A háziorvosi privatizáció hatásai, háziorvosok a privatizációban 1/22 Skultéty László A GKI-EKI Egészségügykutató Intézet felmérései tükrében 2005. május.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Kormányszóvivői tájékoztató A vizitdíj szabályok felülvizsgálata.
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Fehér Miklós Dombóvár, május 12.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Győr város szociális ellátórendszerének működtetése az önkormányzati, civil és egyházi szolgáltatók közreműködésével. Páternoszter Piroska főosztályvezető.
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A mindenkori kormányzati intézkedés kritikája mindig szimpatikusabb mint saját hibáinkkal, gondjainkkal történő szembenézés. Dr. Illés BélaGöd 2007 nov.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Az egészségügy ma és a távlatok
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Nemzeti Egészségügyi Számlák
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
Szakmai kihívások mazohista PR-esek számára, avagy az egészségügyi magánvállalkozások kommunikációjának realitásai Kurucz Beáta ügyvezető igazgató Humán.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
1/7 KONSZENZUS: PRIVATIZÁCIÓ. 2/7 A privatizációs stratégia javasolt elemei I. A privatizációs stratégiának az alábbi területeket kell érintenie: –A privatizáció.
A régió kapacitásának bemutatása
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
. 1/12 Az egészségügy átalakításának új szakaszáról Budapest, Január 22. Dr. Kökény Mihály.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
A magyar gazdaság várható helyzete
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Kismértékben javuló kilátások A magyar vállalkozások üzleti helyzete és várakozásai Az MKIK GVI áprilisi vállalati konjunktúra felvételének eredményei.
A médiaelemzések lehetőségei és buktatói GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Skultéty László 1/21.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
Használói elégedettség vizsgálata és eredményei egy gazdasági szakkönyvtárban Könyvtári minőségfejlesztés 21 workshop december. 8. ELTE Egyetemi.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Munkaköri leírás, Markov analízis
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
21 a 100-ból: egészségügy Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Hova jutunk 100 lépéssel? GKI Rt. Ützleti konferencia Június 24.
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Fordulópont? Növekvő bizonytalanság és romló üzleti helyzet Az MKIK GVI 2003 áprilisi vállalati konjunktúra felvétel eredményei MKIK GVI Magyar.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
Nem a forrás hiányzik, hanem a döntés… Csató András MKSZ Kongresszus – április 23. WWW. ETOSZ. ORG.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A felnőttképzés Hajdú- Bihar megyében Dr. Erdei Gábor Dr. Teperics Károly
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
AZ ELHATÁROZÁSTÓL A CÉGBÍRÓSÁGI BEJEGYZÉSIG
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Kórházátalakítási pályázat
A szervezetek teljesítményének
Előadás másolata:

A háziorvosi privatizáció hatásai, háziorvosok a privatizációban 1/22 Skultéty László A GKI-EKI Egészségügykutató Intézet felmérései tükrében május 26. NAPI GAZDASÁG konferencia

TARTALOM 2/22 1) A felmérés kérdései 2) A felmérés módszere 3) Főbb eredmények 4) Környezet 5) Összefoglalás - Következtetések

1) A felmérés kérdései 3/22 Mi a privatizáció? Hogyan történt a privatizáció? A privatizáció anyagi feltételei A privatizáció hatásai Kinek jó és kinek rossz a privatizáció? Néhány állítás értékelése

2) A felmérés módszere 4/22 Egyszerű véletlen minta A háziorvosok 20%-ának kiválasztásával 1000 postai úton kiküldött kérdőív Reprezentativitás település típus és megye szerint 167 visszaérkezett kérdőív (16,7% elég jó)

5/22 2) A felmérés módszere: súlyozás A minta és a beérkezett válaszok megoszlásának eltérése település típus szerint Súlyozás: település típus szerint tényleges megoszlásválaszolók megoszlásasúly megyei jogú város44231,91 vidéki város31380,81 község26400,66

3) Főbb eredmények 6/22 3/1. Mi a privatizáció? 3/2. Mi került magánkézbe? 3/3. „Önkormányzatok a háziorvosokért” 3/4. Mire elég az OEP finanszírozás? 3/5. Önkormányzatok várakozásai 3/6. Önkormányzatok elégedettsége 3/7-8. Hogyan tovább? 3/9. Jó vagy rossz és kinek? 3/ Néhány állítás értékelése

3/1. Mi a privatizáció az egészségügyben ? 7/22 A közvagyon magántulajdonba kerülése 40% A praxisjog magántulajdonba kerülése 45% A közvagyon működtetési jogának magántulajdonba kerülése 34% A közfinanszírozott ellátás magánszolgáltatók általi nyújtása 29%

3/2. Mi került magánkézbe? 8/22 A rendelő és az eszközök átkerülése az önkormányzattól a háziorvosokhoz, település típusonként (%) Összesen Egyéb városokKözségek Megyei jogú városok

3/3. Önkormányzatok a háziorvosokért 9/22 A praxisok működését támogató megoldások gyakorisága (%)

3/3a. Mi és hogyan változott?

3/4. Mire elég az OEP finanszírozás? 10/22 -1: egyáltalán nem elegendő 1: teljes mértékben elegendő

3/5. Önkormányzatok várakozásai 11/22 A bizalmi index alakulása III. né IV. né.

3/6. Önkormányzatok elégedettsége 12/22 Az egészségügyi ellátórendszer önkormányzati szempontból

3/7. Hogyan tovább? I. 13/22 A háziorvosok praxissal kapcsolatos tervei (%)

3/8. Hogyan tovább? II. 14/22 A háziorvosok praxissal kapcsolatos tervei település típusonként (%)

3/9. Jó vagy rossz és kinek? 15/22 A háziorvosok véleménye a privatizációról Ellátott –Magasabb színvonal –Korszerűbb eszközök –Torzuló struktúra Tulajdonos –Profit –Tőkebevonás Finanszírozó –Költséghatékonyság –Tőkekivonás Eü dolgozók –Jobb munkakörülmények –Korszerűbb eszközök

16/22 3/10. Néhány állítás I. A magántőke bevonása a kórházstruktúra átalakulásához vezetne.4,0 Az ellátás biztonsága szempontjából lényeges, hogy a magánszolgáltató nyereség-orientált vagy nem nyereség-orientált formában működik.3,9 A magánszolgáltatók kisebb létszámmal biztosítják az ellátást.3,8 Az egészségügyi szolgáltatók privatizációja a járulékrendszer változását is szükségessé teszi.3,8 A privatizációval vállalt beruházási kötelezettségek (az új tulajdonosnak kell biztosítani az eszközpótlást) nem vagy csak feszítetten kivitelezhetők.3,6 Az új tulajdonos vagy működtető a dolgozók egy részét vállalkozói státuszban foglalkoztatná tovább.3,5 A társasági formában való működés a szállítói tartozások kiegyenlítésében szigorúbb megítélést jelent: a csőd kockázata megnő.3,5 Feloldhatatlan ellentét alakul ki az orvosok szakmai szempontjai és a tulajdonos profitérdekeltsége között.3,2 Az állami tulajdon elsőbbsége szükségszerű az egészségügyben az állam koordinációs, ellenőrző szerepének érvényesülése érdekében.3,2 Az állami tulajdon elsőbbsége szükségszerű az egészségügyben az ellátás biztonsága érdekében.3,1 A háziorvosok leginkább egyetértenek azzal, hogy

17/22 3/11. Néhány állítás II. A háziorvosok nem értenek egyet azzal, hogy A háziorvosi praxis könnyen forgalmazható.1,8 A privatizáció a szolgáltatási struktúra olyan módosulásához vezet, amely a lakosság ellátási szükségletéhez kevésbé igazodik.2,4 A privatizáció a szolgáltatási struktúra olyan módosulásához vezet, amely a finanszírozó számára drágább ellátást jelent.2,4 A privatizáció a szolgáltatási struktúra olyan módosulásához vezet, amely a tulajdonos számára jelentős profitot biztosít.2,4

18/22 4/1. Környezet Fokozatos kiszervezés a kórházi szektorban –háttérszolgáltatások, klinikum Lassan bővülő magán-egészségügy (8 év, 4,6X) –Lassan bővülő magán-finanszírozás mellet Stabil paraszolvencia Reálértéken szűkülő OEP és önkormányzati források Önkormányzati lépéskényszer –fejlesztés, rekonstrukció Tétova funkcionális privatizáció a kórházi szektorban –bátortalan fenntartó, egyetlen befektető Politikai „hangulat” és információhiány

19/22 4/2. Önkormányzatok, mint fenntartók Átalakulást tervező települések számának alakulása Privatizációt tervező települések számának alakulása

20/22 4/3. Magánszféra konjunktúra A bizalmi index alakulása A bevétel várható alakulása

21/22 5/1. Összefoglalás erősödő érdekeltség, vállalkozástudat A praxis-mobilitás veszélyezteti az elért eredményeket A jövedelmezőségről nincs jó vélemény Inkább a privatizáció pozitív hatásait emelik ki, de a veszélyeket is látják

22/22 5/2. Következtetések Nem politikai akaratot kell kommunikálni –A kormány a legnagyobb tulajdonos, de így is kicsi –Nem helyes beavatkozni az önkormányzatok ügyeibe Világosan szabályozott helyzetet kell teremteni –Ez eredményez átlátható, számon kérhető felelősségi viszonyokat Mi jár a betegnek a közfinanszírozott ellátásban Vagyis mi jár az OEP-nek a „pénzéért” –Nemcsak a privatizáció szempontjából fontos, de ahhoz elengedhetetlen