A P elem technikák: génmanipuláció tetszés szerint

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kromoszómák.
Advertisements

BIOTECHNOLÓGIA D MsC gyakorlat
Mutációk.
The key experiment of Nobumichi Hozumi and Susumu Tonegawa
A humán genom projekt.
A biológiai óra genetikája. Kezdeti eredmények I. az SCN transzplantációnál szó volt a tau-mutáns hörcsögökről 1985-ben egy Martin Ralph nevű kutató furcsán.
Bioinformatika Szekvenciák és biológiai funkciók ill. genotipusok és fenotipusok egymáshoz rendelése Kós Péter 2009.XI.
Bakteriális genom térképezés Készítette: Mlinarics Edina IV. Biológus Bioinformatika SZIT.
A universal method for automated gene mapping Peder Zipperlen, Knud Nairz, Ivo Rimann, Konrad Basler, Ernst Hafen, Michael Hengartner and Alex Hajnal Genome.
Strukturális genomika Gyakorlati feladatok. SNP-k és vizsgálatuk Mi az SNP?
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
Az immunoglobulin szerkezete
Egyéb öröklődési típusok és epigenetika Láng Orsolya október 20.
Molekuláris genetika Falus András.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Polimeráz láncreakció (PCR)
Fluorescens in situ Hibridizáció
A gombák genetikai manipulációi
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
A kromoszómák működése, jellemzői:
Antigén receptorok Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet.
Bevezetés a genetikába
Transzdukció Bakteriofágok közvetítte genetikai információ csere
A λ bakteriofág +++. Kb db fág van a bioszférában Bakteriofágok vegetatív replikációs ciklusa.
Transzdukció Készítette: Őri Zsuzsanna Emese 2007.március 30.
Plazmidok Készítette: Vásárhelyi Miklós. : E. Coli jól használható genetikai kísérletekben: Genomja kicsi(4,2*10 6 bázispár, kb. ezrede az emberének)
Elektroporáció.
Készítette: Sólyom Katalin Április 22.
Készítette: Vancsó Ildikó
Transzgénikus növények
Az öröklődés - Dedičnosť
Az izomdystrophiák molekuláris genetikai vizsgálata
AZ IMMUNOGLOBULIN GÉN SZEGMENSEK SZÁMA Variábilis (V) Diverzitás (D)0027 Kapcsoló (J)546 Gene segmentsKönnyű láncNehéz lánc kappalambda Chromosome.
AZ ELLENANYAG SOKFÉLESÉG GENETIKAI HÁTTERE. AZ ELLENANYAGOK SZERKEZETE KOMPLEMENT AKTIVÁCIÓ SEJTHEZ KÖTŐDÉS LEBOMLÁS TRANSZPORT Könnyű lánc (L) Nehéz.
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
AZ ELLENANYAG SOKFÉLESÉG GENETIKAI HÁTTERE. AZ ELLENANYAGOK SZERKEZETE KOMPLEMENT AKTIVÁCIÓ SEJTHEZ KÖTŐDÉS LEBOMLÁS TRANSZPORT Könnyű lánc (L) Nehéz.
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
23-mer 12-mer A közbeeső DNS hurok kivágódik A heptamerek és nonamerek visszafelé illeszkednek Az RSS által kialakított alakzat a rekombinázok célpontja.
Hogyan képes a B sejt csak egyfajta könnyű és egyfajta nehéz láncot kifejezni? –Annak ellenére, hogy minden B sejtben egy apai és egy anyai Ig lókusz is.
A genetika (örökléstan) tárgya
Domináns episztázis – lovak
A Drosophila szemszín öröklődése
Génsebészet Cseh Zsófia.
Dr. Bugyi István Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály,
IN VITRO MUTAGENEZIS Buday László.
Csak szomatikus génterápia végezhetô!
A P elemek mobilitásának szabályozása
A P elem technikák: deléció izolálása P elem remobilizációval
A P elemek felfedezése, felépítése és mobilitásuk mechanizmusa
A P elem technikák: enhanszerek és szupresszorok azonosítása
Az eukarióta sejtciklus szabályozása
A P elem technikák: enhanszerek és gének csapdázása
A SEJTCIKLUS ÉS A RÁK KAPCSOLATA
A foszfát csoport az S, T és Y oldalláncok hidroxil- csoportjához kapcsolódik.
A molekuláris evolúció neutrális elmélete
Humán Genom szekvencia és variabilitás
Evolúciós Genom Biológia Gabor T. Marth, D.Sc. Department of Biology, Boston College Orvosi Genomika kurzus – Debrecen, Hungary, May 2006.
PLAZMA SEJT ANTIGÉN CITOKINEK B-SEJT A B – SEJT DIFFERENCIÁCIÓT A T-SEJTEK SEGÍTIK IZOTÍPUS VÁLTÁS ÉS AFFINITÁS ÉRÉS CSAK T-SEJT SEGÍTSÉGGEL MEGY VÉGBE.
Sejtek genetikai módosítása (gének bevitele vagy eltávolítása)
Escherichia coli baktérium
Molekuláris klónozás a gyakorlatban. CRISPR/Cas rendszerek Adaptív bakteriális immunitás Idegen nukleinsavak ellen ( pl. vírusok) Ezek integrálása a genomba,
Kromoszómális rendellenességek
DNS szintézis, replikáció Információ hordozó szerep bizonyítéka Avery-Grifith kísérlet Bakterifágos kísérlet.
34. lecke A fehérjék felépítése a sejtben. Lényege: Lényege:  20 féle aminosavból polipeptidlánc (fehérjelánc) képződik  A polipeptidlánc aminosav sorrendjét.
Géntechnikák labor kiselőadás Készítette: Nagy Zsuzsanna
lecke A gének megváltozása. A génösszetétel megváltozása
Humángenetika Makó Katalin.
Új molekuláris biológiai módszerek labor
Új molekuláris biológiai módszerek
EPIGENETIKA OLYAN JELENSÉGEKKEL FOGLALKOZIK, AMELYEK KÖVETKEZTÉBEN
Előadás másolata:

A P elem technikák: génmanipuláció tetszés szerint Génmanipuláció ecetmuslicában: P elem technikák A P elem technikák: génmanipuláció tetszés szerint

Irányított génmanipuláció Az irányított génmanipuláció célja egy endogén gén módosítása vagy cseréje egy bevitt szekvenciára. A bevitt szekvencia meghatározott helyeken hordoz olyan célzott mutációkat, amelyek elrontják, vagy megváltoztatják az érintett gén funkcióját. Irányított géncsere általánosan használt az élesztő és egér genetikában. Lineáris DNS-t juttatnak be a sejtekbe, amit a sejtek rekombinációs gépezete integrál a kromoszómákba általában a bevitt szekvencia és az ennek megfelelő endogén gén közötti homológ rekombinációval. A módszer kritikus lépése a lineáris DNS hatékony bejuttatása a sejtekbe. Élesztőkben hatékony transzformálással, egérben pedig embrionális őssejtek elektroporálásával érik ezt el. Drosophilában egyik módszer sem működik, ezért Rong és Golic egy új eljárást dolgozott ki, aminek lényege, hogy a rekombinációt indukáló lineáris DNS-t a sejtekben hozzák létre in vivo.

Az irányított génmanipuláció kidolgozói Drosophilában Yikang Rong Kent Golic

A génmanipulációs donor konstrukció felépítése FRT I-CreI I-SceI white + Flp transzformálás donor Hordozza a célgénnek megfelelő módosított (mutáns) szekvenciát Tartalmazza a CreI és SceI meganukleázok felismerő szekvenciáit Tartalmaz két tandem Flp helyspecifikus rekombináz felismerő helyet Hordozza a mini-white marker gént

Az irányított génmanipuláció mechanizmusa - 1 FRT I-CreI I-SceI FRT white donor transzformálás 1. A donor konstrukció bejuttatása a Drosophila genomba 2. Az Flp rekombináz extra-kromoszómális kör alakú DNS molekulát hoz létre Flp +

Az irányított génmanipuláció mechanizmusa - 2 3. A SceI endonukleáz egy kettősszálú törést hoz létre a kör alakú donor molekulában 4. Rekombináció játszódik le a lineáris donor szekvencia és a vele homológ célgén között, ami egy duplikációt eredményez 5. CreI endonukleáz hasítás egy második homológ rekombinációs eseményt indukál a duplikálódott szekvenciák között 6. A duplikáció megszűnik, és a célgén mutáns allélja tanulmányozható X célgén I-CreI CreI indukció

A single stranded annealing (SSA) folyamata SSA akkor indukálódik, amikor kettősszálú törés jön létre két tandem duplikálódó DNS szekvencia között 1. Az ismétlődő szekvenciákra is kiterjedő egyszálú DNS szekvencia képződik 2. A komplementer szekvenciák kapcsolódnak egymáshoz 3. A nem párosodó végek emésztése és az egyszálú hézagok feltöltése után megszűnik a duplikáció, és eliminálódik a duplikációk közötti szekvencia

A homológ rekombináció típusai ends-in ends-out