2009. március 18. Gábor Dénes Klub.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyedül a zsákutcában A paksi néhány ezer helyett százezer zöld munkahelyről szól az április választás.
Advertisements

Nyiri Lajos, ZINNIA Group
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Jövő hálózati megoldások – Future Internet
Energia a középpontban
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Gazdaság és technika I - Tóth Attiláné dr. Gazdaság és technika I Tóth Attiláné dr.
Az anyagtudomány szerepe
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Norway Grants Zöld Ipari Innováció Környezetbarát Technológiák (horizontális) alprogram tervezet Dr PUSKÁS János Szent István Egyetem
LEO 1540 XB Nanomegmunkáló Rendszer
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Az Európai Unió fenntartható környezeti és energetikai szakpolitikái Derjanecz Anita DDRIÜ Brüsszeli Iroda CIP Intelligens Energia Európa Nemzeti Információs.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
RACIONÁLIS GYÓGYSZERTERVEZÉS MOLEKULASZERKEZETI VONATKOZÁSOK.
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
A gazdasági fejlettség mutatói
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
február 24. Gyutai Csaba. 2 3 Forrás: Nemzetközi Statisztikai Évkönyv, 2004, KSH, Bp., Ipari és Építőipari Statisztikai Évkönyv, 2005, KSH, Bp.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Gyártástechnológiai fejlesztések az FP7-ben: európai együttműködési lehetőségek Beszállítói és intagrátori képzés, képesség,készségfejlesztői Konferencia.
Nanoelektronika, nanotechnika (Bevezetés, összefoglalás) Mojzes Imre – Mizsei János.
Mojzes Imre – Mizsei János
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Jó választás?.
Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig:
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Európai térszerkezet változásai 2. rész
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
2011. április 19.Infobionika - TDK, PPKE Informatikai Kar Infobionika – TDK Gyulai József MTA Műszaki Tudományok Osztálya MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi.
Megalehetőségek a nanovilágban
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport Az üzleti gondolkodó tudománya február 25.
Kutatóegyetemi stratégia - NNA NANOFIZIKA, NANOTECHNOLÓGIA és ANYAGTUDOMÁNY Dr. Mihály György Tanszékvezető egyetemi tanár Budapest november 17.
Aktív nanoszerkezetű anyagok
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
2011. november 5.Magyar Tudomány Ünnepe, Miskolc A nanotudománytól a nanotechnológiáig Gyulai József
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Szolgáltatások Tagozat XXV. Gazdasági Tevékenységet Segítő Szolgáltatási Osztály Megújuló Energiák Szakmai.
Nanofizika, nanotechnológia és anyagtudomány
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Vegyész szak.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
A fizika mint természettudomány
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
BME VBK tájékoztató 1.
Előadás másolata:

2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Utak a mikro- és a nanotechnológia felé Gyulai József MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Vázlat A Credo-m EU kitekintés, NMP, ICT,… A nanotechnológia módszerei Néhány általam látott gond A megbízhatóság kérdése… A biomimetika és gondjai Végső motto: "Spaceship Earth“ Következtetések 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Az alapkérdés a XXI. században: az energia, -előállítás, -gazdálkodás az emberi életkor nyújtása…hmmm? Az "írástudók" tudhatják csak a megoldást megtalálni: minden technológiát át kell gondolni, hogy azonos feladatot kevesebb energiával, anyaggal, zárt termelési-fogyasztási folyamatokat létrehozni. A fejlett országokban az 1$ GDP megtermeléséhez szükséges energia évi 5-6%-kal csökken Felelősségünk, hogy a fejlődő országokba ne száműzzük a „rossz” technológiákat Az idejében való elfogadtatás: a politika, társadalom érettsége… 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

A Credo-m: a "multidiszciplina"... Olyasmit várok az élettudományokban, mint ami a kémiával történt 1930 táján: a fizika, matematika, elektronikus méréstechnika „kémiává” szervült Azaz, a XXI. század "biológiája" jobban fog hasonlítani a XX. század fizikájára, kémiájára, informatikájára, mint az akkori-mai biológiára… De: a paradigmaváltást én két szinten is vágyom: nem csak a fizikai-kémiai metodikák bevitele, alkalmazása az élő rendszerekre, amely ismert, hanem az élettelen természettudományok gondolkodásmódjának, azaz az első elvekre való visszavezetésnek a célul tűzése 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

EU kitekintés, NMP, ICT,… Rálátásom az NMP-re van, ami „inter-szektoriális” : Health, Food, Security, Space, ICT, Energy, Environment ésTransport. 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

A válságból való kikecmergés, 2010 után… A lisszaboni célok mentén: Lakosság, Üzleti szféra, infrastruktúra & energia Innováció a gyártásban, Építőiparban, Automobil szektorban. R&D Megvalósítás PPP konstrukcióban: A jövő gyára - "Factories of the future", Energiahatékony épületek - "Energy efficient buildings" „zöld” autó - "Green cars". 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Célok - továbbiak Magas hozzáadott értékű termékek és technológiák, amelyek megfelelnek a fogyasztói igényeknek, valamint a Növekedés, Népegészségügy, Foglalkoztatási biztonság, Környezetvédelem és a Társadalmi értékeknek és elvárásoknak. Fenntarthatósági meggondolások (egyensúlyos gazdasági növekedés, társadalmi jólét és környezetvédelem) A Környezetvédelem, azaz a klímaváltozás, a források ritkulása egyszerre korlát és kihívás 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Az ETP European Technology Platform (ETPs) mintegy 30 stratégiai témában definiál kutatásokat. Az NMP szempontjából a versenyképesség, innováció és fenntarthatóság integrálása a cél 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Példák a várható irányokra Nanotudomány és nanotechnológia “zöld nanotechnológia", Termoelektromos energia-konverzió, Új bányászati technológiák, Nanorészecskék és veszélyek, stb. Anyagok, tervezett szerves-szervetlen hibridek (elektronika, fotonika) Vázszerkezetek bioaktív anyagoknak (szerv-regeneráció), Kémiai anyagoknak (membránok katalitikus reaktoroknak) Magashőmérsékletű szupravezetők, stb. Új gyártástechnológiák, PPPk megsegítése „A jövő gyára " „Energia-hatékony épületek” „Zöld gépkocsi” 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Az irányok integrálása Nanotechnologia-alapú megoldások Rákellenes megoldások Sokparaméterű szenzorok Tervezett tulajdonságú termékek Szál-alapú termékek Az integrációban segítenek a tervezett ERAnet-ek, valamint az European Technology Platformok (ETPs). 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

A pályázati formák Változatlanok: Collaborative Projects: Small or medium scale focused research projects and Large scale integrating projects Coordination and Support Actions A KKV-k minden pályázati formában részt vehetnek Lesznek azonban dedikált kiírások is. 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Az ipari célszektorok A gyártás és a kémiai ipar a fő terület, de látszólag hagyományosabb területek is számba jönnek, mert ezek a csúcstechnológia irányába fejlődnek: Építőipar Textil, stb. Az EU vezető szerepét is jelentő technológiai területek is megmaradnak: Elektronika Fotonika Orvosi eszközök, stb. A gyártás és építőipar főleg a PPP konstrukcióban lesz támogatott. 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

A nanotechnológia elvi súlypontjai A nanotechnológia társadalmi elfogadtatása ennek etikájában a „Best practices” kimunkálása A nanoanyagok valósidejű karakterizálására alkalmas új elvű eszközök A „zöld nanotechnológia” révén anyagok, ill. komponensek helyettesítése 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Felfutó területek Nanotechnológiai elvű termoelektromos energia-konverterek Nanotechnológiai elvű energiahatékony hőszigetelő rendszerek Nanorészecskék kockázati tényezőinek referenciái Az elektronika és fotonika szerves-szervetlen hibrid anyagai Szövet-regeneráció bioaktív szerkezeti elemei Katalitikus reaktorok új anyagai, membránok Hatékony energiatároló anyagok Nanotechnológiai elvű rákkutatási eszközök (felismerés, diagnózis, terápia) 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

A kémia és a „nano” A kémikusok, főleg a kolloidkémikusok gyakran mondják, hogy ők mindig is nanotechnológiát csináltak. Ez majdnem a teljes igazság: korábban azonban nem volt fontos, hogy a terméket a reaktorban molekulánként meg lehessen találni. Ma – „valódi” nano-alkalmazásoknál – címezhetőnek kell lennie minden egyes molekulának – nagy kihívás a kémiának Én, pl. a katalízist úgy vizualizálom, hogy a katalizátor atom – a maga elektronszerkezetével, üres d-, f-héjaival létrehoz egy olyan dinamikus elektromágneses teret, amelybe ha ‘betévednek’ az atomok, ionizálódnak és vegyülnek. 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

A nanotechnológia módszerei A pásztázó szondás módszerek mint kísérleti preparatív technika: egyes atomok rendezése – ezzel indult, de ez termelére alkalmatlan Az önszerveződés: a természettörvények, ha tudják, eljuttatják az atomokat az egyensúlyi állapotba – amolyan "laissez-passer"– azaz "magától" épül a kívánt szerkezet De ezzel vannak gondok – pl. a termikus zaj, azaz az épülő szerkezet inherens hibákkal alakul ki! Ami vagy tolerálható, vagy nem (teljesen)… 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Mérnöki gondolkodás a biológiában - kevesebb antropomorfizmus Pl. a stressz protein Megtalálja a sérült fehérjét, hogyan? megméri, hogyan? Átadja a saját testének egy részét – milyen energetika vezérli? Tudjuk, csak atomi erők szerepelhetnek Én ennek megértését tekintem a biológia új életének 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Vagy a megbízhatóság kérdése… A mikroelektronikai eszközök mintegy 1010 művelet esetén téveszthetnek egyet – ami még redundáns szervezéssel javítható is, A gyógyszeripar megbízhatósági kritériumai kemények, de néhány ppb felesleges molekula aligha okoz gondot. A nanoelektronikai eszközök előállításában használt önszerveződő folyamatokban a képződött molekulát címzetten meg kell tudni találni… új precizitási lépcsőfok A mai nanotechnológia inkább „laborszint”, még adós az „ipari” megbízhatósággal De ez nem egyszerű: 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Paradigmaváltás a nanotudományban Mai műszaki ipar Terv, kísérlet Gyártás TQM tolerancia, elfogad, kidob Mikroelektronika biztonsága Kontrollált redundancia Nanovilágban Pásztázó szondák, ill. önszerveződés TQM, de hogyan? Jó az élővilág modellje? ‘Gyorsított evolúció'? a mutáció a mai “majdnem” selejt? kiválasztódás felgyorsítva? A gyógyszer-jellegű TQM rendben Kontrollálatlan (?) redundancia 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Megbizhatóság (Swiss Fed. Labs for Matls Testing and Res.) A nem-skálázó fizikai folyamatok tömeg és hődiffúzió, elektromos vezetőképesség, reakciókinetika, korróziós folyamatok, stb. Fáradás, súrlódás, fáradás, javítási mechanizmusok mások az atomi és molekuláris léptékben. Redundancia, a kvantumállapotok korrelációja is kvantumstatisztika- és hulláminterferencia-függő Modellezés, kutatásigényes Hibatűrő megoldások igénye 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Biomimetika és gondjai A nano tanulni kíván a természettől. De nem egyszerű: az evolúció mindig némileg másra optimált! Bioüzemanyag: a fotoszintézis „túlprocesszálja” a napenergiát – cellulózzá. Így a napelemmel, szélerőművel való összevetésnél a már tárolt energia (hidrogén, stb.) kinyerésével kell hasonlítani, ami még ront a bioetanol hatásfokán. A pókháló vs. kevlar: egyetlen fizikai paraméterben van különbség köztük, a lassú, ill. gyors deformáció munkájában. Ettől jó az egyik légyfogásra, ill. golyóálló mellénynek a másik. A van der Waals erők természetbeni szerepe. A fotonikus kristályok a természeti „színekben”? 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Van der Waals erők – soxorozva Sima felülethez tapadás gekkó: 20N erő – szemben a 43 g saját tömeggel ugrópók: 624 000 szőrszál a nyolc lábon elbírja a saját súlyának 170-szeresét van der Waals-erő (nemrég volt Nature cikk: hogyan választja el magát?) A nanotudomány igyekszik ellesni, megvalósítani: “spidar”… 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

El tudjuk-e tanulni ezt a bottom up "gyártást"? A forgómozgás és az evolúció E.Coli baktérium csillója 100 000 ford./perc, proton-ugrás, nanomotor Adenotrifoszfát, ATP, átalakítása nanomotorrá (Cornell) El tudjuk-e tanulni ezt a bottom up "gyártást"? 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Operating Manual for Spaceship Earth - Buckminster Fuller (1969) Biosphere, Montreal, 1967 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Végső motto: "Spaceship Earth" "One outstandingly important fact regarding Spaceship Earth, and that is that no instruction book came with it…" Operating Manual for Spaceship Earth - the architect Buckminster Fuller (1969) 2009. március 18. Gábor Dénes Klub

Következtetések Reciklizálható és bottom up technológiák, az önszerveződés bűvszó – kihívás a fizikának, kémiának Az energia-igény redukciója, a megújuló energiaforrások arányának nem-piaci növelése Álmom a "szemétdomb", ahol a hulladékok a Nap hatására visszaalakulnak nyersanyaggá… Társadalmi elfogadtatás: a társadalom és a politika érettsége... A humaniórák és – kinek-kinek – a hit tehetik ezt a világot élhetővé 2009. március 18. Gábor Dénes Klub