Alsó-Ausztria Gazdasági Stratégiája 2015 3. RECOM hálózati találkozó – gazdaság/ innováció - Győr, 2011.05.25. Mag. Florian Riess, MBA, M.E.S.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

„A vasúti áruszállítás szerepe a logisztikai rendszerben ”
Interkulturális képzés gyerekek és felnőttek számára IB-KE.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
„Stájerország 2020” gazdasági stratégia
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Innováció Burgenlandban - célok, szereplők, támogatások RECOM hálózati találkozó Győr, május 25.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
1 Talentis Innovációs és Vállalkozásfejlesztési Program Dr. Takács Ernő.
I NFORMÁCIÓS T ÁRSADALOM T ECHNOLÓGIÁI PÓLUS Dr Magyar Gábor BME
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Pannon Logisztikai Klaszter. Nyugat-Dunántúli Régió.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Határon átnyúló vállalkozásfejlesztési kapcsolatok.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Az Okos Jövő Innovációs Klaszter Amelynek célja, hogy tagjai minél többet profitáljanak az új technológiák kialakításából. Amelynek feladata, hogy erősítse.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Innovatív gazdaságfejlesztési központ Hargita megyében – Hargita Business Center – Vállalkozói inkubátorház.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
1 Bécs Város Kutatási, Technológiai és Innovációs Stratégiája (KTI Stratégia) Előadás a 3. RECOM hálózati találkozón– Győr
A Körösvölgyi Környezettechnológiai Klaszter Középtávú fejlesztési stratégiája 2012.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség - Innovációs tevékenységekhez felhasználható forrás lehetőségek augusztus 26. – dr. Nyiry Attila.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
A CEPO projekt bemutatása a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem, Baromfiklinika kutatási stratégiájának összefüggésében Michael Hess.
Műegyetem - Kutatóegyetem Járműtechnika, közlekedés és logisztika.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Mesterképzés Vállalkozásfejlesztés szak NYÍLT NAP
Logisztikai fejlesztési irányok a hazai és az EU szakpolitikák tükrében CEBC „A győztesek felelőssége” konferencia február 2. Dr. Bokor Zoltán BME.
Város, egyetem, gazdaság A PTE KTK hozzájárulása a város és a régió fejlődéséhez Erdős Katalin PTE-KTK KRTI, adjunktus MTA-PTE Innováció és Gazdasági Növekedés.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Milyen Kamarát akarunk? A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legyen a gazdaságszervezés és irányítás valamennyi szintjének (kistérségi,
KKV-k külpiacra lépése és finanszírozási lehetőségeik *** A HITA szerepe a kereskedelemfejlesztésben Miskolc, november 13.
Miskolc-Lillafüred, január 30. Bihall Tamás.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM SZENTÁGOTHAI JÁNOS KUTATÓINTÉZET.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen osztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A magyarországi K+F politika
A kérdőív összeállításának módszertana, kiértékelése
Magyar Útügyi Társaság
Kék gazdaság, mint a KTK stratégiai iránya
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

Alsó-Ausztria Gazdasági Stratégiája RECOM hálózati találkozó – gazdaság/ innováció - Győr, Mag. Florian Riess, MBA, M.E.S.

A gazdasági stratégia elemei jövőkép alapelvek célok fő irányvonalak, központi témák

Jövőkép „Alsó-Ausztria, a vállalkozások régiója. Megfelelő módon fejlődni, jobban élni.”

Alapelvek a piaci emelő-hatást kiváltó projektekre való koncentrálás a leginnovatívabb vállalatokra és projektekre fókuszálás a lehetőségek kihasználása a jövőorientált témák körében az immateriális támogatások előtérbe helyezése alapvető támogatások biztosítása a KKV-k számára a projektek fenntarthatóságának előmozdítása

Gazdaságpolitikai célkitűzések Kelet-Ausztria legdinamikusabban növekvő gazdaságává válni magas színvonalú munkahelyek biztosítása, és azok számának növelése kulcsszakmákban folyó képzések bővítése intenzívebb vállalkozásfejlesztés vállalati hálózatok erősítése fenntartható és vonzó gazdasági telephelyként való pozícionálás

A tevékenység főbb irányai INNOVÁCIÓ ÉS TECHNOLÓGIA KÉPZÉS EGYÜTTMŰKÖDÉS PIACFELTÁRÁS VÁLLALKOZÁSALAPÍTÁS FENNTARTHATÓSÁG

A tevékenység főbb irányai Innováció és technológia a legnagyobb lehetőségeket hordozó projektek támogatása további technopoliszok létesítése a kutatási eredmények nagyobb mértékű felhasználása Képzés stratégiai vállalkozásfejlesztés forszírozása: –a képzési csekk továbbfejlesztése –a Business Class Training folytatása –továbbképzések szervezése az innovációs és menedzseri képességek fejlesztése érdekében

A tevékenység főbb irányai Piacfeltárás új növekedő piacok feltárása (BRIC országok, déli arab országok, Észak-Afrika) –MOVE Program (Oroszország) elindult –feltáró tanulmányok a BRIC országokban Együttműködés (nemzetközi) vállalati hálózatok/ kutatási intézetek gazdasági húzóágazatokban a globális versenyhez szükséges kritikus nagyságrend elérése (klaszterek)

Fő irányvonalak Vállalkozásalapítás regionális innovációs központok, inkubátorházak fókuszban a tudatformálás (vállalkozói szellem) Fenntarthatóság öko-menedzsment, vállalati környezetvédelmi támogatások, az Európai Unió civil fogyasztóvédelmi szervezete (B.E.U.C.) fenntarthatósági stratégiák és beszámolók kidolgozásának támogatása a támogatási programok alaposabb vizsgálata a fenntarthatóság szempontjából fenntarthatósági díj bevezetése

A jövő kihívásai K+F arány növelése nagyvállalatok részesedése a vállalati K+F kiadásokban a támogatások nagyobb arányú kiaknázása stratégiai kutatási együttműködések előmozdítása Irányító központ-funkciók Alsó-Ausztriába telepítése pl. kutatás, logisztika területén Megszakítás nélküli értékteremtési láncolatok kiépítése az előmunkálatoknak a régióban való elvégeztetése a regionális értékteremtés erősítése/ fenntarthatósági szempontok érvényesítése

Mag. Florian Riess, MBA, M.E.S. Alsó-Ausztriai Tartományi Hivatal Gazdasági, Turisztikai és Technológiai Osztály Landhausplatz 1 A St. Pölten T:+43 / 2742 / 9005 – I: