Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE az ELTE kutatóegyetemi pályázata a TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KMR támogatásával eddigi tapasztalataink.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Advertisements

1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
„A Miskolci Egyetemen működő tudományos képzési műhelyek összehangolt minőségi fejlesztése” című TÁMOP-4.2.2/B-10/ számú projekt Nyitó rendezvény.
SZOMSZÉDVÁRAK A határ menti településközi együttműködéshez szükséges kompetenciák fejlesztése a Nyugat-Pannon Eurégióban.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Tehetségpont létrehozása
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola I. alprogram: Társadalmi.
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
Műegyetem - Kutatóegyetem Bizalom-Minőség-Együttműködés 1 Hogyan tovább, Műegyetem? november 17.
ELTE BOLYGÓTUDOMÁNYI NAP Az ELTE Planetológiai Műhely bemutatása Sik András ELTE Természetföldrajzi Tanszék A program az ELTE jubileumi rendezvény-sorozatának.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR „Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE” A TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KMR projekt bemutatása Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE.
"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n TÁMOP /1/KMR
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
Diplomás pályakövetési program, komplex hallgatói szolgáltatásfejlesztés az ELTE-n ELTE TÁMOP /2/KMR projekt március 9. TÁMOP /2/KMR
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Karrier- és alumni szolgáltatások továbbfejlesztése a Debreceni Egyetemen Alprojekt-vezető: Pilishegyi Péter DE hallgatói.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
TÁMOP /2/KMR Vezetői információs rendszer, Alumni, diplomás pályakövető rendszer és tehetséggondozás bevezetése a Budapesti Corvinus.
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
A regionális tudomány társadalmasítása Kedvezményezett: MTA Regionális Kutatások Központja.
„A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának oktatói.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
„Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2/C Vojtek Éva Képzésfejlesztési referens december 9.
A MAB főbb tevékenységei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Minőségügyi tájékoztató,
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Nemzetközi kapcsolatok APOR VILMOS KATOLIKUS FŐISKOLA Petőcz Jánosné dr. INNKT tanszékvezető.
Nemzetközi kapcsolatok APOR VILMOS KATOLIKUS FŐISKOLA Petőcz Jánosné dr. INNKI intézetvezető.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
1 A K-21 bemutatkozik 3. csoport: Kulcsfontosságú célcsoportok EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT K-21 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROJEKT.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A Wlislocki Henrik Szakkollégium részvétele és tapasztalatai TÁMOP „A tudás disszeminációja.” Trendl Fanni.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
KMOP-4.2.1/B „Interdiszciplináris, innovatív kutatási irányok és az ipari kooperáció infrastrukturális hátterének fejlesztése, valamint új.
Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon - Konferencia a kutatási kiválóság jövőjéről ELTE, június 22. Prof. Dr. Patkó Gyula rektor MISKOLCI EGYETEM.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Konferencia a Kutatási kiválóság jövőjéről ELTE június 22. Dr. Farkas Ferenc általános és stratégiai rektorhelyettes PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM CSŐRE.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Útközben A BME kutatóegyetemi pályán Útközben A BME kutatóegyetemi pályán „Minőségorientált, összehangolt oktatási és K+F+I stratégia,
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
EGYÜTT KÖNNYEBB Ferenczy Anikó Magyar Kongresszusi Iroda Március 29.
Név TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Fekete Tamás egyetemi tanársegéd
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Darabos Enikő tanársegéd MFK, KGI Név.
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Szűcs Máté Tud. munkatárs
Az új Alaptörvény és a jogélet reformja
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Dr. Szabó Gábor Adjunktus MAK, FKNI Név.
A Diplomás pályakövetŐ rendszer megújítása
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
Ágazati stratégia vs. intézményi implementáció
Előadás másolata:

Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE az ELTE kutatóegyetemi pályázata a TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KMR támogatásával eddigi tapasztalataink

A pályázatról Teljes támogatás: 3,008 GFt Multidiszciplináris kutatások széles spektruma 5 (nagy) alprogram Az egyetem mind a nyolc kara részt vesz benne Létrehozott új egységek: Nagyműszeres Kari Kutató és Műszer Centrum Doktori Kiválósági Központ (BTK) (TTK)

Az ELTE adottságai Nagy kutatólétszám: 1900 oktató-kutató PhD hallgató (MTA kutatóintézetek összesen: 2850) Széles oktatási-kutatási spektrum: kb. 60 idegen nyelv 17 doktori iskola, 112 doktori program Magasan kvalifikált oktatók-kutatók: 71 akadémikus, 155 D.Sc.; PhD / DLA Erős nemzetközi kutatási beágyazottság: 85 nemzetközi nagypályázat (2009)

A pályázat célkitűzései A hagyományosan nemzetközi kutatásokban résztvevők lehetőségeinek bővítése Az alulfinanszírozottság miatt régóta esedékes kutatási infrastruktúra versenyképes bővítése A nemzetközi kutatásokban kevésbé résztvevők bekapcsolása a nemzetközi tudományos életbe Hallgatók, doktoranduszok és posztdoktori kutatók alkalmazása tudományos kutatási feladatokban Az intézményen belüli tudományos kapcsolatok intenzív fejlesztése

A pályázatban résztvevők 106 kutató 429 oktató 68 doktorandusz 96 hallgató 347 ügyvivő szakértő 10,1 % 41 % 33,2 % 6,5 % 9,2 % (abszolút szám, nem teljes munkaidőben)

A pályázat eredményei A kutatásokban intenzíven résztvevő kutatók kutatási lehetőségei bővültek Az elavult infrastruktúra és műszerpark valamelyest korszerűsödött A kutatók részvétele nemzetközi konferenciákon valamelyest növekedett A hallgatók, doktoranduszok és posztdoktori kutatók alkalmazása jelentősen növekedett Az intézményen belüli tudományos kapcsolatok örvendetesen fejlődtek

A pályázat eredményei Kb. 900 MFt értékű infrastruktúra gyarapodás A pályázat keretében eddig elkészült 1545 publikáció ebből 670 tudományos folyóiratban jelent meg Létrejött két új egység: Nagyműszeres Kari Kutató és Műszer Centrum (TTK) Doktori Kiválósági Központ (BTK) A pályázat keretében számos intézményi konferenciát szerveztek sok oktató és kutató részvételével

A pályázat értékelése Belső értékelés online kérdőív segítségével 699 megkérdezettből 199 töltötte ki hallgató doktorandusz posztdoktori kutató oktató és kutató ügyvivő szakértő

A pályázat értékelése Mi a pályázat legfontosabb hozadéka? több publikáció több nemzetközi konferencia együttműködések bővülése színvonalas infrastruktúra egyéb

A pályázat értékelése Milyen pályázati rendezvényen vett részt? alprogram konferencia tanszéki/intézeti szeminárium workshop meghívott előadó egyéb nyitórendezvény

A pályázat értékelése Fontosabb kritikai megjegyzések A gyorsan beadandó nagy volumenű pályázat nem kedvezett a jó tervezésnek; a forrásokat nem a legcélszerűbben sikerült kihasználni Az adminisztratív terhek nagyon túlméretezettek; túl sok felesleges ügyintézésre van szükség, ami elvonja az erőforrásokat a tudományos munkától Az egyetemi adminisztráció nincs felkészülve ekkora méretű és ilyen jellegű feladatokra Az elszámolási és megvalósítási feltételrendszer nem igazodik a tudományos kutatás igényeihez (nagyon nem életszerű teljesítési feltételek)

A pályázat értékelése Mennyire segít felzárkózni európai versenytársainkhoz? jelenlegELTEUni WienKarolinska Prága Költségvetés (GFt) Oktató+kutató (1000 fő) Hallgató (1000 fő) hallgató/oktató költségvetés/hallgató költségvetés/oktató

A pályázat értékelése Mennyire segít felzárkózni európai versenytársainkhoz? + 2 GFtELTEUni WienKarolinska Prága Költségvetés (GFt) Oktató+kutató (1000 fő) Hallgató (1000 fő) hallgató/oktató költségvetés/hallgató költségvetés/oktató

A pályázat értékelése Mennyire segít felzárkózni európai versenytársainkhoz? + 20 GFtELTEUni WienKarolinska Prága Költségvetés (GFt) Oktató+kutató (1000 fő) Hallgató (1000 fő) hallgató/oktató költségvetés/hallgató költségvetés/oktató

A pályázat értékelése Mennyire segít felzárkózni európai versenytársainkhoz?

A pályázat értékelése Mennyire segít felzárkózni európai versenytársainkhoz?

Összefoglaló javaslatok A pályázat kidolgozására elegendő időt kell hagyni A vállalandó feladatok ne projekt jellegűek legyenek (helyette: mérhető intézményi teljesítményjavulás) A pénzügyi szerkezet ne utófinanszírozás legyen A pályázati támogatás hosszabb futamidejű legyen A pénzügyi elszámolás lényegesen egyszerűbb legyen (a számlákat ne kelljen konkrét feladatokhoz kötni) A vállalandó feladatok legyenek arányban a támogatás összegével A tudományos kutatás ne legyen közbeszerzésköteles

Kiemelt célok az ELTE-n Meglévő elmaradásaink (eszközök, humán erőforrások) pótlása a nemzetközi színvonal megőrzése, fejlesztése érdekében Nemzetközi pályázatok írását, lebonyolítását elvégző professzionális pályázatkezelő szakemberek alkalmazása Nagy nemzetközi projektekhez történő intézményi csatlakozások támogatása Stratégiailag fontos új kutatási területek kifejlesztése Jelentős mennyiségű pre- és posztdoktori kutató (oktató) alkalmazása a belterjesség csökkentése, a tudományos utánpótlás színvonalának biztosítása érdekében

Köszönöm a figyelmet ! Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KMR