A betatron Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre. A térben indukált feszültség egy ott levő töltött részecskét (pl. elektront)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váltakozó feszültség.
Advertisements

11. évfolyam Rezgések és hullámok
Az elektromos mező feszültsége
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok 1.
Elektron hullámtermészete
Elektromos alapismeretek
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Váltakozó áram Alapfogalmak.
Váltakozó áram Alapfogalmak.
Szinkrongépek Generátorok, motorok.
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
12. előadás Elektrosztatikus és mágneses mezők Elektronfizika
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Elektromágneses hullámok
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
1 A napszélben áramló pozitív töltésű részecskék energia spektruma.
A Transzformátor szerda, október 3. Varga Zsolt.
A hidrogénatom kvantummechanikai modellje
Kölcsönhatások.
A mágneses indukcióvonalak és a fluxus
3. A TÖBBELEKTRONOS ATOMOK SZERKEZETE
Ami kimaradt....
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
2. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE A hidrogénatom Schrödinger-egyenlete.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
A test mozgási energiája
11. évfolyam Rezgések és hullámok
A Boltzmann-egyenlet megoldása nem-egyensúlyi állapotban
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Villamos tér jelenségei
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Mágnesesség, elektromágnes, indukció
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
1.Határozza meg a kapacitást két párhuzamos A felületű, d távolságú fémlemez között. Hanyagolja el a szélhatásokat, feltételezve, hogy a e lemez pár egy.
Készítette: Juhász Krisztián.  Egy tekercsben folyóáramot változtatjuk, akkor egy másik, például az eredeti köré csévélt, de attól elválasztott másik.
Atom - és Elektronpályák
ELEKTROSZTATIKA összefoglalás KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
2. előadás.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
Különféle mozgások dinamikai feltétele
A „tér – idő – test – erő” modell a mechanikában A mechanika elvei Induktiv úton a Maxwell-egyenletekig Áram – mágneses tér Töltés – villamos tér A villamos.
Villamosságtan 1. rész Induktiv úton a Maxwell egyenletekig
PPKE-ITK I.Házi Feladat Megoldásai Matyi Gábor Október 9.
Villamos töltés – villamos tér
Az elektromágneses indukció
Az időben állandó mágneses mező
A villamos és a mágneses tér kapcsolata
Függvénykapcsolatok szerepe a feladatmegoldások során Radnóti Katalin ELTE TTK.
A MÁGNESES TÉR IDŐBEN MEGVÁLTOZIK Indukciós jelenségek Michael Faraday
Energia: Egy test vagy mező állapotváltoztató képességének mértéke. Egy testnek annyi energiája van, amennyi munkát képes végezni egy másik testen,
Elektromosságtan.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Elektromágneses indukció
Az elektromágneses indukció
egymáson elgördülve (diffúzió!)
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Előadás másolata:

A betatron Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre. A térben indukált feszültség egy ott levő töltött részecskét (pl. elektront) gyorsítani képes, miközben a rá merőleges mágneses tér körpályára kényszeríti.

Kérdés: lehet-e ugyanazzal a növekvő mágnese térrel, amelynek változása az elektromos teret létrehozza, és így az elektront gyorsítja, az elektront állandó sugarú pályára kényszeríteni, és így igen nagy sebességűre felgyorsítani. A lehetőséget az a meggondolás valószínűsíti, hogy az elektron sebessége egyre nagyobb lesz, de közben egyre növekszik a mágneses tér is.

Ha a sebesség arányosan nő a mágneses térrel, az állandó sugarú pályán való mozgás lehetővé válik. Ha viszont a részecske állandó sugarú pályán mozog, minden egyes körülfutáskor a menetfeszültségnek megfelelő energiára tesz szert. A mágneses tér növekedésének ideje alatt a részecske több milliószor is körüljárhat, miközben energiája ennek megfelelően a menetfeszültség több milliószorosának megfelelő értékig nőhet.

Ezt a gondolatot valósította meg Kerst a betatronban, melyben azonban a mágneses tér nem homogén, csak tengelyszimmetrikus. Tegyük fel, hogy az elektron valóban az ro sugarú körpályán fog mozogni. A továbbiakban megvizsgáljuk, mi ennek a feltétele.

(ha a kezdősebesség v=0m/s és az ro sugarú körrel körülzárt fluxus) A menetfeszültség nagysága az indukciótörvényből: A térerősség: Az impulzus nagyságát csak az elektromos tér változtatja meg: (Az összefüggés relatívisztikusan is igaz.) Integrálással kapjuk, hogy: (ha a kezdősebesség v=0m/s és az ro sugarú körrel körülzárt fluxus)

A mágnese tér radiális eloszlása A v sebességű, ro sugarú pályán levő Bo indukció az elektront sugarú pályára kényszeríti. Az elektron csak akkor képes az ro sugáron maradni, ha r=ro Ha bevezetjük a Bk közepes indukciót a egyenlettel, akkor a feltétel : vagyis: A mágnese tér radiális eloszlása

Ha tehát a pálya mentén mért indukció a közepes indukció fele, a Bo mágneses tér állandó sugarú körpályára kényszeríti az elektront. Ez azt jelenti, hogy B-nek mint r függvényének növekvő r-rel csökkennie kell, ezért a mágnes pólusait az alábbi ábra szerint képezik ki.

Az elektron tehát az ro sugarú pályán kering, miközben mozgásmennyisége a korábbiak szerint levezetett törvény szerint a fluxussal arányosan nő. Mivel a fluxus rendszerint szinuszosan változik, így a gyorsításra közelítőleg T/4 idő áll rendelkezésre . (az ábrán az A-B szakasz).