E-XCELLENCE E-xcellence plus projektek Creating a standard of excellence for e-learning EAC/26/04 NL004.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
Adattárház alapú vezetői információs rendszer
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
LUDUS … latinul “ játék ”. | Mik azok a komoly játékok? A komoly játékok elektronikus alkalmazások, amelyek.
A szolgáltatások minőségének biztosítása és értékelése
Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Uni-LO - Promoting the EQF learning outcomes approach within European universities Az Európai Képesítése Keretrendszer és a tanulási eredmények Projekt.
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
Az e-learning a felnőttképzésben projekt Papp Lajos Műegyetemi Távoktatási és Felnőttképzési Központ.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
12. hét: A TQM és a Minőségdíj Modellek (EFQM)
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, A Határtalan felnőttképzés projekt tananyagainak hasznosítási lehetőségei a Magyar Virtuális.
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt (Szabó.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
VERSENYKÉPES NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA. ADATOK A projekt megvalósításának időtartama: A projekt összköltsége: Ft. A támogatás.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Minőségdíjak.
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Minőség menedzsment 6.előadás
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
2012. január 25. Rozsnyai Krisztina 1 A felsőoktatás minőségbiztosítása Európában – a minőségbiztosítás és a nemzetköziesedés Rozsnyai Krisztina MAB Magyar.
© Veress, Záró konferencia június „Partnerközpontú önértékelési modell a foi humánerőforrásainak fejlesztéséért” Eredmények az EU ajánlások.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A CSALÁDI NAPKÖZI GONDOZÁS SZAKMÁVÁ FEJLESZTÉSE A felnőttképzés támogatásának új formái Zarka Dénes TÁMOP /1-C
Merni Mérni MINŐSÉG…bevállaljuk? Alföldiné Dán Gabriella PhD Sopron, március.
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
International Assessment of Novatory Organisations
Intézményi minőségfejlesztés (TÁMOP-3.1.8)
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
EIPEN (European Interprofessional Education Network in health and social care) A projekt célja, lényege, működése, tevékenységének felhasználhatósága Ráczné.
1 Calderoni Project DIGITÁLIS TUDÁSTÁRAK ÉPÜLÉSE A Calderoni Project Zárókonferenciája Budapest, március 27. A CALDERONI PROGRAM EREDMÉNYEK.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Minőségmenedzsment a felsőoktatásban UNI-EFQM Vas Beatrix ügyvivő szakértő Minőségfejlesztési és Informatikai Központ
Miskolc, Innovációs tapasztalatok az oktatás-fejlesztésben Kocsisné dr. Baán Mária egyetemi docens, Miskolci Egyetem elnök, Magyar Virtuális.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület 1119 Budapest, Tétényi. u  Tel/Fax: , web: 
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM AGRÁRGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI KAR VEZETÉSI ÉS MUNKATUDOMÁNYI TANSZÉK Üzleti kiválóság Dr. Gályász József.
Berecz Antónia és Kriskó Edina Gábor Dénes Főiskola
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

E-XCELLENCE E-xcellence plus projektek Creating a standard of excellence for e-learning EAC/26/04 NL004

Projekt előzménye: az EADTU Quality Assurance and Accreditation Task Force által kidolgozott POSITION PAPER Általános célként a TF azt fogalmazta meg, hogy optimalizálni kell az e-learning során a tanulási folyamatot és a képzés eredményét abban az értelemben, hogy az e-learning minden felhasználó részére ugyanazt a minőséget biztosítsa: nemzeti és európai szinten egyaránt Cél:

Alkalmazott módszer Ki kell alakítani egy általánosan alkalmazható minőségi kritérium rendszert annak érdekében, hogy az e-learninges képzések minősége értékelhető legyen Ki kell alakítani a kritérium rendszerhez illeszkedő nemzeti és nemzetközi minőség mutatókat Meg kell fogalmazni a nemzetközi benchmark mutatókat Ki kell dolgozni ennek a mérési rendszerét És az EADTU-nak ezt el kell fogadtatnia

A kiválóság új kritériumainak szintjei az e-learningben Stratégiai szint; Intézményi szint; Képzési program szint; Kurzus szint Cél: A kiválóság új kritériumainak bevezetését az ODL terén európai szinten kell biztosítani azáltal, hogy az EADTU az általa működtetett nemzetközi szakértői hálózatát igénybevéve az európai virtuális (ODL) felsőoktatási térben megtalálható különbözőségeket feltárva meghatározzák az alapvető minőségi kritériumokat ( (technológiai, képzési és stratégiai területeken) általános szinten.

1. European Association of Distance Teaching Universities (EADTU) kontraktor és koordinátor 2. Open University (OUUK) 3. Open Universiteit (OUNL) 4. University of OULU (Fi) 5. Universitat Oberta de Catalunya (UOC) (Es) 6. Centre National d’Enseignement a Distance (CNED) (Fr) 7. Universidad Nacional de Educacion a Distanca (UNED) (Es) 8. Consorzio NETTUNO (It) 9. Apertus Public Foundation (Hu) 10. Estonian Information Technology Foundation (EITF) 11. European University Association (EUA) + NVAO Partnerek

Az európai egyetemek a bolognai folyamat során a kialakítandó EFT-ben biztosítani kívánják a felsőoktatási képzéshez való jobb hozzáférést; magasabb minőséget; versenyképességet és attraktivitást. Az e-learning és az ODL terén való hasonló kezdeményezés egyértelműen támogatni kívánja a bolognai célokat (e-Bologna), mivel alapkritériuma kíván lenni minden ODL képzésnek és képzési programnak azáltal, hogy jobb hozzáférést biztosít az európai felsőoktatás és a LLL elektronikusan és technológialag magas szinten támogatott képzésihez. A partnerek által közösen megfogalmazott projekt cél

Ezáltal a projekt fő célja, hogy hozzájáruljon az e-bolognai folyamatokhoz úgy, hogy kialakítja a kiválóság új kritériumait az e- learningben úgy, hogy az alkalmas eszköz legyen, mint: Minősig biztosítási és ellenőrzési eszköz (külső program és intézményi akkreditáció szintjén) Minőség javítási eszköz (belső minőségbiztosítás szintjén) A kiváló képzési szolgáltatás megállapításának eszközeként. A partnerek által közösen megfogalmazott projekt cél

A projekt közösen kialakított minőség koncepciója – minőségi rések ügyfél alapú koncepciója De ki itt az ügyfél?

Az e-learning minőségbiztosításának elsődleges célcsoportja: Képző intézmények (elsősorban távoktatási, ODL egyetemek), ezek oktatói és ODL fejlesztői Másodsorban: Az üzleti élet szereplői és ez e-learning üzleti felhasználói Célcsoportok

WP 1.Kiválóság új kritériumainak kialakítása Vezető: OULU Apertus ebben az egy WP-ben vesz részt WP 2.Stakeholder elemzés és a rendszer első tesztelése a véleményük alapján Vezető: EADTU WP 3.Tesztelés Vezető: OUUK WP 4.Pilot Vezető: OUNL (OTEC) WP 5.Disszemináció és fenntarthatóság Leader: EADTU WP-k és vezetőik

kiválóság új kritériumait az e-learningben, indikátorok, benchmarkok Pilot: a validáció (kurzus és képzési program,) és az akkreditáció (intézményi) kritériumainak, validáló panel értékelő látogatásainak pontos menetrendjének kialakítása és tesztelése Best-practice kialakításához kapcsolódó módszertani kézikönyvek Minőség biztosítási kézikönyv (belső intézményi és program szintű) Elért eredmények

Hat területen definiál értékelési szempontokat, kapcsolódó teljesítmény mutatókat és benchmarkokat Intézményi stratégia és menedzsment; Curriculum design; Tananyag/tantárgy fejlesztés, Tananyag/tantárgy oktatás (delivery), Oktatói, adminisztrativ dolgozók képzése támogatása; Hallgatói támogatás Mindegyik területre értékelési segédletet is meghatároz, így alkalmas az önértékelésre és fejlesztésre Definiálja a kívánatos e-Learning szervezetet és működési módját

Hasonló Eu-s kezdeményezés EFQUEL Vezetés 100 pont Adottságok Munkatársak 90 pont Üzletpolitika és stratégia 80 pont Partnerkap. erőforrások 90 pont Folyamatok 140 pont Meghat. fontosságú telj. mutatók eredményei 150 pont M.társakkal Kapcs.eredm 90 pont Vevőkkel kapcs.eredm. 200 pont Társ-i hat. kapcs.eredm. 60 pont Eredmények Innováció és tanulás

Továbblépés E-xcellence plus A rendszer további disszeminációja és továbbfejlesztése folyik. Kezdete 2008 január Partnerek: EADTU (Nl) OUNL (Nl) OUUK (Uk) OULU-University (Fi) UNINETTUNO (It) NVAO (Be/Nl) EITF (EE) Hungarian e-Universiy Network (Hu) NSHU (Se) Universidad Nacional de Educacion a Distancia (Es) KU-Leuven (Be) Czech Association of Distance Teaching Universities (Cz) University of Hradec Králové (Cz) Slovak University of Technology in Bratislava (Sk) Mesi (Ru) Fern Schweiz (Ch) Az EADTU egy e-learning minőségbiztosítási task force-t hozott létre tagjai számára