Az ENSZ fontosabb programjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Innováció II. Rákóczi Ferenc Szakközép –és Szakiskola Kisvárda.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Az EGSZB a térképen Az EGSZB helye az intézmények között EGSZB EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT TANÁCS.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
Elkülönített állami pénzalapok
A környezetvédelem intézményrendszere
Kibékíthető ellentétek? Környezetvédelmi osztályvezető
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás SÁSD, június 28.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Készítette: Mácsai Cecília Környezettudomány MSc
Az IPCC szervezete és az IPCC jelentések
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Az Európai Unió ökológiai hálózata
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Folie 1 Ausztria mint gazdasági telephely Európai üzleti tevékenységének kiindulópontja Birgit Reiter-Braunwieser ABA-Invest in Austria Sopron, Februar.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Pécs, Mikulás Brigitta Nemzeti Fejlesztési Hivatal Phare Koordinációs Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Magyar Útügyi Társaság
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
A környezetvédelem.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A Nemzetközi Turizmus eredményei 2013-ben és kilátások 2014-ra UTAZÁS Fórum Budapest 2014 Február 27 Zoltán Somogyi Executive Director.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Esélyek a piramis alján
„Globális biztonsági kihívások – közép-európai szerepvállalások” Nemzetközi társadalomtudományi konferencia Pécs, Európa Ház/International House – 2006.
Nemzeti Parkok.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Ember és környezetének viszonya
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 2. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. Emlékszik még a világháboruk megdöbbető adataira, melyik a helyes a, - 1.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Globalizáció és környezeti problémák
A környezetvédelmi jog története
EGT és Norvég Alapok Polgár Tamás Norvég Királyi Nagykövetség
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások Készítette: Magyar Gyöngyi.
A Nemzetközi Turizmus UTAZÁS Fórum Budapest 2015 Február 26
Magyar Útügyi Társaság
A 2007-es és a 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

Az ENSZ fontosabb programjai Készítette: Vida Zsófia Viktória II. éves geográfus 2006.03.31.

ENSZ 191 tagország 1945-ben alapították Célja: a nemzetközi béke és biztonság fenntartása, a baráti kapcsolatok fejlesztése a nemzetek között, a társadalmi fejlődés-, a jobb életkörülmények-, az emberi jogok előmozdítása. A tagállamok közötti együttműködés alapelveit az ENSZ Alapokmánya tartalmazza.

ENSZ PROGRAMOK UNEP (United Nations Environment Programme)- az ENSZ Környezetvédelmi Programja UNDP(United Nations Development Programme)- az ENSZ Fejlesztési Programja HABITAT(United Nations Centre for Human Settlements )- az ENSZ Emberi Települések Központja

UNEP UNEP (United Nations Environment Programme) az ENSZ Környezetvédelmi Programja 1972-ben alapították (stockholmi konferencia) Székhelye Nairobi (Kenya) Elnöke Klaus Töpfer

Az UNEP küldetése Az ENSZ szakosított szervezetein ( pl. UNESCO, FAO, WHO stb.) belül: Koordinálja a környezetvédelmi programokat, Figyelemmel kíséri a világ környezetvédelmi helyzetét, Információkkal látja el a tagállamokat.

Az UNEP feladatai Az ENSZ közgyűlése részére: rendszeresen beszámol a környezetvédelmi programok koordinálásáról, a környezeti és a természeti erőforrások állapotának ellenőrzéséről, a globális környezet állapotáról. Mint a Globális Környezeti Eszközt (GEF- Global Environment Facility) megvalósító intézmény: ösztönzi a nemzetközi együttműködést és cselekvést, elősegíti a nemzetközi környezeti jog kifejlesztését.

Az UNEP feladatai A környezet és a természeti erőforrások védelme, ennek érdekében ösztönzi az elfogadott nemzetközi normák és előírások megvalósítását, előmozdítja a közös cselekvést a környezeti kihívásokra. A tudományos és műszaki kutatások támogatása, Ennek érdekében: szabványokat, követelményeket és mutatókat dolgoz ki a környezet állapotának ellenőrzése, megóvása érdekében. A kormányok és intézmények számára környezetpolitikai tanácsadást és szolgáltatást nyújt.

Az UNEP feladatai 1992. évi világkonferencia óta hozzájárul a fenntartható fejlődés megvalósításához. Globális környezet állapotának megismerése érdekében: elemzi a globális környezet állapotát, értékeli a környezetei trendeket, tanácsot ad és korai figyelmeztető információt szolgáltat a fenyegető környezeti veszedelemről, a globális környezet hivatalos szószólója.

Az UNEP feladatai Szerződések, egyezmények létrehozása: pl. a potencionálisan káros vegyi anyagok nemzetközi kereskedelme, a határon túli légszennyezés, a nemzetközi viziutak szennyezése területén.

Az UNEP Kormányzó testülete Kormányzó Tanács 58 ország képviselőiből áll, évente tanácskozik. Vezetője Klaus Töpfer - két négyéves cikluson át. Utódja: Achim Steiner, Kofi Annan ENSZ főtitkár nevezte ki New Yorkban 2006. március 15-én (hivatalba lépése: 2006. június 15-től) Magyarországon az UNEP Nemzeti Bizottsága a Környezetvédelmi Világnapon 2000 június 5-én alakult meg. nemcsak arra törekszik, hogy aktívan részt vegyen a UNEP programjaiban és megfeleljen a nemzetközi elvárásoknak, hanem hogy saját projektek és arculat kialakításával mozdítsa előre a hazai környezetvédelmet.

Az UNEP finanszírozása Környezeti Alap a kormányoktól származó önkéntes hozzájárulások bizalmi letéti pénzalapokból ENSZ rendes költségvetéséből kis összeggel. Az 1996-97-es kétéves költségvetés 90 millió USD illetve 105 millió USD volt.

Az UNEP kiadványa Globális Környezeti Kilátások (Global Environment Outlook), Kétévente jelenik meg, Átfogó képet ad: a regionális környezeti gondokról, az azokra adandó válaszokról, modellezési eljárások alkalmazásával a lehetséges jövőről.

Az UNEP székhelye és regionális központjai

Az UNEP székhelye és regionális központjai A központi székhely: Nairobi (Kenya) Regionális központok: Afrika: Nairobi (Kenya) Ázsia és a Csendes-óceáni térség: Bangkok (Thaiföld) Európa: Genf (Svájc) Latin-Amerika és a Karib térség: Mexikóváros (Mexikó) Észak-Amerika: Washington DC (USA) Nyugat-Ázsia: Manama (Bahrein) Egyéb összekötő központok: Addis Adaba Beijing Brazíliaváros Brüsszel Moszkva New York.

Az UNEP mérföldkövei 1972. Stockholm, UNEP létrejötte; 1973. washingtoni egyezmény (a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről - ún. CITES egyezmény) 1979. Bonn - Egyezmény a vándorló vadon élő állatfajok védelméről, 1985. Bécs - Egyezmény az ózonréteg védelméről, 1987. - Montreal - az ózonkárosító anyagok konkrétabb szabályozása. 1998-ig a klórozott-fluórozott szénhidrogének (CFC) termelését az 1986-os kibocsátási szint 50 %-ára csökkentik. 2000-ig a CFC vegyületek termelését és felhasználását meg kell szüntetni. 1985. Helsinki - SO2 egyezmény 1993-ig 30 %-kal csökkentik a kén-dioxid kibocsátást az 1980-as szinthez viszonyítva,

Az UNEP mérföldkövei 1988. - Klímaváltozás Kormányközi Bizottsága (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) 1988. - NOx egyezmény- Szófia, 1989. - Bázel - Egyezmény a veszélyes hulladékok országhatáron túlra történő szállításáról, 1992. - Rió de Janeiró, - ENSZ Környezet- és Fejlődés Világkonferencia, itt 5 dokumentum megvitatására került sor: Agenda 21 ( feladatok a XXI. századra ) Riói nyilatkozat a Környezetről és Fejlődésről Egyezmény a Biológiai Sokféleségről Keretegyezmény az Éghajlatváltozásról Nyilatkozat az Erdőkről 2002. Johannesburg világkonferencia A Rióban aláírt dokumentumok inkább általános jellegűek, kötelező előírást nem tartalmaznak, mégis egyfajta kötelezettséget fogalmaznak meg a jövőre vonatkozóan. Ezek után a kormányok már nem tehetik meg, hogy a környezetvédelem kérdéseivel érdemben ne foglalkozzanak

Az UNEP elérhetőségei Az UNEP elérhetőségei UNEP P.O. Box 30552 Nairobi, Kenya tel: +254 (0)20 762 1234 fax: +254 (0)20 762 3927 e-mail: uneppub@unep.org web: www.unep.org

UNDP UNDP (United Nations Development Programme) - az ENSZ Fejlesztési Programja Az ENSZ legfőbb fejlesztési tanácsadó és támogatást nyújtó eszköze. Az ENSZ-rendszer által nyújtott legtöbb technikai segélyt az UNDP koordinálja. 1965-ben alapították Székhelye: New York Főigazgatója: Kemal Dervis

Az UNDP küldetése erőforrásait a fenntartható emberi fejlődésre, elsősorban az alábbi központi célokra összpontosítja: a szegénység megszüntetése, a környezet regenerálása, munkahelyteremtés, a nők előrehaladása, a nemzetközi együttműködés erősítése a fenntartható emberi fejlődés érdekében.

Az UNDP feladatai A következő fő területeken segíti az egyes régiókat, országokat: Demokratikus kormányzás, Szegénység elleni küzdelem, annak visszaszorítása, A béke megerősítése és katasztrófa-elhárítás,krízis-megelőzés/kezelés, Energia és környezet, Információs és kommunikációs technológiák, HIV/AIDS elleni küzdelem, Nők előrehaladásának segítése.

Az UNDP irányítása Az UNDP-t 36 tagú Végrehajtó Tanács (Executive Board) irányítja: Itt mind a fejlődő, mind a fejlett országok képviselve vannak. A tényleges vezető a Főigazgató (Administrator), akit az ENSZ Főtitkára nevez ki 4 évre, jelenleg Kemal Dervis Fő kiadványa: Jelentés az emberi fejlődésről (Human Development Report), melyet évente publikálnak és országrangsort is tartalmaz (1. Norvégia, 35. Magyarország, 177. Niger)

Az UNDP erőforrásai Éves költségvetése 1 milliárd USD Pénzügyi erőforrásai: elsősorban önkéntes hozzájárulások, különféle UNDP által igazgatott alapok, speciális fejlesztési célokra elkülönített alapok. Fő erőforrásainak (core resources) 90 %-ka abba a 66 országba kerül, ahol a világ rendkívül szegény lakosságának él. Személyzetének 85 %-ka a fejlődő országokban dolgozik, ahol az embereknek segítségre van szüksége.

Az UNDP hálózata 132 irodája van a világon, melyeken keresztül együtt dolgozik kormányokkal, szervezetekkel, emberekkel 174 fejlődő országban, ahol segítik az említett területeken a fejlesztési problémák megoldását. Regionális irodája (RBEC): 24 ország irodáit irányítja, kezeli Európa és a Független Államok Közösségének programjait, számos kedvezményezett országban nem tart fenn irodát. Egyik Regionális Támogatási Központja (RSC),Pozsony: a magyarországi regionális programok e körbe tartoznak.

UNDP alapok UNDP alapok UNRFNRE UNFSDT UNCDF UNSO UNIFEM UNV

UNDP alapok Az UNDP számos társult alapot irányít, például: ENSZ Önkéntesek Programja (United Nations Volunteer Programme – UNV) ENSZ Fejlesztési Alapja Nők számára (United Nations Development Fund for Women – UNIFEM) Az Elsivatagosodás és Aszály ellen küzdő Hivatal (Office to Combat Desertification and Drought – UNSO) ENSZ Tőkefejlesztési Alap (United Nations Capital Development Fund – UNCDF) Fejlesztési Tudományos és Technológiai ENSZ-alap (United Nations Fund for Science and Technology for Development - UNFSDT) ENSZ Természeti Erőforrás Forgóalapja (United Nations Revolving Fund for Natural Resources – UNRFNRE)

Az UNDP elérhetősége Adminisztrátor: Kemal Dervis úr (Törökország) Központ: 1 UN Plaza, New York, NY 10017, USA Tel.: (1-212) 906-5000; Fax: (1-212) 906-5001 E-mail: hq@undp.org Internet: www.undp.org

HABITAT HABITAT - (United Nations Centre for Human Settlements )- Egyesült Nemzetek Emberi Települések Központja 1976-ban alapították (Vancouver) Éves kiadása kb.: 50 millió USD Az Emberi Települések Bizottsága irányítja, amely 58 tagú és minden második évben ülésezik. Székhelye: Nairobi (Kenya) Igazgatója: Anna Tibaijuka

A HABITAT küldetése a fenntartható gazdasági növekedés, élhető emberi települések létrehozása, Ezen belül mindenki számára azon alapvető emberi jogok biztosítása, hogy olyan lakáskörülmények között tudjon élni, amely számára elfogadható. a fenntartható emberi településfejlesztés támogatása a kormányok és a polgári társadalom közötti partnerség erősítésén keresztül történik.

A HABITAT feladatai olyan emberi települések fejlesztésével kapcsolatos tevékenységeket koordinál, mint: Menedékhely és szociális szolgáltatások, Városmenedzsment, Környezet és infrastruktúra, Értékelés, felügyelet és információ. Elsödlegesen az alábbi négy területre koncentrál.

A HABITAT programok A Habitat támogatja: a kormányokat, a helyi hatóságokat, a nem kormányzati szervezeteket a magánszektort. A programok nagy részét más bilaterális támogató intézményekkel partnerségben valósítják meg. Pl.:1998-ban a Központnak több mint 80 országban 200 programja és projektje volt végrehajtás alatt, amelyek a városmenedzsmentre, lakásügyre, alapvető szolgáltatásokra és infrastruktúra-fejlesztésre koncentráltak.

A HABITAT regionális irodái

A HABITAT mérföldkövei 1976-től 1996-ig tulajdonképpen tetszhalott állapotban volt. 1996. Isztambul világkonferencia elfogadtak egy cselekvési programot - a Habitat Agendát Régiókonferenciák: 1998. Bonn, 1999. Zágráb, jogi, intézményi és jogszabályi háttér kialakítása a cselekvési programban megfogalmazott célok megvalósulása érdekében

A HABITAT elérhetőségei UN-HABITAT Headquarters - Nairobi, Kenya P.O. Box 30030, Nairobi, Kenya Tel: (254-2) 621234 Fax: (254-2) 624266/624267 E-mail: habitat@unhabitat.org World Wide Web: http://www.unhabitat.org/

Forrásjegyzék http://www.unhabitat.org/ http://www.undp.org/ http://www.unep.org/ http://ensz.lap.hu/ http://emil.alarmix.org/eco1999/jegyzokonyv1999feb24VII.htm http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=10272 http://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/tvok08.htm http://www.ff3.hu/ensz.html http://www.kornyezetunk.hu/belso/e20.html http://www.menszt.hu/magyar/image.htm http://hu.wikipedia.org/wiki/UNEP http://www.kornyezetunk.hu/belso/o64.html http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=12684 http://www.menszt.hu/magyar/szerv-csa-intl-fejl.htm

Köszönöm a figyelmet!