Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erdővagyon-gazdálkodás
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Táplálkozási alapfogalmak
Egyház és Társadalom Lehet-e? Fórum
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
A köles kül- és belpiaca
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
D- vitamin és időskor.
Urbanizáció a fejlődő országokban
JAPÁN.
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
Észak Dél ellen.
A Víz Világnapja Március 22..
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A népesség térbeli eloszlása
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
A helyes táplálkozás.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Afrika, a „fiatal” kontinens
Afrika, a „fiatal” kontinens
Az atomenergia helyzete a világon Helyzetkép, okok és következmények Energia Klub december.
Oktatás kiemelkedő fontossága
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
ELHÍZÁS a XXI. század járványa?. A VILÁG LEGNAGYOBB JÁRVÁNYAI PESTIS – a fekete halál Kr.e.430 LEPRA.
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
A szervezet energiaforgalma
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.
Az élelmiszerek romlása
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Európa regionális földrajza
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
A szervezet energiaforgalma
Túl alacsony-e Magyarországon kórházi ágyak száma?
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Éhező Afrika Mayer Marcell 7. osztály. Éhínség a világban Afrikában a legnagyobb az éhínség.
Az éhezés.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Globális problémák Globális problémák.
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
A szervezet energiaforgalma
Készítette: Wang Rebeka
Globalizáció.
Előadás másolata:

Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra Készítette: Lovász Péter 2006. május

Tartalom Általános tudnivalók Hatása a gazdaságra Intézmények Területi különbségek Fogyasztásváltozás Egészségügyi következmények

Bevezető A táplálkozás az ember legalapvetőbb szükséglete A táplálkozás-tudomány (felnőttek esetében) napi 2400-3100 kilokalóriát javasol 70-90 gramm fehérje 80-90 gramm zsír 350-500 gramm szénhidrát

Ennyi táplálék lenne elegendő a emberi szervezet energia igényének fedezésére De az emberiség nagy hányada ennél sokkal kevesebb kalóriához jut hozzá Ellenben a fejlett országokban enné sokkal többet fogyasztanak el. Itt a fehérjefogyasztás 100-150g (ami jóval meghaladja az ideálisat)

Élelmiszerfogyasztás és gazdaság A fejlett országokban a élelmiszer-fogyasztás dominanciája halványul, vagy megszűnik pl: EU15 átlaga 13,1% Ezzel szemben a fejletlenekben az élelmiszerre történő kiadások bőven az 50% fölött vannak.

Intézmények FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági szervezte 1945-ben alakult meg Az ENSZ egyik legnagyobb szervezete az alapító államok kötelezettséget vállalnak arra, hogy mindent megtesznek a táplálkozás és életszínvonal emelése, a termelés hatékonysága és az élelem elosztási rendszer javítása érdekében. OÉTI – Magyarország Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet A magyarországi élelmiszerfogyasztást szabályozza

Az átlag alatti fogyasztás Számos Afrikai és Dél-Kelet Ázsiai országban a napi energia bevitel 2000 kilokalória körüli. pl: Banglades, Kambodzsa Fehérjefogyasztás 40g ebből 10-15g állati eredetű Ez a mennyiség épp hogy csak a vegetálásra elegendő, de elég csak 1-2 aszályos év és éhínségbe csapát.

Átlag feletti fogyasztás Kizárólag a fejlett és nagyarányú fejlődésnek indult országokban Itt mindenütt egészségtelenül magas (30-40kg) a cukorfogyasztás Nagyon magas (3500-3800) Azon fejlett országokban, ahol nem foglalkoznak ennek hátrányaival kellőképp pl: USA, Ausztria, Belgium, Portugália Kicsit magas (3200-3500) Fejlett, fejlődésnek indult országok pl: Nagy-Britannia, Lengyelország, Egyiptom

Átlag feletti fogyasztás Közepes (3000-3200) A közepesen fejlett és fejlődésnek indult országokban (ahol növekszik ez az érték) és a legfejlettebb országokban ahol csökken. pl: Magyarország, Fehéroroszo., Kína, Svédország Átlag körüli (2800-3000) A nagy fejlődésnek indult, és a leggazdagabb országokban pl: Dél-Afrika, Japán

Fogyasztásváltozás Általános tendencia, hogy állati eredetű termékek fogyasztásának növekedésével csökken a növényi eredetű. A magasabb fogyasztású fejlett országokban Itt már nem mindenhol nő Ellenben a 80-as években még mindenhol jelentősen nőtt a fogyasztás, még ott is ahol már jócskán meghaladta az ideális értéket. Sőt egyes területeken csökkent is Az alacsonyban A 80as évek növekedéséhez képest az elmúlt pár évben stagnálás vagy gyenge csökkenés figyelhető meg

Élelmiszercsoportok A Fejletségi szint növekedésével nő a hús és zsírfogyasztás A halfogyasztás kivételt képez, az jellemzően csak a nagy tengerparttal rendelkező országokban jelentős A fejlődő országokban a növényi táplálék is kevés, és ha ezt még állatokkal megetetnék 2x-3x kevesebb lenne.

Táplálkozási szokások és az életminőség(Magyarország) Fehérje 14% 60 állati 40 növényi Zsír 38% Kevés a telítetlen aránya Szénhidrátoknál 45% kevés az összetett pl: teljes kiőrlésű gabonafélék Cukor 15% - ez az érték nagyon magas

Egészség Túltápláltság és elhízás A fejlett országokban mindenhol megjelent az elmúlt 2-3 évtizedben Arányuk 5 évenként megduplázódik Oka a sok hús/zsír fogyasztás, és emelett kevés zöldég fogyasztása Ennek következtében vitaminhiány is fellép. Több betegség kockázati tényezője. Magasvérnyomás Szívbetegség Agyérbetegség cukorbetegség Az eü világszervezet 1998-ban az elhízást betegségnek nyilvánította.