Aranygombos Telkibánya

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VANYOLA.
Advertisements

2006 nyarán ismét Petrozsényban jártunk. Kádár Attila unitárius lelkipásztor és családja vendégei voltunk. Vendéglátónkkal kirándultunk a gyönyörű Déli-Kárpátokba,
Mindenszentek temploma Pécs
Felsőregmec.
Készítette: Albert Krisztina
Szigetszentmiklós Készítette:Haász Valter.
Értény.
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Mondák, dalok útja Zsámbok.
DÉVAVÁNYA.
Reformkori színjátszások
A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról
Tols vs. MKK-Apol Kontinens 34 A kezdetek Eleinte a Tols nem volt jelen a K34-en olyan mértékben hogy az gondot okozzon akármelyik ellenséges klánnak.
Hogy tennéd még vonzóbbá a Dél-Dunántúlt?
Kalotaszentkirály.
BÜKKSZÉK.
Szendrő nevezetességei
Milota.
Márok A falu bemutatása.
Készítette: Kleri Dzsenifer
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Budapest turisztikai marketingje
Készítette: Greges Dániel
Pécs turisztikai marketingje 2356/4
P ÉCS TURISZTIKAI MARKETINGJE Készítette: Kálmán Aliz.
Budapest turisztikai marketingje
HAJDÚNÁNÁS HAJDÚNÁNÁS HAJDÚ- BIHAR MEGYE ÉSZAKI RÉSZÉN FEKSZIK. A LELKET SZÁMLÁLÓ VÁROS A HAJDÚVÁROSOKRA JELLEMZŐ TISZTA GYŰRŰS, SUGARAS SZERKEZETE.
Világ legrégebbi még lakott városa
Esztergom.
Benkovics László, február 2013
Salamon temploma 11/C.
Nagyenyed.
Felekezeti statisztika Irányító tanár: Hasas Tünde Szerz ő k: Szabó Katalin Kertész Erika Veres Janka Eszter Szent László Római Katolikus Gimnázium Nagyvárad.
Napkor A mi településünk.
A Holt-tengeri tekercsek
Kultúránk bölcsője: Zemplén 25/A. 1. Gönc a via regia útvonalon fekszik, amely Itáliát Lengyelországgal és Oroszországgal kötötte össze a 136 literes.
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
Földrajzi nevek helyesírása
Történelmi vonatkozások
Térkép 2..
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
Cegléd Prezentáció.
Szigetszentmiklós Készítette:Bakos Márk. helység elnevezése a földrajzi környezetére és védőszentjére utal. A város címere szabályos tárcsapajzs. A címer.
Szlovénia.
Machu Picchu Az Öreg csúcs.
Készítette: Panghy Bence
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
DUNAKANYAR I. rész A Dal eredeti címe:Alegria
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
Susann Nordströms Orkester - True Love
Készítette: Nemes Andrea Kereskedelem és marketing (Ba) 1. évf. 2.csoport.
Dömsöd Készítette: Moór Zsanett. Fekvése Dömsöd nagyközség Budapesttõl délre helyezkedik el a Ráckevei Duna - ág bal partján. n Fekvése következtében.
KAPOSMÉRŐ Készítette: Diarráné Kiss Enikő SZIE-GTK Gazdálkodási és Menedzsment Szak Levelező Tagozat I.évf.
(Ohrady). -Nagyszombati kerület -Dunaszerdahelyi járás Dunaszerdahelytől 6 km-re keletre fekszik.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Törökök Magyarországon
Selmecbánya. Történet A város alapítását illetően több legenda is létezik, a legismertebb szerint a város mellett található ezüst- és aranylelőhelyeket.
Veresegyház.
Székelykeresztúr Fekvése:
Ördög-árok Készítette: Szabó Lilla
Magyarország a kora újkorban
Balatonalmádi körtúra Készítette: Szabó Lilla
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Keleti végeken… 2009 szeptember arandria.multiply.com.
Kolozsvár.
Előadás másolata:

Aranygombos Telkibánya Készítette:Kovács Eszter Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Sárospatak

Földrajzi elhelyezés Telkibánya az ország északkeleti csücskében fekszik, Miskolctól észak-keletre, Kassától délre. A Sátorhegység völgyében meghúzódó községet a gönci völgy köti össze a síksággal és kapcsolta össze egykor a Felvidék gazdag városaival, Kassával, Iglóval, Lőcsével, Eperjessel és Rozsnyóval.

Antropológia A lakosság száma 698 fő, három vallás van jelen: református, katolikus, adventista. A lakosság túlnyomó része nyugdíjas, Telkibánya fő bevétele a turizmusból származik. Erdei: Hársas-hegy, Vas-hegy, Ökör-hegy, Kerek-hegy, Bíró-hegy, Farkas-hegy, Kánya-hegy, Gyepű-hegy. Utcanevek: Nagy utca, Kossuth utca, Petőfi utca, Fürdő utca, „Tasonta”, „Hatház”, „Ósva” és a Hegyi út.

A falu térképe Erdei: Hársas-hegy, Vas-hegy, Ökör-hegy, Kerek-hegy, Bíró-hegy, Farkas-hegy, Kánya-hegy, Gyepű-hegy. Utcanevek: Nagy utca, Kossuth utca, Petőfi utca, Fürdő utca, „Tasonta”, „Hatház”, „Ósva” és a Hegyi út.

Vártemplom „A nagy régi templomnak, kőfalai elromlának, rakás kövek mint nézőknek, itt mutatják ő szemeknek régen város volt ez helyen Zsigmond király idejében két templomok Nagy tőtések, arany bányák és sok érczek Az mély árok bizonyítja Bonfinius Ezent írja De a dúló rabló csehük elpusztíták a pártütők A Krisztusért immár kérünk édes atyánk légy mivelünk. E templomod kis sereged Őrizd nőjjön dicsőséged. Szepsy János helybeli lelkipásztor 1624. Augusztus 26-án Ezen templom újból javított És a torony hozzá építtetett 1892 évében Kiss Gyula lelkipásztor alatt.”

A régi református templom

Kopjafás temető Az évszám és a szöveg rávésése nélkül is „beszélő” kopjafák voltak, hisz formájukról, alakjukról meg lehetett állapítani az elhunytak nemét, életkorát, vagy a közösséghez kapcsolódó viszonyát. Temetőink és fejfáink művészete a növekvő életszínvonallal arányosan csökken.

Szent Katalin kápolna és ispotály romkert

További látnivalók Vadászati kiállítás Szabadtéri színpad Huszita sziklák A Ferdinánd altáró és a hajdani gyógyfürdő Királykúti erdei pihenő Jeges barlang Az erdész-bányász barátság pihenőhely Vulkánikus perlitfolyás Középkori vízduzzasztógát Perlit tűsziklák:

A hajdani porcelángyár

A falu mai képe

Történetek „Gyermekkoromban volt egy olyan puskám, amit a háború után találtam és rendben is tartottam. Időközönként felmentem a padlásra, kivettem a szénából, nézegettem és játszottam vele. Tőlünk 100 méterre volt a zsidó temető. Mikor senki sem látta, felhúztam a cserepeket és a temetőben lévő márvány gombfába lőttem egyet-kettőt. Mikor meglátta édesapám, tudtom nélkül a patakba dobta a puskát. Mikor észrevettem, hogy eltűnt, megkérdeztem, hogy hol van, de ő csak annyit mondott, hogy eldobta.” (1930-as évekből egy történet, elmondta Kovács Albert)

VISSSZAVÁRJA ARANYGOMBOS TELKIBÁNYA