Folyósítási feltételek Nyilatkozat: földterület nagysága, termelt növények élőállat fajta, korcsoport, egyedi azonosítók naprakéyz nyilvántartást.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar húságazat 2010 tavszán
Advertisements

Az EU gazdasága Mg. Terület: 130 millió ha (a teljes terület 550%-a) Gazdaságok száma: 7 millió.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
A RÓNA-JUH Klaszter a JUHINNOV Platform haszonélvezője Monori István RJK elnök Budapest.
Gabonaintervenciós rendszer az EU-ban
Kecskés Gábor Berzence  Az idei esztendő legfontosabb eseménye a burgonyatermesztésben is a Nyugat Európát sújtó heves esőzések hatásaként.
A gabonaintervenció eljárásrendjének kialakítása Magyarországon
Költségvetés ,3 milliárd forint agrár-és vidékfejlesztésre.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
ADR szabályok a kártevő-mentesítésben
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
K ÖZÖSSÉGI AGRÁRPOLITIKA, FEJLESZTÉSEK ÉS TÁMOGATÁSOK K ÉSZÍTETTE : PALÁDI P ÉTER.
DG-AGRI, Közvetlen Kifizetések Igazgatóság
Durumbúza termesztési támogatás A területalapú támogatás felett: 344,5 euró hektáronként Nem hagyományos területeken: 138,9 euró.
A sertéshúságazat szabályozása Termelés: 17,5 mill. Tonna évente Export: 1,5 mill. Tonna évente.
KAP reformok (folytatás)
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
A k özös a grárpolitika jövője Horváth Gábor főtitkár főtitkár Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ)‏
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
Radóczné Kocsis Teréz tudományos munkatárs
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
1 „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program A kifizetések során alkalmazott árfolyamok Helgert.
DIT-ÚMVP III. és IV. tengelyét, illetve a TS intézkedést érintő programmódosítási javaslatok Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékf ejlesztési Főosztály.
Kormányszóvivői tájékoztató A vasút reformja. Kormányszóvivői tájékoztató 1.VASÚTI TÖRVÉNY –A Kormány augusztusban elfogadta a vasúti stratégiát (Baross-program).
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Export-import szabályozás
Marha, juh, kecskehús szabályozása.
Szőlészet, borászat szabályozása
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
Az intervenciós rendszer Piacszabályozási mechanizmus.
Az Európai Unió közös agrárpolitikája (CAP)
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
KAP A Közös Agrárpolitika változásai
A baromfiágazat szabályozása 8,5 millió tonna hús Ebből 10 % export 5 millió tonna tojás ebből 1,2% export.
A szaktanácsadás támogatása között
Az EU Agrár- és Vidékfejlesztési Politikája Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek Klubja.
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
A szarvasmarha ágazat versenyhelyzete az Európai Unióban
A szántóföldi növények piacszabályozása
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az EU tejpiaci szabályozása. A tej és tejtermékek közös piaci szervezete n Belső piacszabályozási eszközök: –árrendszer –intervenciós rendszer –magántárolási.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
A sertéstenyésztés közgazdasági szerepe. A világ sertésállományának változása 2002-ben mintegy 1,2 milliárd db 90 millió t vágósertés Legjelentősebb sertéstenyésztő:
Az agrárpiaci rendtartásról szóló évi VI. törvény.
Gabonafélék, olaj-, fehérje és rost növények piacszabályozása (GOFR)
A tej és tejtermékek közös piaci szervezete
A vágómarha- és marhahús -termelés
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
A vágómarha-termelés.
Gabonafélék, olaj-, fehérje és rost növények piacszabályozása (GOFR)
Cukor, napraforgó és burgonya
A közösségi kiadás (100 milliárd €) kb. 50%-a.
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
„Együttműködés a tej-termékpálya szereplői között” AZ ALFÖLDI TEJ TERMELŐI CSOPORT MŰKÖDÉSE és STRATÉGIÁJA Budapest, április 16.
Európai Uniós ismeretek Közös Agrárpolitika (CAP).
Jövedéki adó évi CXXVII. Tv.
A KÖZJOGI SZERZŐDÉSEK.
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
A főbb gabonafélék és olajnövények versenyesélyei az Európai Unióban
Előadás másolata:

Folyósítási feltételek Nyilatkozat: földterület nagysága, termelt növények élőállat fajta, korcsoport, egyedi azonosítók naprakéyz nyilvántartást

Marha, juh, kecskehús szabályozása

Elvek Termelők életszínvonalának növelése Biztosítja a magas belső piaci árakat (intervenció) Belső piacvédelem

90-es évek reformja. Csökkenjenek az állami készletek Intervenciós felvásárlások csökkentése Jövedelemkiegészítő támogatások Extenzív tartás ösztönzése (környezetterhelés)

Mai szabályzó eszközök Belső piaci: intervenciós felvásárlás, magántárolás támogatása Jövedelemkiegészítő támogatások, prémiumok Export támogatás, import szabályozás

Támogatások kedvezményezettjei Intervenció, magántárolás: Kereskedő, feldolgozó Közvetlen termelői támogatás: termelő Export támogatás: Exportőr

Termékkör Élő marha és borjú Friss, hűtött és fagyasztott marha és borjúhús Friss, sózott, pácolt, szárított, füstölt marha és borjúhús és belsőség Tartósított, dobozolt, feldolgozott marha és borjúhús és belsőség

Intervenció Felesleg eltávolítása a piacról Az árak magasan maradjanak Kedvezményezett: kereskedő, feldolgozó

Árjelentési rendszer A kijelölt nagy vágóhidak jelentik áraikat a nemzeti hatóságnak, akik Brüsszelbe továbbítják. Hivatalos heti referenciaár (Euro/100kg)

Minősítési rendszer SEUROP vágott test minősítési rendszer SER: S-kiválóan izmolt, R-gyengén izmolt Számok: 1-egyáltalán nem faggyús, 5-nagy mértékben faggyúval fedett Pályázatok és felvásárlás esetén az R3 kategóriát adják meg

Az intervenció mechanizmusa I. Marhahústöbblet piacról történő kivonása A termelő nem vesz részt a mechanizmusban Az intervenciós ügynökség a vágóhíddal a feldolgozóval áll kapcsolatban A FEOGA alapból történik a kifizetés

Az intervenció mechanizmusa II. Intervenciós ár: piaci év kezdetén rögzítik R3 minőségi osztályra (2002. Július 1- től:156 Eu/100 kg) A piaci árnak ez alá kell süllyednie, hogy megkezdődjön a pályáztatás Marhahús Igazgatási Bizottság dönt, hogy milyen minőségű árut milyen áron vásárol fel.

Az intervenció mechanizmusa III. A tagállamok jelölik ki az SEUROP osztályokat Nem korlátozzák: 2 évnél fiatalabb kasztrálatlan állatok. (vágott testre és hasított féltestre vinatkoznak)

Az intervenció mechanizmusa IV. Vágóhidak, feldolgozók pályázhatnak (min. 10 tonna), mennyiség, minőség, ár, szállítási központ megjelölésével Brüsszelben meghatározzák a maximum árat (felette lévőket kizárják) A nyertesek a beszállítás után nappal megkapják az árat

Az intervenció mechanizmusa V. A beszállított tételek az EU tulajdonát képezik Felhasználják: hadseregnek, jótékonysági célra, árleszállítva, exportra

Magántárolási segély Felesleg eltávolítása a piacról ideiglenesen, felvásárlás nélkül Kedvezményezett: kereskedő, feldolgozó Átmeneti intézkedés: a tulajdonos a legalkalmasabb pillanatban szabadon eladhatja Küszöb: 2002-ben az R3 222,4 euro/100kg alá megy

Magántárolási segély nagysága Előre meghatározott Tender alapján nyert Minden marhahúsra vagy néhány kategóriára

Közvetlen jövedelemkiegészítő támogatások Termelők méltányos jövedelemszintjének biztosítása Kedvezményezett: szarvasmarha tartó