A Magyar Nemzeti Élelmiszer- technológiai Platform tevékenysége és stratégiája. Az Innovációs Megvalósítási Terv bemutatása és megvitatása dr. Sebők András.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás

Advertisements

Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A vállalkozások környezete
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
NELI-projekt bemutatása
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
szakmérnök hallgatók számára
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
dr. Sebők András, Palotás Gábor, Mihók Sándor
A Magyar Nemzeti Élelmiszer- technológiai Platform tevékenysége és stratégiája. Az Innovációs Megvalósítási Terv bemutatása és megvitatása dr. Sebők András.
dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Kaposvár © Campden & Chorleywood Kht. 1 Az „Élelmiszer az életért” Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform bemutatása Dr. Sebők András.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
A HUNAGI közösség és a CASCADOSS Dr. Remetey-Fülöpp Gábor főtitkár HUN A GI CASCADOSS REGIONÁLIS MŰHELY SZEGED, JANUÁR
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség - Innovációs tevékenységekhez felhasználható forrás lehetőségek augusztus 26. – dr. Nyiry Attila.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Nemzeti Technológiai Platform a
Aktuális pályázati lehetőségek Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST június 16. NOS Kft.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
Előadás másolata:

A Magyar Nemzeti Élelmiszer- technológiai Platform tevékenysége és stratégiája. Az Innovációs Megvalósítási Terv bemutatása és megvitatása dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora Gödöllő

A ”Food for Life” Európai Technológiai Platform célja Az élelmiszeripari innováció erősítése egész Európában a versenyképesség javítása érdekében „Az ipar hangja” – az ipar meghatározó részvételével – az érdekelt felek – kutatók, kormányzat, fogyasztói szervezetek, beszállítók, vevők, stb. – bevonásával Cél: új termékek, technológiák, szolgáltatások - nem maga a kutatás / tudományos kiválóság, nem a régi szokványos kutatási programok új elnevezése A K+F ipar számára fontos irányai, 15 évre előre Hazai megvalósítása: „Élelmiszer az Életért” Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform (2005. október 14.) Gödöllő

Az MNÉTP küldetése Az innováció elősegítése és erősítése a magyar élelmiszer gazdaságban, elsősorban az élelmiszer- feldolgozó iparban az érdekelt felek összehangolt erőfeszítéseivel, ezáltal hozzájárulva a magyar élelmiszer gazdaság sikeres fejlődéséhez versenyképességének javításához Új termékek, eljárások, szolgáltatások, rendszerek, piaci megoldások Az élelmiszerlánc mentén történő együttműködés lehetőségeinek kiaknázása nyers-, alap-, csomagolóanyag előállítás kapcsolódó tudományok, határterületek Gödöllő

Az innováció fő mozgatórugói Európában, Észak-Amerikában és a világon 2005-ben (%) (CIAA Data & Trends 2006) EtikaFitnessÉlvezetKényelemEgészség EurópaÉszak-AmerikaVilág Gödöllő

A stratégia alapjai Első kiadás (2006), felülvizsgálva 2009-ben Az árverseny megnyerését a magyar élelmiszeripar erőforrásai és kapacitásai nem teszik lehetővé Az innováció: magasabb hozzáadott értékű, megkülönböztethető termékek értékarányos ár a magasabb ráfordítás elismertethető Az élelmiszerlánc mentén és a határ területekkel történő együttműködés lehetőségeinek kiaknázása Gödöllő

Megoldások Összpontosítás néhány fő területre: élelmiszer-minőség és feldolgozás fenntartható fejlődés A tudás transzfer javítása (kiemelt fontosságú) Támogató területek élelmiszer-biztonság terméklánc-menedzsment az élelmiszer és a fogyasztó a táplálkozás és az egészség közegészségügyi vonatkozásai A K+F ráfordítás növelése és kiszámíthatóvá tétele állami vállalati az EU források megszerzése Gödöllő

„Az élelmiszer az életért” Európai Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terve (A magyar fő irányok vastagon szedve) 1.Az egészségtudatos választás könnyűvé tételének biztosítása 2.Egészséges étrend kialakítása és fenntartása 3.Kiváló minőségű, nagyobb hozzáadott értékű élelmiszer- termékek rendelkezésre bocsátása 4.Olyan biztonságos élelmiszerek biztosítása, amelyekben a fogyasztók megbízhatnak 5.Fenntartható élelmiszer- termelés elérése 6.Az élelmiszerlánc irányítása 7.A kommunikáció, oktatás és technológia-transzfer optimalizálása Gödöllő

MNÉTP stratégia: Élelmiszer- minőség és feldolgozás (1) Megkülönböztethetően előnyös tulajdonságú: nagyobb élvezeti értéket és kényelmet nyújtó; a hagyományos élelmiszerek tulajdonságait megőrző a magyar fogyasztó ízlésének jobban megfelelő és helyi az egészségtudatos étrendet segítő termékek fejlesztése Gödöllő

Élelmiszer-minőség és feldolgozás (2) A feldolgozási technológiák és kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése – a hatékonyság növelő és veszteség csökkentő módszerek és műszaki megoldások alkalmazása költségcsökkentés a minőség megőrzése mellett házon belül és az élelmiszerlánc mentén Szorosabb együttműködés a határterületekkel (ICT, gépipar, orvostudomány, logisztika, stb.) – a képességek és erőforrások kombinálása meghatározó szakértelemmé Gödöllő

MNÉTP stratégia: A fenntartható élelmiszer-termelés (1) A fenntartható élelmiszer-termelés szempontjainak érvényesítése a feldolgozási technológiák és kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése során A magyar élelmiszerekről kialakítandó kép: Természetes jellegű, hamisítatlan, környezeti szennyeződésektől mentes Kedvező természeti adottságok, válogatott nyersanyagok Szakértelem, gondosság Gödöllő

A fenntartható élelmiszer-termelés (2) Az erőforrások hatékonyabb hasznosítása (víz, talaj, energia, nyersanyagok, csomagolóanyagok, melléktermékek, veszteség csökkentés) A termékpályák hatékonyabb irányítását segítő módszerek Együttműködés az élelmiszerlánc mentén:a hozzáadott érték növelésére, módszerek a mezőgazdasági technológiák fejlesztési eredményeinek integrálására Gödöllő

A KKV-k és az innováció (1) Az élelmiszeripari innováció főként kis lépésekben történik A vállalkozások viselkedése eltér a csúcs-technológiai iparágaktól A KKV-k nem egységesek az innovációs viselkedés szempontjából Az igazán új technológiák kidolgozása és bevezetése iránt csak kis részük érdeklődik (EURAB 2005, Thomas 2000) az „igazi innovátorok” („technológiai úttörők”): 2-3% a „korai alkalmazók” („vezető technológiát alkalmazók”): 10 – 13,5% Gödöllő

A KKV-k és az innováció (2) A többség nem szeret nagyobb kockázatot vállalni a már meglévő, mások által kipróbált tudást szereti átvenni; sikeres példákat követ; kedveli az egymástól tanulást – kollektív kutatás és tanulás; Ezek: a „korai többség” (20 – 35%) a „késői többség” és a „késlekedők” (együtt %) Az erősen innovatív vállalkozásokat ösztönző akciók és a hagyományos és K+F eredmény közlési módszerek csak az első két csoportra hatnak Gödöllő

Együttműködés az élelmiszerlánc mentén és a határterületekkel Az eltérő, egymást kiegészítő erőforrások és képességek kombinálása A közvetlen lánc tagjai A különböző szakterületek, határterületek képviselői Az iparági szakmai társak között jobb meghatározó szakértelem A meghatározó szakértelem versenyelőnyt jelent Olyan meghatározó szakértelem kialakítása, amelynek egyénileg nincsenek birtokában (TRUEFOOD FP6, Gellynck 2008.) Gödöllő

Tudás transzfer a KKV-knak A kutatási eredményeket át kell alakítani az ipar számára használható megoldásokra A KKV-knak anyanyelvükön kell tudást, információt átadni Elsősorban nemzeti szinten lehet őket bevonni (idő, költség, nyelvtudás) Elsőbbség a kutatási eredmények gyakorlati alkalmazásának – a már meglévő tudás gyakorlati hasznosítása és az új tudás létrehozása egyaránt fontos Gödöllő

Az innováció információ forrásai Kereskedelmi szaksajtó Vevők Versenytársak Beszállítók Internet Vállalatok Saját K+F Tudományos publikációk Tudományos konferenciák Kutató- intézetek Egyetemek Technológia Transzfer Gödöllő

Tudás transzfer – Technológiai nyomó hatás KKV1 KKV2 KKV3 KKV4 (K+F)1 (K+F)2 (K+F)3 (K+F) Gödöllő

Tudás transzfer – Az ipari igények húzóhatása és a közvetítők KKV1 KKV2 KKV3 KKV4 (K+F)1 (K+F)2 (K+F)3 (K+F)4 MEDIATORMEDIATOR Mediator = Technológia transzfer közvetítő Gödöllő

A megoldás: a közvetítők szerepe Vállalatok Saját K+F Kutató- intézetek Egyetemek Technológia transzfer MEDIATORMEDIATOR Mediator = Technológia transzfer közvetítő Gödöllő

A KKV-k innovációját támogató szolgáltatások A sikeres innovációhoz nemcsak műszaki szakértelem, de üzleti ismeretek is szükségesek A KKV-k általában segítségre szorulnak A közvetítő/támogató tudás és technológia transzfer szervezetek szerepe – a kollektív szolgáltatás lehetősége a megfelelő KKV és a K+F partner összehozása; üzleti tervezés, projekt menedzsment; marketing; pénzügyi, pályázat kezelés, befektető keresés a K+F eredmény gyakorlati alkalmazása, piaci bevezetése; a szellemi tulajdon jogok védelme Gödöllő

Az Innovációs Megvalósítási terv Programok 5 évre ( ) fontossági sorrend Ütemterv Erőforrások Várható eredmény Költség Gödöllő

A fő K+F+I területekhez tartozó intézkedések leírásának szerkezete A fő K+F+I terület megnevezése Az alkalmazási terület leírása Kiemelt témák (felsorolás) Fontosabb akadályok és korlátozó tényezők Mit kell tenni és miért? A kiemelt téma rövid leírása A fő kutatási feladat(ok) bemutatása Gödöllő

A kutatási feladat leírása Megnevezés Várható eredmény Időtartam A tevékenység/projekt jellege A megvalósításhoz szükséges. emberi erőforrás: kutatás/ipar becsült költség a finanszírozás forrása (%) – magyar közpénz, EU közpénz, magán A megvalósítás helye Kapcsolódó támogató kutatási terület Rövid leírás Gödöllő

1. Élelmiszer minőség és feldolgozás Kiemelt témák: Az egészséges étrendet segítő, vonzó termékek fejlesztése Hatékony étrendi stratégia kidolgozása A nemzeti hagyományoknak megfelelő élelmiszerek technológiájának fejlesztése a nyersanyag előállításától a fogyasztó asztaláig a teljes élelmiszerlánc mentén Gödöllő

1.1. Az egészséges étrendet segítő, vonzó termékek fejlesztése (1) Szokások, magatartás élelmiszerválasztás Csökkentett energia-, só, cukor és zsír- és magasabb rosttartalmú termékek fejlesztése félkész és fogyasztásra kész termékek táplálkozási értékének javítása Technológiák fejlesztés Iparági útmutatók Gödöllő

1.2. Hatékony étrendi stratégia kidolgozása (1) Módszerek a fogyasztók tájékoztatására és nevelésére Céltermékek - catering/közétkeztetés Termékfejlesztési koncepciók és élelmiszeripari céltermékek Vonzó érzékszervi tulajdonságú ételek, koncepciók és technológiák Népszerűsítés Gödöllő

1.3. A nemzeti hagyományoknak megfelelő élelmiszerek technológiájának fejlesztése a nyersanyag előállításától a fogyasztó asztaláig a teljes élelmiszerlánc területén A fogyasztó választását befolyásoló tényezők Innovatív megoldások az eredeti jellege megőrzése mellett Piacra juttatási módszerek Gödöllő

2. A fenntartható élelmiszer termelés - a gazdasági növekedés, a környezetvédelem és a társadalmi hatások összehangolása Kiemelt témák: A módszertan fejlesztése az élelmiszer rendszerek fenntarthatóságának szempontjából lényeges tényezők megállapítására A fenntartható élelmiszer-előállítási rendszerekre vonatkozó megoldások Magyarországon A fenntarthatóság élelmiszerlánc szemléletű megközelítése Gödöllő

2.1. A módszertan fejlesztése az élelmiszer rendszerek fenntarthatóságának szempontjából lényeges tényezők megállapítására A legfontosabb tényezők meghatározása, és kölcsönhatásuk Népszerűsítés, megismertetés, legjobb gyakorlat Gödöllő

2.2. A fenntartható élelmiszer- előállítási rendszerekre vonatkozó megoldások Magyarországon Kibocsátások csökkentése A víz, energia és egyéb erőforrás felhasználás csökkentése Tökéletesített technológiák, A mezőgazdasági alapanyagok, az elsődleges termelési technológiák Gödöllő

2.3. A fenntarthatóság élelmiszerlánc szemléletű megközelítése Érték lánc elemzés, költség számítási módszerek Élelmiszerlánc menedzsment A magyar fogyasztó viselkedésének megértése és befolyásolása Gödöllő

3. Technológia-transzfer, oktatás, hálózatépítés, kommunikáció munkabizottság Kiemelt témák: Az élelmiszeripari innovációt támogató szemlélet megerősítése A tudás és technológia transzfer és projekt megvalósítás hatékonyságának javítása Oktatás, képzés A nemzetközi hálózatokban való részvétel erősítése A finanszírozás elérhetőségének és tervezhetőségének javítása Gödöllő

3.1. Az élelmiszeripari innovációt támogató szemlélet megerősítése Az élelmiszeripari innováció jelentőségét, módszereit népszerűsítő kampány Az élelmiszeripari vállalkozások oktatása az innováció menedzsment, élelmiszerlánc menedzsment és marketing módszerekre A hazai élelmiszeripari KKV-knál az innováció akadályainak felmérése és segédeszközök és megoldások kidolgozása ezek csökkentésére. Az ipar és a kutatás közötti rendszeres párbeszéd elősegítése és fenntartása Gödöllő

3.2 A tudás és technológia transzfer és projekt megvalósítás hatékonyságának javítása A magyar élelmiszeripar tudás és technológia transzfer központjának létrehozása A csoportos, közösen finanszírozott kutatások rendszerének elterjesztése a hazai élelmiszeriparban Legjobb gyakorlat útmutatók kidolgozása A tudás menedzsment módszerek fejlesztése A beszállító iparágakkal és határterületekkel történő rendszeres innovációs együttműködés erősítése Gödöllő

3.3. Oktatás, képzés A nemzeti és hazai projektekben való részvétel elősegítése A tudás és technológia transzfer hatékony módszereinek oktatása az innovációt támogató, közvetítő szervezetek és a kutatók számára A K+F eredmények átadása az iparnak gyakorlati oktatások formájában A gyakorlati tapasztalatszerzés elősegítése a kutatók számára a vállalatoknál, a vállalti szakemberek számára a kutatásban Az ipar igényeinek felmérése a szakemberek elvárt közép- és felsőfokú képzettségére vonatkozóan Gödöllő

3.4. A nemzetközi hálózatokban való részvétel erősítése Egyedi vállalati ötleteken alapuló nemzetközi projektek támogatása A nemzetközi K + F és innovációs hálózatokba való bekapcsolódás és részvétel támogatása Az ETP ”Food for Life” és nemzeti élelmiszer- technológiai platformjai és más szervezetek kapcsolatépítő, partnerkereső rendezvényein történő magyar részvétel támogatása Az ERA-NET-ekben való magyar részvétel támogatása Gödöllő

3.5. A finanszírozás elérhetőségének és tervezhetőségének javítása A finanszírozás elérhetőségének és tervezhetőségének javítása Gödöllő

Az MNÉTP további feladatai Az innováció feltételeinek javítása Kapcsolattartás a vállalatokkal, kutatókkal, kormányzattal és egyéb érdekelt felekkel Az ipar igényeinek megfelelő oktatás és továbbképzés A nemzetközi és hazai hálózatokban és a más szakterületekkel történő együttműködésekben rejlő lehetőségek kiaknázása Az MNÉTP működtetése és megerősítése Gödöllő

Mit kínál az MNÉTP (1) Az élelmiszeripar szempontjai szerint rendszerezett nemzetközi és hazai tudás terjesztése, átadása magyarul A hazai élelmiszeripari innováció erősítése, igényeinek összegyűjtése, rendszerezése és képviselete A helyzet felmérése, kritikai értékelése nemzetközi összehasonlításban, javaslatok és programok kidolgozása és megszervezése: Önerőből Erőfeszítések a hazai kormányzati és EU politikák kedvező befolyásolására és támogatások megszerzésére A hazai ipar K+F igényeinek összegyűjtése, hazai és nemzetközi képviselete (ETP Food for Life, EU Bizottság, CIAA, EUREKA/EUROAGRI+) Gödöllő

Mit kínál az MNÉTP (2) Az élelmiszeripar és a K+F szervezetek közötti együttműködés erősítése módszeres kapcsolatépítés, hazai és nemzetközi kapcsolatrendszer a vállalati K+F igények és rendelkezésre álló hazai tudás felmérése és az összekapcsolódást segítő szolgáltatás létrehozása A technológia transzfer erősítése Az élelmiszeripari innovációt segítő módszertani és tematikus K+F programok szervezése Kapcsolatfelvétel Gödöllő

Kapcsolatfelvétel belépés az MNETP-be Az MNETP honlapjának címe: Keleti Emil, MNETP titkárság: Dr. Sebők András, tudományos koordinátor: Gödöllő

EUREKA – EUROAGRI FOODCHAIN A vállalatok által kezdeményezett piaci célt szolgáló nemzetközi K+F együttműködési projektek támogatása 2 ország legalább 2 vállalata között Nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari projektsegítő szolgáltatás A hazai élelmiszeripar és mezőgazdaság által alig kihasznált lehetőség Évi 500 millió Ft pályázati támogatás Gödöllő

Melléklet Gödöllő

1.1. Az egészséges étrendet segítő, vonzó termékek fejlesztése (1) Az élelmiszerekkel kapcsolatos szokások kialakulásának megértése, a szokások és a magatartás hatása az élelmiszerválasztásra. Jobb módszertan kidolgozása az élelmiszerválasztást meghatározó tényezők megállapítására és megértésére Csökkentett energia-, só, cukor és zsír- és magasabb rosttartalmú termékek fejlesztése megfelelés a hazai ízlésnek az élelmiszerbiztonsági követelményeknek Gödöllő

1.1. Az egészséges étrendet segítő, vonzó termékek fejlesztése (2) A magas előkészítettségi fokú, előkészített, félkész és fogyasztásra kész termékek táplálkozási értékének javítása az egészséges étrendbe való beillesztés szándékával A magasabb feldolgozottsági fokú, félkész és fogyasztásra kész termékek előállítására szolgáló technológiák fejlesztése A termékspecifikus tápanyagprofil kialakítását célzó iparági útmutatók kidolgozása Gödöllő

1.2. Hatékony étrendi stratégia kidolgozása (1) Módszerek kifejlesztése / jobb eszközök bevonása a fogyasztók tájékoztatása és nevelése az élelmiszer fogyasztás és az egészségtudatos étrend területén Élelmiszeripari céltermékek fejlesztése a catering/közétkeztetés részére az egészséges étrendet és az egészséges életmódot elősegítő követelmények figyelembe vételével Termékfejlesztési koncepciók és élelmiszeripari céltermékek kidolgozása a catering, a közétkeztetés meghatározott célcsoport számára (idősek, gyermekek Gödöllő

1.2. Hatékony étrendi stratégia kidolgozása (2) Vonzó érzékszervi tulajdonságú termékek, ételkoncepciók és technológiák Népszerűsítés, kommunikációs stratégia, élelmiszerlánc menti együttműködésre épülő új technológiák, termékek Gödöllő

1.3. A nemzeti hagyományoknak megfelelő élelmiszerek technológiájának fejlesztése a nyersanyag előállításától a fogyasztó asztaláig a teljes élelmiszerlánc területén A hagyományos termékek fogyasztói választását befolyásoló tényezők meghatározása, valamint e termékek összetételének és az érzékszervi tulajdonságok fogyasztói érzékelésében az egyedi, nemzeti eltérések megértése Hagyományos élelmiszeripari termékek piacképességének javítása és ehhez kapcsolódóan olyan innovatív megoldások kidolgozása a teljes élelmiszerláncban, melyekkel a termékek eredeti jellege megőrizhető A hagyományos élelmiszeripari termékek piacra juttatási módszereinek fejlesztése innovatív megoldásokkal Gödöllő

2.1. A módszertan fejlesztése az élelmiszer rendszerek fenntarthatóságának szempontjából lényeges tényezők megállapítására A fenntartható élelmiszer termelés megvalósítását befolyásoló legfontosabb tényezők meghatározása, és kölcsönhatásának elemzése A fenntartható élelmiszer termelés módszereinek megismertetése, népszerűsítése és oktatása az élelmiszerlánc szereplői körében, beleértve a fogyasztókat. Legjobb gyakorlat létrehozása néhány kiemelt ágazatban Gödöllő

2.2 A fenntartható élelmiszer- előállítási rendszerekre vonatkozó megoldások Magyarországon A környezetet terhelő kibocsátások csökkentése a lánc egészének figyelembevételével A víz, energia és egyéb erőforrás felhasználás csökkentése Újabb, tökéletesített technológiák, megoldások kidolgozása a nyersanyagok, csomagolóanyagok, alap- és segédanyagok hatékonyabb felhasználására, a veszélyek csökkentésére és a fenntartható fejlődés szempontjából átgondolt alkalmazása. A mezőgazdasági alapanyagok, az elsődleges élelmiszer termelési technológiák fejlesztése, (integrált- és ökogazdálkodás) Gödöllő

2.3 A fenntarthatóság élelmiszerlánc szemléletű megközelítése Módszerek a teljes élelmiszerlánc érték lánc elemzéséhez. A különböző megoldások költség számítási modelljének kidolgozása a magyar feltételekre és adatokkal A vállalatok között az együttműködés és a termékpálya kapcsolatok hatékonyságának javítására lánc menedzsment módszerek alkalmazásával, beleértve a minőségirányítási, kockázat kezelési és marketing módszereket. A magyar fogyasztó fenntartható fejlődéssel kapcsolatos viselkedésének megértése a különböző fogyasztói csoportoknál és választási preferenciájának befolyásolása, viselkedésének megváltoztatása Gödöllő

Az innováció feltételeinek javítása A kis- és közepes méretű K+F+I pályázatok rendszerének létrehozása A regionális pályázatokban a K+F+I szolgáltató partnerekre vonatkozó területi korlátozás eltörlése A pályázat lebonyolítási és elszámolási adminisztráció egyszerűsítése, az elfogadott teljesítés utáni kifizetések gyorsítása és kiszámíthatóvá tétele Pályázati felhívások eljuttatása a KKV-khoz Gödöllő

Gödöllő

Gödöllő

Az MNÉTP célja Az élelmiszeripari innováció segítségével a magyar lakosság életminőségének és egészségi állapotának javítása; a magyar élelmiszer gazdaság lehetőségeinek jobb kihasználása; hozzájárulás a gazdasági növekedéshez; a magyar élelmiszeripar belföldi piaci részesedésének visszaszerzése; a munkahelyek megőrzése, új munkahelyek megteremtése; A kritikus tömeg mozgósítása magán Kormányzati EU tudás, erőforrások Gödöllő

Fogyasztói elvárások Élelmiszer-biztonság Az étrend egészségre gyakorolt hatása Az egészségben eltöltött életszakasz meghosszabbítása Átláthatóság – az állítások bizonyíthatósága (pl. fajta, minőség, eredet, egészségvédő/egészségjavító hatás, bio, stb.) Érték arányos ár (az előnyök és az ár összhangja) Frissesség / hatékony, gyors árukezelés Hozzáférhető, széles választék – a kisebb kapacitású gyártók áruja is Fenntarthatóság, a káros környezeti hatások csökkentése Gödöllő

Az élelmiszeripari innováció jellegzetességei (1) Az innováció forrása, jellege és terjedése nem egységes a különböző iparágakban (legalább 4 fő csoport) – az élelmiszeripar a beszállító iparágak innovációját alkalmazza Az ICT, biotechnológia, elektronika, autó és gépgyártás, gyógyszeripar, stb. követelményeit és módszereit nem lehet az eltérések figyelembe vétele nélkül alkalmazni az élelmiszeriparban. Az élelmiszert elfogyasztjuk: a megfelelő mennyiségű, tápértékű, egészségtudatos étrendet segítő élelmiszert az egész népesség számára elérhetővé kell tenni Élelmiszer-biztonsági szempontok és aggályok; Eltérő nemzeti, helyi, egyéni ízlés – változatosság a fogyasztó gyakran elutasítja az áttörés jelegű változtatást Gödöllő

Az élelmiszeripari innováció jellegzetességei (2) Egyedi összetétel, sok egyedi technológia, változó tulajdonságú nyersanyagok és késztermékek, Nem alkatrészek, nem csereszabatos technológiák Sokkal több adaptáció, kisebb lépéseken történő fejlesztés kell Néhány erősen innovatív vállalat, különösen a KKV-k tevékenysége csak a népesség kis részének ellátását biztosítja A már meglévő tudás széles körben történő átadása Kiemelten fontos a széleskörű tudás és technológia transzfer Gödöllő