olyan ellipszispályán.
Az idő mérése.
Távérzékelés alapjai IV
5. Űrkutatás a Föld szolgálatában
Előadás másolata:

MŰHOLDAK Készítette: Varga Ákos Budapest, 2009.03.01.

Mit nevezünk műholdnak? Föld körüli pályán keringő, a Föld gravitációs erőterét el nem hagyó, személyzet nélküli mesterséges égitest.

Szputnyik-1 A szovjet Szputnyik–1 (oroszul: Спутник) volt a Föld első műholdja, az első űreszköz, amelyet a világűrbe juttattak. 1957. október 4-én állították pályára Bajkonurból

Amerikai-Szovjet űrverseny VS.

Műholdak típusai: Csillagászati műholdak Felderítő műholdak Űrállomások Meteorológiai műholdak Bioműholdak Csillagászati műholdak Távközlési műholdak Földfigyelő vagy távérzékelő műholdak Navigációs műholdak

Óriási szerep Távközlés Csillagászati megfigyelés Navigáció Katonai alkalmazás Távérzékelés

Egy kutató műhold felépítése

A GPS Navigávió GPS: Globális Helyzetmeghatározó Rendszer 3 dimenziós helyzetmeghatározás, időmérés, sebességmérés 24 db műhold segítségével

A Google Earth Háromdimenziós, virtuális földgömb Kifejlesztő: Keyhold Company---A Google 2004-ben vásárolta fel Rengeteg információ Műholdképek, légi felvételek, térinformatikai adatok

Műholdbaleset Kedden, körülbelül 780 kilométeres magasságban Szibéria felett, egy már nem működő orosz műhold összeütközött egy amerikai, magánkézben lévő Iridium távközlési szatellittel Az űrhajózás, űrkutatás történetében ez az első ilyen jellegű esemény. A NASA az esethez kapcsolódva bejelentette, hogy nyomon követték az ütközés során elszabadult több száz, 10 centiméteresnél kisebb  darabokból álló törmeléket, hogy megállapítsák, veszélyeztetik-e azok a Nemzetközi Űrállomást (ISS), ám ennek csekély a valószínűsége.

Források http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C5%B1hold http://hu.wikipedia.org/wiki/Szputnyik%E2%80%931 http://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%B0rverseny http://hu.wikipedia.org/wiki/GPS http://hu.wikipedia.org/wiki/Google_F%C3%B6ld http://itcafe.hu/hir/muhold_baleset_iridium_kozmosz_nasa.html

Köszönöm a figyelmet!