1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az internetezők véleménye a magyarországi vállalatok ügyfélkezeléséről. Az Infoteka Kft. – a Sugar CRM partnerje - magyarországi képviseletének megbízásából.
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.

A KORRUPCIÓ ÉS A MINDENNAPI ÉLET: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY
Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Elégedettség a felsőoktatással és a hallgatói szolgáltatásokkal a TÁMOP fejlesztési program első eredményei dr. Székely Mózes elnök Felsőoktatási.
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet
Öko-tudatosság és fogyasztóvédelem ÖKOLOGIKA „Szemléletformálás és tudásközvetítés a Dél-alföldi régióban” KEOP-6.1.1/B/ A projekt célja.
A projekt eredményei, előnyök, változások (3) Dr. Kajdi FerencDr. Martin Polovka Dr. Schmidt RezsőGyőri Tibor Schiller OttíliaTeschner-Kovács Zsófia Dr.
Genertel sajtótájékoztató – az NRC kutatási adatai június 9.
1 A fiatalok művelődési szokásai. 2 A vizsgált korosztály korévenként, 2000-ben és 2004-ben (fő)
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
Félévi értekezlet a Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában
Adatok a romániai 1- és 2%-os kampányokról Határtalan Civil Nap, Budapest, május
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
“Hány pontot kapunk érte?” Milotta Lászlóné – asszisztens (Vasútegészségügyi NKK Kft – Pécs) Zsoldiné Turi Edit – fiziotherápiás asszisztens (Egyesített.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
2008. I.-VIII. HÓNAP ESEMÉNYEI KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Siófok, Orosz Dalma főosztályvezető.
Egy vonzóbb város: Biharkeresztes
1 …mert mindenki fogyasztó ! Tájékoztató kampány a Közép- dunántúli Régióban TAMOP /2 KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS A projekt az Európai Unió támogatásával,
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Humánkineziológia szak
VILÁGJÁRÓ NAP TANULMÁNYUTAK A SEMMELWEIS EGYETEMEN EOK Budapest, 2012.március 21. Dr. Lőrincz M. Ákos Semmelweis Közösség – Semmelweis Világ TÁMOP-4.1.1/A-10/2/KMR
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Középfokú képzés Magyarországon Nagy Mária szerk. (2003): Mindenki középiskolája. Országos Közoktatási Intézet, Bp.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Darupályák tervezésének alapjai
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Vonatok ütközése Tárnok, március 14. Rózsa János
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
A webshopok vásárlóközönsége A diavetítés Kurucz Imre Internet Hungary 2009 konferencián tartott előadásának segédanyaga. A diákon az adatok bázisai nem.
szakmérnök hallgatók számára
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
A évi demográfiai adatok értékelése
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
MÁS-KÉPp 60 Esély a tanulásra – csatlakozás a jövőhöz Hatvanban Hatvan Város Önkormányzata Hatvan Városi Művelődési Központ és Könyvtár Grassalkovich Oktatási.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Szülői értekezlet Kurucz Imre NRC Piackutató Online közösségek a gyermeknevelés szolgálatában.
Kirándulás, Apáthy-szikla – Árpád kilátó - Hüvösvölgy
2008 február 26.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2008 január ● Módszertan Módszertan ● 15+ célcsoport  15+ célcsoport 
2007 július 24.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 június ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 augusztus 27.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 július ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
2006. május 15P2P hálózatok 1 Fóliák a vizsgára: 1. előadás  Bevezető: 11-16, 21,  Usenet: előadás:  Bevezető: 3-8  Napster: 
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Dr. Tokár-Szadai Ágnes Adjunktus Miskolci Egyetem, Gazdálkodástani Intézet VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN.
A politikai tájékozódás forrásai Magyarországon A médiastruktúra átalakulása előtti és az utána következő állapot Hann Endre előadása a SZEF-Akadémián.
Előadás másolata:

1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete

2 A kutatás fókusza Az állampolgárok fogyasztóvédelmi aktivitásának, fogyasztóvédelmi probléma- megoldó motivációinak, készsé- geinek és módszereinek, részvételi kultúrájának feltárása

3 A kutatás fókusza Melyek a fogyasztók által leginkább érzékelt fogyasztóvédelmi problémák? Mely területeken érzik leginkább fogyasztói jogaik, érdekeik sérülését? Hogyan látnak neki a fogyasztóvédelmi problémák megoldáshoz? Tudják-e, hogy a különböző fogyasztóvédelmi intézmények által kínált megoldásokat hogyan vehetik igénybe problémájuk megoldásához? Ismerik-e ezeket a szervezeteket egyáltalán? Milyen fogyasztóvédelmi intézményeket keresnek fel?

4 A kutatás fókusza lakásfenntartás élelmiszer-fogyasztás általános fogyasztóvédelmi kérdések

5 Módszerek Reprezentatív felmérés (nem, életkor, végzettség, régiók, településtípus) Személyes megkérdezés Nyílt kérdések Országos + közép-magyarországi régió február 26. és március 17. között Adatfelvétel: Forsense Intézet

6 Eredmények Az elmúlt egy-két évben szembesült olyan helyzettel a lakása fenntartásával kapcsolatban, amelyről úgy érezte, sérülnek fogyasztói jogai? igen: 10%, nem: 89% gázszolgálatás: 23% áramszolgáltató: 13% magas számlák: 10% számlázás: 29%

7 Eredmények Az elmúlt egy-két évben szembesült olyan helyzettel az élelmiszer- vásárlások során, amelyről úgy érezte, sérülnek fogyasztói jogai? igen: 14%, nem: 85% romlott, lejárt szavatosságú élelmiszer: 56% minőség: 18% árfeltüntetés: 10%

8 Eredmények Mit tesz a fogyasztó, ha fogyasztóvédelmi problémával találkozik? (lakás, élelmiszer) vállalathoz fordul: 43%, 48% semmit: 37%, 40% váltás: 6%, 3% hivatalos út: 3%, -

9 Eredmények Mit tesz a fogyasztó, ha fogyasztóvédelmi problémával találkozik? Milyen nehézségekbe ütközött? (lakás, élelmiszer) semmi: 33%, 65% nem fogadták el a reklamációt: 18%, 6%

10 Eredmények Helyzetmegoldás: mobiltelefon nem tudja mit kell tenni: 33%+4% indulati „országos fogyasztóvédelemhez fordul”: 17% további reklamáció: 20%

11 Eredmények Helyzetmegoldás: áramszolgáltató nem tudja mit kell tenni: 36% „országos vagy helyi fogyasztóvédelemhez fordul”: 10% további reklamáció: 24% bíróság: 6%

12 Eredmények Tájékozódás keresne információt: 70% a többség egyetlen forrásból tájékozódna internet: 40% rokon-ismerős: 17% hivatalos szervezet: 15% média: 10%

13 Eredmények Kiket kerestek fel fogyasztóvédelmi problémájukkal az emberek az elmúlt 1- 2 évben? Arányok azokon belül, akiknek volt fogyasztóvédelmi problémája az említett időszak alatt a „nem tudom” és „nem válaszolt” kategóriák nélkül.

14 Eredmények

15 Eredmények Mit gondol, mi lenne a fogyasztóvédelem LEGFONTOSABB feladata Magyarországon? fogyasztóvédelem: 32% érdekvédelem, érdekképviselet:14% nem tudja:11% fogyasztói jogérvényesítés, jogvédelem: 8% szankcionálás, szabályok betartatása: 7% ellenőrzés: 7% minőségi kontroll: 5% szemléletformálás: 5%

16

17

18

19 Zöld térkép

20 Köszönöm a figyelmet! A szimpózium és az előadás az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, a TÁMOP 5.5.6/08/ sz. program keretében.

21