Tevékenységmenedzsment ismertetése MLBKT Oktatói Tagozat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Advertisements

Logisztika alapvetések.
Elektronikus Fizetés megvalósítása
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Folyamatok a szervezetekben
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Tevékenységmenedzsment 1. szeminárium
Tantárgyi ismertető és Termékszerkezet elemzési példák
Brüsszel milyen messze van
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A fejlesztés hatása a szervezetre
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
Közlekedési logisztika
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
ÉRTÉKESÍTÉSI POLITIKA
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Logisztika 6.előadás.
A marketing és a logisztikai költségek közötti kölcsönhatások Lipák Mária BGF, KVIFK, 2009.
A logisztika-menedzsment alapjai Lipák Mária BGF KVIFK február
MINŐSÉGMENEDZSMENT Értékteremtő folyamatok menedzsmentje - IX. előadás
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 3. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Folyamatok fejlesztése, kiegyensúlyozása Venter Lóránt
Tevékenységmenedzsment Ismétlés – Feladatok – Minta ZH
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
1 Logisztika Szakirány – II. 2. téma Vállalkozási rendszerek átszervezése Bp.2008.febr. Prof.Dr.Knoll Imre.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Logisztika bevezető elemek.
III. A logisztika jövője
Beruházás-kontrolling
Tevékenység alapú vezetés Készítette: Bakos Viktória BME GTK Kiegészítő szak május.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Az ellátási láncok biztonsága
III. Témakör MISKOLCI EGYETEM LOGISZTIKA ANYAGMOZGATÁSI ÉS LOGISZTIKAI TANSZÉK III./1.
II. Logisztikai tervezés
Termelésmenedzsment Production Management
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Hallgatói létszámok. Jelentkezési arányok (2006) n Nappali tagozat: Keret: 40 fő Jelentkező: 164 fő (45) n Levelező tagozat: Keret: Jelentkező:
KNOLL-FÉLE „Innovációs ellátási lánc” --modell 10-- Ellátási láncok,bővítésük és gazdasági elemzésük
alapok és fejlesztési modellek
Logisztikai alapfogalmak
A BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Készletgazdálkodás és logisztika
ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAMATOK MENEDZSMENTJE
Vállalkozásmenedzsment I.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Folyamatközpontúság problémái egy információvédelmi irányítási rendszerben Dr. Ködmön István ügyvezető igazgató Szenzor.
1 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem TATA Kiválósági Központ és Informatikai.
MISKOLCI EGYETEM. A TUDÁS ÉS KÖZÖSSÉG CAMPUSA Dr. Bányai Tamás DUÁLIS KÉPZÉS Logisztikai mérnöki BSc Gépészmérnöki és Informatikai Kar.
1. Logisztikai menedzsment mesterképzési szak  A szak indítása: 2011  Végzettség: okleveles logisztikai menedzser  Képzési idő: 4 félév  Jelentkezési.
GAZDASÁGI INFORMATIKA 2. BMF KGK Szervezési és Vezetési Intézet.
Az informatikai stratégia tervezése BPR üzleti folyamatok újjászervezése Dr. Kovács Árpád Endre SZIE – GTK TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet.
8. tétel.
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
L O G I S Z T I K A A L A P J A I Készítette: Gács Nóra
MRP számítás.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
Előadás másolata:

Tevékenységmenedzsment ismertetése MLBKT Oktatói Tagozat BCE, Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszék 2009. május 21.

A Bachelor szakok alapozó tárgya: Tevékenységmenedzsment Demeter K. – Gelei A. – Jenei I.– Nagy J.: Tevékenységmenedzsment; Aula Kiadó, Budapest, 2008

Gondolatmenet A tárgy és a könyv apropója és kialakításának célja A cél és a tartalom kapcsolatrendszere A tárgy és a könyv felépítése

A tárgy és a könyv apropója és célja Bologna folyamat – kétszintű oktatás – alapszak kötelező felvezető tárgya (600-650 fő/év) Alapszakokkal szembeni elvárás: alkalmazható tudás + mesterképzés elméleti megalapozása Cél: Megismertetni a hallgatót a vállalat értékteremtő folyamataival - hangsúly a megvalósításon; Mester szint: ÉFM – tervezési folyamatok Elméleti háttér - Folyamatmenedzsment: Erősíteni a hallgatókban a vállalati működés vizsgálata során a folyamatorientált megközelítést; Alkalmazható tudás: Felvértezni őket a folyamatok értelmezésének, feltérképezésének és adott struktúrán belüli fejlesztésének eszköztárával (inkrementális folyamatfejlesztés).

Mi a folyamatszemlélet? A folyamatszemlélet alkalmazása azt jelenti, hogy a vállalatot, mint egymással kapcsolatban álló folyamatok együttesét értelmezzük (Slack és szerzőtársai, 2006). Szervezeti és irányítási struktúra Folyamatstruktúra

A könyv fókuszában álló folyamatok: a folyamathierarchia alacsony szintje

A vizsgált folyamatok lehatárolása Értékteremtő folyamatok ~ reálfolyamatok: Termelés és logisztika Menedzsment folyamatok és megvalósítási folyamatok Termelési folyamattípusok (projekttől folyamatos gyártásig) Logisztika megvalósulási folyamata (mindhárom alrendszerben) ~ Logisztikai vevőkiszolgálási folyamat és elemei

A könyvben bemutatásra kerülő folyamatok

Folyamatmenedzsment Folyamatok feltérképezése – ábrázolási technikák Folyamatok elemzése: az értékteremtő folyamat teljesítményének értelmezése (vevői értékből kiindulva → kapacitáselemzésig) Folyamatok fejlesztése Radikális: Folyamatok újratervezése (Business Process Reengineering, BPR) X-Engineering Inkrementális: Szakaszosan végzett Folyamatos fejlesztés eszköztára

Részletesen tárgyalt folyamatfejlesztési eszközök Folyamatok kapacitásának kiegyensúlyozása és átfutási idő elemzése; Folyamatos fejlesztés eszköztára (probléma- és hibafeltárás, adatgyűjtő eszközök és módszerek) Statisztikai folyamatszabályozás eszköztára

A tárgy és a könyv felépítése (+ két melléklet) Megalapozás A Tevékenységmenedzsment tárgya (Gelei) A vállalati folyamatok és fejlesztésük alapjai (Gelei) A vállalati folyamatok teljesítménye és összetevői (Gelei) A megvalósítás tervezése (Gelei – Jenei) Megvalósítás Termelési és szolgáltatási folyamatok (Jenei) Logisztikai vevőkiszolgálási folyamat Rendelésfeldolgozás (folyamatot támogató informatikai megoldások) (Gelei - Nagy) Készletek a folyamatokban (Demeter) Raktározás (Gelei) Szállítás (Nagy) Fejlesztési eszközök Termelési és szolgáltatási folyamatok kiegyensúlyozása (Jenei) A folyamatos fejlesztés (Demeter) A folyamatelemzés és fejlesztés statisztikai eszközei (Demeter) Fejlesztés rendszerszerűen TQM (Demeter) ISO Szabványsorozat (Demeter)