A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
A környezetszennyezés forrásai
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A világ mezőgazdálkodási irányzatai Előadó: Dr. Megyes Attila DE-ATC Földműveléstani és Területfejlesztési Tanszék Földműveléstani és Területfejlesztési.
UDOVECZ GÁBOR Közelmúlt és jövőkép az agrárgazdaságról Pallas Páholy december 11.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Nemzeti cselekvési terv
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Fenntartható fejlődés
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
GAZDASÁG ÉS KÖRNYEZET KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN – II. ELŐADÁS Előadó:
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
Mosonmagyaróvár november 25.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
Országos Környezetvédelmi
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Az éhezés Mennyiségi és minőségi éhezés
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Globális problémák.
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
EGYÜTTMŰKÖDÉS A PIACI IGÉNYEK GAZDASÁGOS KIELÉGÍTÉSÉÉRT „IPARI PARK-SZERŰ” ÉLELMISZERTERMELÉSI RENDSZER GAZDASÁGOSAN.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az értékkategóriák.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vidékfejlesztési Program Vidékfejlesztési Program ( )
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
1 A FENNTARTHATÓ, KÖRNYEZETTUDATOS ÁLLATTENYÉSZTÉS LEHETŐSÉGEI /PÉLDÁK A GAZDASÁGI PATRIOTIZMUSRA – NSZK, AUSZTRIA/ A FENNTARTHATÓ, KÖRNYEZETTUDATOS ÁLLATTENYÉSZTÉS.
Kristóf Ákos, osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Kutatás- és Oktatásszervezési Főosztály Ökoiskola címátadás Budapest, június 4.
III. Greennovációs Nagydíj pályázat – 2014 Felelős kertművelés program – miért jó almának lenni Derecskén?
Az orosz piac lehetőségei február 1. Miskolc Dr. Szécsiné Bányai Ilona.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Éhező Afrika Mayer Marcell 7. osztály. Éhínség a világban Afrikában a legnagyobb az éhínség.
Környezet és egészség.
ÜDVÖZÖLJÜK!.
Az éhezés.
A biológiai energia-transzformáció társadalom-gazdasági vetületei
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
A mezőgazdasági termelés
Előadás másolata:

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

Tendenciák a világban (gazdasági környezet) A föld népessége 6,7 milliárd 800 millió éhező, 600 millió alultáplált Relatív éhezés - elhízás Növekvő élelmiszerigény (Kína, India) A fosszilis energia készletek csökkenése Bioenergia iránti növekvő igény „Növekvő élelmiszer árak” Termőterület csökkenése, talajminőség romlása Piaci verseny, globalizáció

Tendenciák Magyarországon (gazdasági környezet) 10 millió lakos (200 ezer éhező) Gazdasági nehézségek „Növekvő élelmiszerárak” A termelés visszaszorulása, növekvő költségek Globalizáció, külföldi árúk térnyerése Élelmiszer feldolgozók jelentős része külföldi tulajdonban Újszerű szövetkezések Korszerűtlen táplálkozási szokások Rossz egészségügyi állapot

Fenntartható mezőgazdaság & Fenntartható élelmiszeripar (1) Fenntartható fejlődés: Ésszerű gazdálkodás a természeti erőforrásainkkal, amely a jövő generációk számára is képes biztosítani a minőségi és mennyiségi élelmiszerek iránti igény kielégítését. - a humán táplálkozási lánc valamennyi szereplője számára az élő szervezetet nem károsító, s megfelelő beltartalmi értékű termékeket állít elő; - megőrzi a talaj termőképes állapotát és nem szennyezi a felszín alatti vizeket; - megőrzi a növénytermesztés és az állattenyésztés genetikai erőforrásait; - elősegíti a biológiai sokféleség, a biodivezitás fennmaradását;

Fenntartható mezőgazdaság & Fenntartható élelmiszeripar (2) -környezetkímélő, energia takarékos és a veszteségforrások csökkentését eredményező (újszerű) módszereket és technológiákat alkalmaz; -melléktermékeivel és hulladékaival nem, vagy csak minimális mértékben szennyezi a környezetet; -lehetővé teszi a termelés és feldolgozás gazdaságosságának folyamatos fenntartását; - a vidéki népesség minél szélesebb köre számára biztosít munkaalkalmat és megélhetést;

A kutatás, fejlesztés és innováció szerepe (K+F+I) agrár K+F+I stratégia Gyakorlat számára hasznosítható eredmények Komplex kutatási programok Piaci igények kielégítése ( hazai ellátás és export) Profit illetve emberközpontúság (mennyiség és minőség) Rendszerszemlélet

Rendszerszemlélet (határterületek) Talajerő gazdálkodás, Genetikai erőforrások (növénynemesítés, állattenyésztés) Agrotechnika (monokultúra, ökogazdálkodás) Tartás, takarmányozás (extenzív, intenzív illetve természetszerű tartás) Állategészségügy, növényegészségügy Gazdaságirányítás (management) Betakarítás Tárolás Élelmiszer feldolgozás Kereskedelem

Összegzés Emberi szükségletek kielégítése Profit, illetve korszerű táplálkozás Piaci igények kielégítése, verseny, gazdaságosság Rendszerszemlélet – élelmiszerlánc (szántóföldtől az asztalig, asztaltól a szántóföldig) Kutatás + Fejlesztés + Innováció Fenntartható mezőgazdaság, fenntartható élelmiszertermelés (természetes és mesterséges élelmiszerek) Élelmiszerbiztonság (szállítási távolság)

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!