Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Klaszterportál, adatbázis DDOP számú pályázat záró rendezvénye Pécs, június 30.
Advertisements

Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Erdélyi Múzeum-Egyesület Magyar Tudományos Akadémia Budapest, november 11. Dr. Bitay Enikő, Az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke.
E-Levéltár projekt Vidra András Projektigazgató
Az Elektronikus levéltár projekt kiterjesztése
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
Beszámoló az Elektronikus levéltár
Törökbálint város környezeti GIS alkalmazásainak megvalósítása
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
EKOP Elektronikus levéltár
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Veszprém Megyei Államigazgatási Kollégium Ügyviteli-, informatikai és szervezetfejlesztési munkacsoport évi tevékenységének bemutatása Beitl.
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) = Európa Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 4.4 intézkedés: Egészségügyi információ- technológiai.
HATÓSÁGI FOLYAMATOK A FIR INTÉZMÉNYTÖRZSÉBEN KÉPZÉSEK NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELE EKOP-1.A.1-08/C
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Digitális tartalomszolgáltatás
A LEVÉLTÁRI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSA
Szántó Tamás elnökhelyettes PMISZK
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
dr. Fehér Csaba Budapest Főváros Levéltára
Gyenese Tamás, Kovács Csaba, Lux Zoltán
ELevéltár architektúra. Előzmények Informatikai koncepció (Terv) Szakmai követelmények OAIS megfelelőség Költséghatékonyság Jogszabályi megfelelőség Nemzetközi.
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
Dokumentumkezelés.
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
2014. június 12. Lackó Péter Clarity
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Dokumentumkezelő rendszer javaslat PTR zRt. részére
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt Önkormányzatok tájékoztatása ÖNKORMÁNYZATI OKTATÁSOK BM információs nap
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN A CALDERONI INFORMATIKAI RENDSZER BEMUTATÁSA március.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
Stipkovits István ISZ auditor SGS Hungária Kft.
Minta IRATOK Az írásbeli kommunikáció eszközei az iratok.
Interoperabilitási megoldások az e-közigazgatási keretrendszerben Hirling László
E-számlázás gyakorlata és ellenőrzése Czöndör Szabolcs Ellenőrzést Támogató Főosztály főosztályvezető.
Módosult a közfeladatot ellátó szervek iratkezeléséről szóló kormányrendelet (335/2005.) Dr. Hollósi Gábor Ph.D. Magyar Országos Levéltár Kormányzati Gyűjtőterületi.
A megyei levéltárak csatlakozása az Elektronikus levéltárhoz Décsey Sándor Főlevéltáros MNL SZKK.
Füzessy Tamás üzletág igazgató A FreeSoft a megújult elektronikus ügyintézésért.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
E-számla befogadás kulcskérdései - a közeljövő gyakorlata avagy Elektronikus Számlakibocsátók Egyesületének (ESZE) szerepe az elektronikus számlázási folyamatok.
Dr. Kiss Ferenc K+F igazgató Madarász Gábor projektvezető.
E-IRATKEZELÉS A LEVÉLTÁRI TÖRVÉNY MÓDOSULÁSÁNAK TÜKRÉBEN.
Relációs adatbázisok ERMS hatósági nyilvántartások Személyi adat- és lakcímnyilvántartás Közúti közlekedési nyilvántartás Járműnyilvántartás Magyarigazolvány-nyilvántartás.
Füzessy Tamás üzletág igazgató A MOREQ és a KEIR összehasonlítása.
Elektronikus iratkezelés és megőrzés: az ügyvédi kar tapasztalatai Hagyományos iratkezelés az elektronikus dokumentumok világában szeptember 30.
Úton az elektronikus levéltár felé
Egészségügyi Ágazati Portál
Őszintén az archiválásról
Webes tartalmak digitális megőrzése
"404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?"
A LEVÉLTÁRI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSA
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres István EKOP Elektronikus levéltár Az Ön jövőjébe ruházunk be!

Az előadás tárgya Az elektronikus levéltár projekt keretében létrejövő infrastruktúra bemutatása A levéltári technológiai központok és laborok feladatai A Központi Rendszer alkalmazásai és az ahhoz történő hozzáférés Az e-irattári szolgáltatás További közlevéltárak kapcsolódási lehetőségei a rendszerhez

Elektronikus levéltári technológiai központok (MOL, BFL) Definíció: A levéltárakban futó szoftverek és az azokhoz szükséges hardver elemek együttese. A levéltári technológiai központ együttműködik a Központi Archívum Szolgáltatási Rendszerrel (KR).

Elektronikus levéltári technológiai központok (MOL, BFL) fontosabb elemei 1)Levéltári alkalmazói szoftver a hagyományos és elektronikus iratok együttes kezelésének, nyilvántartásának, feldolgozásának és kutathatóvá tételének támogatására. 2)Archiváló laboratórium. Feladata: a) az off-line (adathordozón történő) iratátvétel, b) a problémás elektronikus állományok szükséges vizsgálatának, ellenőrzésének, a javításoknak, és szükséges átalakításoknak a támogatása, c) standard archiválási eljárások kidolgozása. 3)Digitalizáló eszközrendszer (A/0 szkenner, digitális kamera, hangdigitalizációs eszközrendszer, mikrofilmszkenner stb.) 4)Az 1-3. feladatok ellátáshoz szükséges tárolókapacitás.

Központi rendszer (KR) fontosabb levéltári funkciói Elektronikus iratok és a hozzájuk kapcsolódó nyilvántartások, metaadatok on-line átvétele. Az e-iratok hosszú távú, katasztrófatűrő tárolása. E-levéltári folyamatok támogatása (SIP átvétele, AIP, DIP előállítás stb.). Publikus iratokhoz való hozzáférés biztosítása.

A KR-ben kialakuló alapszolgáltatások 1) Elektronikus iratok katasztrófatűrő, hosszú távú tárolása, megőrzése az adatok sérthetetlenségének, integritásának a biztosítása a joghatás folytonosságát biztosító elemi szolgáltatás készlet az olvashatóság feltételeit biztosító elemi szolgáltatás készlet az archívumon belüli keresés támogatása a kért adatok megjelenítéséhez szükséges elemi szolgáltatás készlet 2) A felhasználók részére az internetes elérése biztosítása felhasználók személyazonosítása Ügyfélkapun keresztül a kikért iratok értesítési tárhelyen történő átadása ( Ügyfélkapu) szolgáltatók részére Hivatali kapun keresztüli rendszerkapcsolatok kialakítása

A KR-ben kialakuló alapszolgáltatások 3) A működéshez szükséges belső naplózások és menedzsment szolgáltatások biztosítása 4) Szolgáltatási rendszerek csatlakoztatása és kiszolgálása 5) A levéltári szolgáltatási rendszerek által elkészített és publikált web-szolgáltatások nyilvántartásba vétele, publikálása, elérhetővé tétele

A KR e-irattári szolgáltatása Az e-irattárhoz szerződéssel csatlakozott köziratképző szerv irattárazott e-iratokat helyezhet el átmeneti tárolás céljából legfeljebb az irattári terv szerinti levéltárba adásig/selejtezésig terjedő időszak végéig. Az e-irattárban tárolt iratok feletti rendelkezési jog az iratképző szervnél marad. Az e-irattár legalapvetőbb szolgáltatása a tárolási funkció biztosítása. Kapcsolódás: az akkreditált és az interoperabilitási követelményeknek megfelelő iratkezelő rendszerek részére a nyílt és megfelelően dokumentált csatlakozási szabványok mentén.

Az elektronikus levéltári szolgáltatások hozzárendelése a rendszer szereplőihez a megvalósítási alapelvek szerint.

Csatlakozás további levéltárak részére A KR levéltári szolgáltatásrétege úgy kerül kialakításra, hogy az a többi közlevéltár (első körben a területi általános levéltárak) részére is publikussá tehető. Ezek elérésével, használatával a többi levéltár költséghatékonyan csatlakozhat a rendszerhez, képesek lesznek megfelelni a legalapvetőbb e-levéltári feladatok megoldására (átvétel és hosszú távú megőrzés). Megoldandó feladat az e-levéltár projekt lezárulta ( ) után: -a levéltárak csatlakoztatás a KR levéltári szolgáltatás-rétegéhez, -a helyi technológiai központok létrehozása az e-iratok off-line átvételére, szakszerű feldolgozására, metaadatolására, a papíralapú és e-iratok egységes levéltári kezelésének megoldására.

A projekt az Európai Unió támogatásával, Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Köszönöm figyelmüket!