Ökoiskolai beszámoló 2010/2011

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2012-es évben 2 szakács és 4 felszolgáló tanuló töltötte gyakorlatát az Europa Hotelben.
Advertisements

Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Készítette: Ötvös Zsolt 13DK. Oktober.6.án indultunk 6-an Németországba gyakorlatra Márton Zsuzsanna tanárnővel. Hosszú út után megérkeztünk észak-németországba.
A TINIK LEMONDANAK A DOHÁNYZÁSRÓL REFORMÁTUS KOLLÉGIUM KÉZDIVÁSÁRHELY Október - December 2011.
Témahét a 3. b osztályban október
„Hull a pelyhes fehér hó…”
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
A temészet ABC- je Fakultáció 5. évfolyamosok számára.
A HÁROM FA.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, mint Ökoiskola
Gimnáziumi tagozat 9. a normál tantervű 9.b nyelvi előkészítő.
Iskolánkról.
A Szelektív Hulladékgyűjtés
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben.
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben
Hargita Megye Tanácsa, azzal a céllal indította a Barangoljunk Székelyföldön! című, természetjárásra ösztönző programsorozatát, hogy minél több gyerek.
Zrínyi Ilona Általános Iskola
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
„Én-fejlesztés a művészetek eszközeivel” tehetséggondozó tábor november november 8. NTP-MR-MPA
A Z IKCS TEVÉKENYSÉGE TÁMOP integrÁLOM Kovácsné Borbély Zsuzsa.
Martfű.
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Biztonságosan két keréken Projektzárás Szakmai rész.
Belvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
Adácsi Szent Jakab Katolikus Általános Iskola és Sportiskola
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
Ökoiskola Készítette:Horváth Eliza Anna Felkészítő tanár:Marton Anikó
Igen, vajon mi is az a kötnyezet? Hogyan védhetjük meg, hogyan tehetünk pusztulása, pusztítása ellen? Hogyan lehetne „zöldebben” élni? Vajon kinek mekkora.
Kaliforniai paprika árváltozásának okai Készítette: Dér András.
Comenius Comenius programokról általában Az egész életen át tartó tanulás Európai Uniós program egyik pályázati egysége: 1.Iskolai Együttműködések.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Padányi Katolikus Gyakorlóiskola
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Szombathely
ÖKOISKOLA A HERNÁD ÉS A BÁRSONYOS ÖLELÉSÉBEN Bőcsi Általános és Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Humán TISZK TÁMOP projekt 2012/13-as tanév Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola.
Szelektív hulladékgyűjtés az iskolában „Polgár az Európai Demokráciában” OTV 2007/2008 Készítette: Mókus örs.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Zrínyi Ilona Általános iskola
Rocket team Hajdúszoboszló Engedjék meg, hogy néhány percben bemutassuk a Hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Általános Iskolát.
Iskolánkban az angol nyelv oktatása csoportbontásban történik már első osztálytól. Első osztálytól harmadik osztályig heti 2 órában, negyedik osztálytól.
Bánki Hírmondó.
Közép - Dunántúli Régió Zöld Óvoda Bázisintézmény tevékenységei
Körlánc Egyesület.
Tanévnyitó szeptember 1.. Iskolánk szeptember 1-jén 8 órakor tartotta ünnepélyes tanévnyitóját, mely zászlóbevonulással kezdődött.
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
A tavalyi évben a nemzetközi játék keretei között diákjaink kedvenc meséinek kiválasztását, angol nyelvre történő fordítását és továbbítását kérték tőlünk,
Beszámoló ELFT Békés Megyei Csoport 2007–2011. Beszámoló 2007–2011 Taglétszám Jelenleg 14 tag  Létszám lassan csökken  Nőni fog a nyugdíjasok száma.
Hajdúszoboszló.      Tanulói létszám: 320 fő  ebből SNI-s: 29 fő.
TÁMOP / A mindennapos testnevelés részét képező mozgásprogramok tapasztalatai.
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
S AJÁT MODUL ÖS TANÉVBEN D ROGPREVENCIÓ Szegedi Károlyné.
Napközis beszámoló 2009/2010 II. félév.
Diákönkormányzat beszámolója 2009/2010 tanév Alakuló megbeszélés Elnök: Túrós Kata Elnök: Túrós Kata Elnökhelyettes: Raffay Norbert Elnökhelyettes:
Bánki Hírmondó Szeptember. SZEPTEMBERBEN TÖRTÉNT…
Általános tájékoztatás Körzetünk Feál1-2. évfolyam Darus3-8. évfolyam „Gurulós módszer” Általános osztály (a) - projektoktatás Emelt óraszámú matematika.
Sárszentmiklósi Általános Iskola Nagylóki Tagiskolája Nagylók Kossuth utca 3. Ökoiskola január december 31. Bakonyi Árpádné.
Projekt hét a Békésyben decemberében „A globalizáció veszélyei, környezettudatos élet”
Művészeti szülői értekezlet
DARUS a gyermekekért.
KÖRNYEZETVÉDELMI-EGÉSZSÉGVÉDELMI MUNKAKÖZÖSSÉG
Tisza mente – Óbecse Közüzemi Szolgáltató Kft.
Iskolánk rövid, környezeti nevelési programjának bemutatása
DARUS a gyermekekért.
Domokos Pál Péter Általános iskola, 3 éves pillanatképei, ökoeseményei
Intézményi szülői munkaközösségi ülés
A 10 éves pécsi szelektív hulladékgyűjtés története és eredményei
Előadás másolata:

Ökoiskolai beszámoló 2010/2011 Mottó: „Amit csak hall a gyermek, könnyen elfelejti. Amit lát is, inkább megjegyzi. De amiben ő maga is tevékenyen részt vesz, az biztosan bevésődik az emlékezetébe.” (Kodály Zoltán)  

Ősz Szeptember hónapban mind a három egységben papírgyűjtést szerveztünk. A befolyt pénzből értékes dolgokat tudtunk a gyerekeknek előteremteni. (Az Erzsébet telep emeleti tantermeinek árnyékolását ebből a pénzből oldottuk meg.) A Gózon Gyula Színházba is ellátogattunk, ahol a szelektív hulladékgyűjtésről láttunk egy bájos mesét.

Október Októberben megemlékeztünk az állatok világnapjáról. A felső tagozaton az 5.a osztály szervezésében műsoros iskolagyűlésen vehettek részt a tanulók. Plakátkészítő versenyt is hirdettek a tanulóknak, ahol saját kisállataikkal szerepelhettek. A versenynek nagy sikere volt. A Csokonai egység rajzpályázatot hirdetett a gyerekeknek. Az Erzsébet telepen szabadon választott technikákkal kellett az állatok világát bemutatniuk a kis tanulóknak. Az elkészült munkákból egy hónapon át tartó kiállítást szerveztünk, melyet nagy örömmel szemléltek a szülők. (Sok segítséget adtak a szülők a gyerekeknek. Nem titkolt célunk volt, hogy a családok közösen alkossanak.)  

November hónapban egészségnevelési hetet tartottuk mindhárom egységünkben. A felső tagozaton védőnői előadások hangzottak el a doppingszerekkel, és a természetes szépítkezéssel kapcsolatban. A november 17-i sportnap keretében a testnevelő kollégák mindenkit megmozgattak. A Csokonai egységben házi sakkbajnokságot is rendeztek.

November Főzőnapok is voltak az egységeinkben. (Ezzel a programmal a Comenius pályázathoz is kapcsolódtunk.) Ezen a napon az osztályoknak egészséges ételeket kellett készíteniük, amit a végén el is fogyaszthattak. Az alsó tagozaton először volt ilyen kezdeményezés, de nagy sikere volt. A szülők lelkesen segítettek: beszerezték az alapanyagokat, a gyerekekkel együtt elkészítették az ételeket és a kulturált terítésben is segítettek.

December December hónapban elkezdték az egységeink a madár és mókusetetést. Az etetők kihelyezésre kerültek, a gyerekek folyamatosan biztosítják az eleséget a kis állatoknak, közben megfigyeléseket végeznek.

Tavasz Áprilisban kezdtük a három hetet meghaladó környezetvédelmi programsorozatunkat. A víz, az energia és a Földünk volt a három fő témakör, ami keretében a tanulók jobban megismerhették a környezetvédelmet. Mindhárom egység nagyon érdekes programokat szervezett a tanulóknak.

A szelektív hulladékgyűjtésről Ökoiskolaként aktív szerepet vállaltunk a szelektív hulladékgyűjtésben, ezen belül is a papír, valamint PET palack gyűjtésben. Ezek nagyon fontos - a jövőnket súlyosan érintő – feladatok, hiszen Magyarországon csak pl: PET palackból évi 1,4 – 1,6 milliárd darab halmozódik fel. Ebből majdnem lehetne egy PET palack Gellért-hegyet építeni! Ezeknek a műanyag üvegeknek alig ötödét gyűjtik vissza és hasznosítják újra.

A következő tanévben folytatni fogjuk. Iskolánk Erzsébet telepi részlege szeptemberben kezdte el a palackok szelektív gyűjtését. A kezdeti sikertelenségek ellenére – nehéz volt korrekt befogadó céget találni – szép eredményeket könyvelhetünk el. Egy év alatt 38 m3 palackot gyűjtöttünk össze és szállíttattunk el. Ez hatalmas mennyiség! A legfontosabb dolog az, hogy a gyerekek által a szülők is megtanulták és megszokták a szelektív hulladékgyűjtést. A következő tanévben folytatni fogjuk. Kissné Barta Tímea