A szubsztitúciós terápia bevezetése a büntetés- végrehajtás hazai intézményeibe Sárosi Péter Ártalomcsökkentők Országos Közhasznú Egyesülete Budapest,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Drogfogyasztói szobák Európában A jelenlegi kutatás áttekintése
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Csecsemő és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégiumi ülés
Szociális munka a börtönben
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Múzeumi könyvtárak Magyarországon. Szakfelügyelet A szakfelügyelet sajátosságai –2000-től a Múzeumi főosztály megbízásával –2006-tól könyvtári osztály.
Alkoholizmus.
Reintegrációs tanácsadó munkakör
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA KIEMELT PROJEKT TÁMOP Elítéltek több szakaszos, társadalmi.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
Várakozások az eredmények tükrében,
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Eddigi eredményeink a számok tükrében ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
Büntetés-végrehajtási
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Egységes egészségügyi információrendszer
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Kompetenciák a sürgősségi betegellátásban
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság
Drogpolitika Portörő Péter Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Osztály Szociális és Munkaügyi Minisztérium Budapest, november 19.
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
VEDD KI A RÉSZED! minden, amit az EU és a civilek egymásért tehetnek Dandé István Magyar Szegénységellenes Hálózat Strukturális Alapok Munkacsoport.
2006 LAKOSZ Jáky Géza & Lanczki Miklós VOC előírások és költség hatékony technológiák a jármű javító fényezésben Május 19. Jáky Géza elnök Lakk Kereskedők.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Szociálpolitikai keretek
Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért Projektazonosító: NCA-DP-09-A-0185 Dolgozzunk együtt!
TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Egészségügyi szaktárca fejlesztései (szakképzést érintő tervek)
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Aaa. Nők és családon belüli erőszak elleni lépések  től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (jogelődje ICSSZEM)és a civil szervezetek egyeztetése.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
1 Elsősegély- tanfolyamok és a naloxon használata A berlini Fixpunkt e. V. modelprojektjének tapasztalatai A drogabúzus miatti halálesetek megelőzése.
A methadon kezelés Dr. Csorba József
III. Magyarországi Ártalomcsökkentő Konferencia december 15. kedd.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
Önfejlesztő mentális gyakorlatok a szabadságvesztés-büntetésüket töltők reszocializációjában Molnár Attila Károly Andragógia BA Témavezető: Szabóné dr.
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Alacsony-küszöbű szolgáltatások működési jellemzőit feltáró vizsgálat
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
TRANZIT ADDIKTOLÓGIAI SZOLGÁLAT
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
Büntetés-végrehajtás és kínálatcsökkentés NDI, 2008 március 20. Budapest Fliegauf Gergely.
A három pillér elve (vertikális) az elkövetővé válás esélyének csökkentése + az áldozattá válás esélyének csökkentése + a bűnalkalmak kontrollja „Bűnmegelőzés.
Ellátás-szervezési kérdések, korszerű ellátási formák, a szenvedélybetegségek megelőzésében és ellátásában Dr.Kassai-Farkas Ákos.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Drogbetegek kezelése és ellátása Drogambulanciák szerepe a drogbetegek kezelésében Dr. Csorba József Fővárosi Önkormányzat Nyirő Gyula Kórház Drogambulancia.
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Társaság a Lakásépítésért Egyesület
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
Előadás másolata:

A szubsztitúciós terápia bevezetése a büntetés- végrehajtás hazai intézményeibe Sárosi Péter Ártalomcsökkentők Országos Közhasznú Egyesülete Budapest, október 5.

Miért fontos? Járványmegelőzés - fecskendőmegosztás  HIV, hepatitis járvány veszélye + TBC = jelentős egészségügyi kiadások Bűnmegelőzés – bizonyítottan csökkenti a visszaesést és bűnelkövetést Keresletcsökkentés – csökken az illegális drog iránti kereslet Szociális integráció – munka, család Krízisprevenció – az elvonási tünetek menedzselése

Ki mondja, hogy kell? ENSZ – WHO Európai Unió – EU drogpolitikai akcióterve ( ) Magyar kormány – novemberi kormányhatározat

Van igény erre Magyarországon? magas hepatitis C prevalencia a magyar injekciós droghasználók körében Paksi Borbála, 2005: a börtönben magasabb az életprevalencia Helsinki Bizottság börtönmonitorozó programja  esetek Fókuszpont: túladagolásos halálesetek növekedése Drogprevenciós Alapítvány – SZMM által támogatott szükséglet felmérés (Connections Project)

Jelenlegi helyzet költségesebb, kevésbé hatékony nyugtatók alkalmazása csak Miskolcon volt példa arra, hogy fogva tartott folytathatta a metadon kezelést IMEI: 2006 során egyetlen fogva tartottat sem részesítettek szubsztitúciós terápiában Szükség van a kormány beavatkozására

Mire lenne szükség? 1.A fenntartó metadon kezelés BV intézményekben történő folyamatosságát biztosító jogszabályi előírás 2.A BV egészségügyi személyzetének továbbképzése

1. Jogszabálymódosítás 5/1998. (III. 6.) IM rendelet a fogvatartottak egészségügyi ellátásáról „30. § (1) A kábítószer-élvező vagy kábító hatású anyagot visszaélésszerűen fogyasztó fogvatartott fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelése - a szükséges ideig - bv. egészségügyi intézetben történik. (2) Sürgősségi esetben a fogvatartottat azonnal a bv. intézet székhelye szerint illetékes, akut detoxikálást biztosító egészségügyi intézménybe kell szállítani.” kiegészítendő: „ (3) A BV intézménybe való befogadás előtt fenntartó szubsztitúciós kezelésben részt vevő opiátfüggő fogvatartott számára biztosítani kell a fenntartó kezelés folyamatosságát a BV intézetben, a fogvatartott külső kezelőorvosával való konzultációval. (4) Az elvonási tünetektől szenvedő opiátfüggő fogvatartott számára biztosítani kell a detoxificiós célú szubsztitúciós terápiát, illetve a fenntartó kezelés megkezdését az Egészségügyi Minisztérium metadon kezelésről szóló szakmai protokolljának megfelelően. (5) Intézkedni kell arról, hogy a szubsztitúciós terápiában részesített fogvatartott számára biztosítva legyen a kezelés folyamatossága a szabadulás után is.”

2. BV személyzet továbbképzése az ÁSZ Egyesület, az NDI, a SZMM és a BVOP együttműködésével 40 órás továbbképzés BV orvosoknak és ápolóknak az ÁSZ egyesület folyamatos szakmai konzultációt biztosít a BV egészségügyi személyzete számára monitorozás és evaluáció az NDI és a Fókuszpont segítségével

Várható eredmények a HIV és hepatitis fertőzés kockázatának csökkenése kevesebb krízishelyzet az elvonási tünetek következtében a szabaduló fogva tartottak visszaesésének megelőzése több lehetőség a teljes szermentesség elérésére a szabaduló fogva tartottak társadalmi reintegrációjának elősegítése a szabadulás utáni túladagolás kockázatának csökkentése

Köszönöm a figyelmüket! További információk: