Bevezetés: A tavalyi előadásomban nagyon leegyszerűsítve oda jutottam, hogy a hajléktalan emberek között nagyon magas azoknak az aránya akik valamilyen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok Készítette: ELTE Társadalomtudományi Kar Módszertani Kutatóközpont.
Advertisements

 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
A népszámlálás szerepe a hajléktalanok számbavételében Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről.
Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
Az InfoRádió 95.8 hallgatottságának alakulása május, országos és budapesti hallgatottság -
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Az etilén gáz szerepe a zöldségek és gyümölcsök érésében
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
„Létrehozzuk a magyar vállalkozások bankját.” Gyurcsány Ferenc, január 30.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
GfK HungáriaMárkacsemeték konferencia – Dörnyei Otília május 5 Gyermek a családban, avagy a szülők megváltozott fogyasztási szokásai Dörnyei Otília,
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
2006. február 17. Valószínűségszámítás és statisztika II. Telefonos feladat Egy kalapban van két korong, az egyiknek mindkét oldala piros, a másiknak.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Készítette: Jakab Adrienn. Fogalmak  Család: A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat.
Dijkstra algoritmusa Egy csúcsból a többibe vezető legkisebb költségű út megkeresése Az algoritmus működésének leírása és bemutatása LL.
CSALÁD.
Márok A falu bemutatása.
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Gyerekkor - válságban „Válság regionális munkaerő-piaci hatásai” konferencia Miskolc, május 5-6. Darvas Ágnes MTA GYEP, ELTE TáTK.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
„A CIGÁNYOKKAL NEM LEHET BÉKÉSEN EGYÜTTÉLNI” Az önkormányzati vezetők szerint, a cigányok által is lakott települések közel HARMADÁN (31%) a nem romák.
EHO módosítása szeptember 01-től. EHO mértéknövekedés 14% Külön adózó jövedelmekből: - vállalkozásból kivont - értékpapír kölcsönzésből - 25 illetve.
A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány „1%-os” kampányának bemutatása Budapest, január 30.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Az esetismertetés szerkezete Ágoston-Héderné 1. A kliens bemutatása 1.1. A realitások a kliens életkora, egészségi állapota, mentális képességei jövedelmi,
Gábor Kálmán A fer hatása a felsőoktatásra Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia 2006 Felsőoktatási Kutatóintézet Institute for Higher.
Hányan élnek fedél nélkül?
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
Kifelé vagy befelé? Varga Mihály /2006. május 5./ /2006. május 5./
Még csak most jön a neheze Varga Mihály június 13.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
LIMÁNY F Bevezetés: A tavalyi előadásomban nagyon leegyszerűsítve oda jutottam, hogy a hajléktalan emberek között nagyon magas azoknak az aránya.
I A nyolc diasor képeit a feleségem gondozta virágokról, kertünkben, és lakásunkban készítettem, februártól januárig. 116 egynyári- vagy évelő.
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Az InfoRádió 95.8 hallgatottságának alakulása február, országos és budapesti hallgatottság -
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Tudta-e Ön … ?. - Tudta-e Ön, –hogy a parlamenti képviselők összesen havi 360 millió forint fizetést kapnak a büdzséből?
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Találkozásaim a szülőkkel Együttműködések, párbeszédek a fogyatékkal élők családjaival Szász Emese, Gyulafehérvári Caritas – Szociális gondozás fogyatékkal.
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
4. Bináris Bónusz! 10% Az Ön Bináris struktúrájának két ága /lába/ van . Kétféleképpen kerülhet új tag a rendszerébe. Vagy Ön csatlakoztat új tagokat.
Kik vagyunk? A szervezet alapítói elsősorban az ELTE szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus, pszichológus és jogász hallgatói közül kerültek.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Az első házasok kedvezménye
Hajléktalan emberek Magyarország nagyvárosaiban 2006.
Gyorsjelentés a hajléktalan emberek kérdőíves adatfelvételéről
Áldozatkész szolgálat János 12,20-26
HAJLÉKTALANSÁG ÉS DROGHASZNÁLAT
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
Előadás másolata:

Bevezetés: A tavalyi előadásomban nagyon leegyszerűsítve oda jutottam, hogy a hajléktalan emberek között nagyon magas azoknak az aránya akik valamilyen nagyon jelentős hátrányuk van. Ha ég emlékeztek a hajléktalan majdnem felénél találtunk olyan eseményt az élettörténetében, amelyek egyébként nagyon ritkák és szokatlanok. Ilyenek voltak: – születésétől szülők nélkül nevelkedik – nem végezte el a nyolc általánost – 14 éves korában már kereső – sohasem volt saját lakása Egy csatával példálóztam, amelyben az áldozat (sérült) a hajléktalan embert szimbolizálja. Láttuk, hogy az ispotályban azok kerülnek akik sebezhetőek és/vagy akikkel mostohán bánik a sors és nagyon sok időt töltenek a tűzvonalba. Az előadás végén azt a provokatív kijelentést tettem, hogy a sérülések számát mégis talán egy kicsit jobban befolyásolja a csata hevessége, ami ebben az esetben mindennapjainkat uraló megélhetésért folytatott versenyfutást értettem. Anélkül, hogy túlfeszíteném a példa kereteit még egy kicsit, két tábla erejéig beszélnék a hajléktalan hátteréről, azután két tábla erejéig a hajléktalan profiljának bemutatásával folytatnám, majd egy jelentős mértékű változás lehetséges okairól mondanék néhány szót. Megpróbálok közben mindezt nagyon

(filmes) kitérő:

A jövedelmek alakulása 2006-ban és a 2007-ben is megkérdezett (1529 fő) hajléktalan ember körében? Nem volt jövedelme ban Volt jövedelme 2006-ban Nincs jövedelme 2007 Van jövedelme 2007-ben 178 fő 1351 fő 94 fő 138 fő 1435 fő 40 fő 54 fő +9% és -4 % = +5%

A munka jövedelmek drámai mértékű esése a hajléktalan emberek között Honnan jutott januárjában jövedelemhez? Honnan volt pénze januárjában?

Konklúzió: A jövedelem nélküli hajléktalan emberek arányának a csökkenést az elsősorban aktív korú munkanélküliek (családok) jövedelemhez jutása okozhatja.

Kivel él(t) együtt a 857 Budapesten mindkét évben kérdezett hajléktalan ember? Magányosan éltNem - magányosan élt 2007 Magányosan élőkNem - magányosan élők 528 fő 329 fő 379 fő 254 fő 105 fő 478 fő fő (18%)

A hajléktalan emberek közel harmada nem az utcára vagy a szállóra kerülés időpontjától kezdve tartja magát hajléktalannak.

A hajléktalan emberek helyzetüktől függetlenül tudnak identitást kialakítani maguknak.

A hajléktalanság észlelése nagyon különböző

között a társas együttélésnek a jellegzetesen szubkulturális formái terjedőben vannak. A munka jövedelmek drámai arányú esése a hajléktalan emberek között jelezheti azt, hogy egy nagy lehetőséget hagytunk kihasználatlanul az elmúlt években. A hajléktalanság területileg jóval inkább beágyazott, mint azt gondolnánk. Jóval kisebb mértékű a hajléktalan emberek vándorlása a települések között mint ahogyan azt gondolnánk.

A hajléktalanság okainak mondott tények az esetek többségében ugyanazoknak az eseményeknek különböző megfogalmazásai.