Összetétele Metán (CH4) 97% Etán (C2H6) 0,919% Propán (C3H8) 0,363%

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEVEGŐ.
Advertisements

Milyen anyagok kerülnek a levegőbe?
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
A KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ Meretei Molli 10.c.
A földgáz és a kőolaj.
Kőolaj A Föld szilárd kérgében található természetes eredetű, élő szervezetek bomlásával, átalakulásával keletkezett ásványi termék. Fő összetevői folyékony.
A légkör összetétele és szerkezete
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Süli Petra Van-e élet az olaj után?-A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás.
A víz,a levegő, az anyagok és tulajdonságai
Mindennapi kémia Általános kémia „Celebek” Kőolajkutatás
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Az anyag és tulajdonságai
Szénhidrogénforrások
Butadién&izoprén C4H6 C5H8.
Földgáz Mint energiahordozó.
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Készítették: Márton Dávid és Rác Szabó Krisztián
Megújuló energiaforrások.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
-dihidrogén-monoxid, -hidrogén-hidroxid, -aqua (latin)
Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Szervetlen kémia Hidrogén
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
Kénsav H2SO4.
SZÉN-MONOXID.
A fölgáz és a kőolaj.
A levegőburok anyaga, szerkezete
Ásványok és kőzetek.
Kőolajfeldolgozási technológiák
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
6.ÓRA A LEVEGŐ SZENNYEZÉSE ÉS VÉDELME
FÖLDRÉSZEK.
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Több kettős kötést tartalmazó szénhidrogének
Növények országa. Moszatok törzsei.
Megújuló energiaforrások
A kőolaj és a földgáz.
A FÖLDI ATMOSZFÉRA KIALAKULÁSA
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Megújuló és nem megújuló erőforrások
TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSC
Szigyártó Erzsébet XI.B
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
A szén és vegyületei.
Levegő szerepe és működése
Kőolaj.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
A Föld légkörének hőmérsékleti tartományai
Készítette: Varró Vivien Tankör: MF12M3
A tűz.
LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM
Állandóság és változás környezetünkben
Kőolaj és földgáz Oroszi eszter 10.b.
Az anyagok csoportosítása összetételük szerint
Kőolaj és Földgáz Kazinczy Alexandra 10.a.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Nemesgázok. feladat 1.Készíts halmazábrákat a füzetedbe és helyezd el a következő elemeket, vegyjelet használj: vas, argon, alumínium, oxigén, germánium,
Energia mennyiségi jellemzők. Átszámítási kulcsok A hordó (barrel) az olaj ipar sajátos, de általánosan (szinte kizárólagosan) használt mennyiségi egysége,
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
A B C D E F
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
Energiahordozók keletkezése
Előadás másolata:

Összetétele Metán (CH4) 97% Etán (C2H6) 0,919% Propán (C3H8) 0,363% Bután (C4H10) 0,162% Szén-dioxid (CO2) 0,527% Oxigén (O2) 0-0,08% Nitrogén (N2) 0,936% Nemesgázok (Ar, He, Ne, Xe) nyomokban

A világ földgázkitermelése

Tulajdonságai A földgáz tiszta formájában színtelen, szagtalan gáz. Néhány métertől 5000 m mélységig található. Nyomása meghaladhatja a 300 bárt, hőmérséklete pedig a 180 °C-ot. Szagosítására etil-merkaptánt használnak. Nem mérgező, a levegőnél könnyebb. Térfogata 1,01325 bar nyomáson és 15 °C fokon 1 m3. Legalacsonyabb gyulladási hőmérséklete 595 - 645 °C. Robbanóképes elegyet alkot, ha a levegővel 5-15 % arányban elegyedik.

Kialakulása Évmilliók során, a föld alatt és a tengerek mélyén szerves anyagok bomlási termékeként keletkezett. A felszín alatt, a kőzetek repedésein keresztül fedőkőzetek által határolt mezőkbe vándorolt. Leggyakrabban a kőolaj-lelőhelyeken található meg. Általában üledékes kőzetekben található, de előfordul a vulkanikus kőzetben is.

Kitermelése A földgázlelőhelyek kitermeléséhez szükséges fúrásokat különböző termelő platformokról végzik el. A fúráshoz speciális fúrófejet használnak. Egy platformról több fúrást is mélyítenek ugyanabba a telepbe, függőlegesen vagy kisebb-nagyobb hajlásszöggel. A fúrófej által kimart kőzetet a fúrórudazattal együtt bevezetett öblítőfolyadékkal hozzák fel a felszínre a kőzet és a rudazat közötti résen. A kitermelés érdekében a furatba egy hosszú acélcsövet vezetnek le. A felszeinen ez egy speciális szeleppel, az úgynevezett karácsonyfával zárható le.

Használata A kínaiak már időszámításunk előtt földgázt használtak templomaik megvilágítására. A XIX. században a földgázt az USA-ban kezdték el alkalmazni fűtési célokra. Nagyobb mértékben 1884. óta alkalmaztak földgázt, ekkor már a fűtésen kívül világításra is használták. 1950.-ig az USA volt a földgáz szinte egyedüli kitermelője, majd csatlakozott hozzájuk többek között Oroszország, Nagy-Britannia, Kanada és nem olyan régen a Közel-Kelet országai.

KŐOLAJ

Elem-összetétele Elem-összetétele Szén (C) 83,9-86,8% Hidrogén (H) 11,1-14,0% Oxigén (O) 0,08-1,82% Nitrogén (N) 0,02-1,70% Kén (S) 0,06-8,00% Fémek 0-0,14%

Eredete Szerves eredetű ásvány. Elhalt tengeri egysejtű élőlények, plankton  levegőtől elzárt bomlásterméke. A nem biogén elmélet modern megfogalmazója Nyikolaj Alekszandrovics Kudrjavcev arra a következtetésre jutott, hogy elképzelhetetlen, hogy ilyen óriási olajlerakódás biológiai folyamatok következménye lehessen. Szerinte a kőolaj jó része nem biológiai folyamatok eredménye, hanem még a Föld keletkezése idején képződött mélyen fekvő lerakódásokból szivárog a felszín felé.

Felfedezése Valószínűleg az ókorban fedezték fel. Mezopotámiában gyógyszerként, kozmetikai anyagként, és olajlámpa égőanyagaként használták, az egyiptomiak pedig balzsamozásra. A középkorban a bizánciak és a velenceiek használták tengeri csatákban. A természetes előfordulásokból gyűjtögetett kőolajat kocsikenőcsként, gyógyszerként és világításra használták egészen a XIX. századig.

Lelőhelyek A képződött kőolaj keletkezési helyéről általában elvándorol. A kőolaj felhalmozódásához egy megfelelő geológiai alakzat szükséges, amelyben egy nagy áteresztőképességű kőzetet felette egy nem áteresztő réteg határol. Az ilyen megfelelő geológiai alakzatot kőolajcsapdának is nevezik. A Föld kőolajkészleteinek 70%-a a mai Texas, Venezuela, Karib-tenger, Közel-Kelet, Kaszpi-tenger, Közép-Ázsia, Dél-Kína, Indokína és Indonézia területein található

Tulajdonságai Színe - összetételétől függően - a világosbarnától a feketéig terjedhet. Konzisztenciájuk - szintén összetételétől függően - a könnyen folyó folyadéktól (könnyűolaj) a csaknem szilárd anyagig (nehézolaj) sokféle lehet. Szokás megkülönböztetni kis kéntartalmú (édes) és nagy kéntartalmú (savanyú) olajokat. A kőolajat négy fő csoportba oszthatjuk: paraffinos (paraffin bázisú) nafténes (naftén bázisú) aszfalténes (aszfalt bázisú) intermediát (átmeneti bázisú) Megkülönböztetünk többféle típusú kőolajat származási helyre való utalás szerint.

Kőolajfinomítás Finomítása első lépésben frakcionált desztillációval kezdődik. Ennek során egy csőkemencében néhány száz fokos hőmérsékletre hevítik majd a felmelegített kőolajat bevezetik a frakcionáló oszlopba. A frakcionáló oszlop felső részén a szobahőmérsékleten is gáznemű összetevők (metán, etán, propán, bután) távoznak. Lefelé haladva az egyre magasabb forráspontú összetevők vezethetők el: benzin, kerozin, dízelolaj, kenőolajok, ipari olajok. Legalul a legmagasabb forráspontú bitument vezetik el. (Ezt használják az útépítési aszfalthoz.) Később  kidolgozták a második lépést a katalitikus krakkolásnak nevezett eljárást. Ezzel a módszerrel a megmaradó nehezebb szénhidrogén frakciókból további könnyebb termékek (elsősorban motorbenzin és dízelolaj) állíthatók elő.

Olajkitermelő országok

VÉGE Készítette: KÁLDI BALÁZS (Pitbull)