Szőlészet, borászat szabályozása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az EU gazdasága Mg. Terület: 130 millió ha (a teljes terület 550%-a) Gazdaságok száma: 7 millió.
Advertisements

Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
2. előadás.
Projektzárás „Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál” ÁROP-1.A.2/B
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Kereskedelem- politikai eszközök. Célja…  kereskedelem korlátozása  kereskedelem támogatása  kereskedelmi feltételek meghatározása  Σ kereskedelem.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A piac Szakiskola.
Fogalma, összefüggések
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Durumbúza termesztési támogatás A területalapú támogatás felett: 344,5 euró hektáronként Nem hagyományos területeken: 138,9 euró.
A sertéshúságazat szabályozása Termelés: 17,5 mill. Tonna évente Export: 1,5 mill. Tonna évente.
Készítette / Author: Tuska Katalin
e-jövedék konferencia
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Hidrológiai monitoringrendszerek
Állam munkavédelmi feladatai
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Készítette: Magyar Orsolya
Dr. Mikulás Ildikó Miskolc, november 3. Az EU szőlészeti és borászati szabályozása – Magyarországon (1)
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Radóczné Kocsis Teréz tudományos munkatárs
INFORMATIKA E-management E-business E-gyártás. Információ alapú gazdálkodás E-management E-business E-gyártás – E-minőségirányítás.
Környezeti kontrolling
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
1.A hasznosítás lehetőségei, céljai  A téma jelentősége  Eljárások főbb jellemzői  Az alkalmazás indokai 2. Gazdasági jellemzők  Vertikális értékelés.
Talajvédelem jogszabályi háttere Törvények, rendeletek, szabványok
Munkahelyi egészség és biztonság
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Szabályozási reform – az intézményrendszer és a járadékszabályozás továbbfejlesztése Szikszainé dr. Bérces Anna PM, főosztályvezető Pénztárkonferencia.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Környezetjogi alapelvek
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Folyósítási feltételek Nyilatkozat: földterület nagysága, termelt növények élőállat fajta, korcsoport, egyedi azonosítók naprakéyz nyilvántartást.
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
Az EU élelmiszer- szabályozásának céljai Eu. Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése Az élelmiszerben lévô egészségkárosító anyagok mennyiségének korlátozása.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
Avagy: sötétben tapogatózva… Lakner Zoltán egyetemi docens Budapesti Corvinus Egyetem Bioüzemanyagok és energiabiztonság.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Bortermőhelyek az eredetvédelemben. A borrégiók kialakítása. Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK március 30.
Készítette: Májer Dávid
Agrárgazdaságtan előadás április 7.
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
A magyar szőlő- és borágazat helyzete
Vidékfejlesztési Program Vidékfejlesztési Program ( )
KONFIGURÁCIÓKEZELÉS è A projektirányítás a költségekkel, erőforrásokkal és a felhasznált idővel foglalkozik. è A konfigurációkezelés pedig magukkal a termékekkel.
Európai Uniós ismeretek Közös Agrárpolitika (CAP).
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
A KÖZJOGI SZERZŐDÉSEK.
A biológiai energia-transzformáció társadalom-gazdasági vetületei
Előadás másolata:

Szőlészet, borászat szabályozása Szőlő terület: 3,4 mill ha Termésátlag: 40-50 hl/ha Éves bortermelés: 158 mill hl

Szabályozás célja Feleslegek ne keletkezzenek Hatásosabb intézkedés legyen az intervenciónál Kisebb export támogatás A termelők versenyképességének növelése Egyensúly a kereslet és a kínálat között Borpiac támogatása a vegy és élelmiszeripar miatt

Történet A 60-as években a közös borszervezet megalakítása Közös nyilvántartások 70-es évek közepén ültetvénytelepítés korlátozása 2001. évben intervenciós intézkedések:borlepárlás, tárolás,kivágás, export támogatása

Szabályozás területei Áruk szabad mozgása teljeskőrű versenysemlegesség Borpiaci egyensúly helyreállítása ( általában az asztali borokra)

Szőlőkataszter, készlet és termésnyilvántartás Folyamatos nyilvántartás a szőlőtermő területekről Tízévente: statisztikai alapfelmérés: fajta neve, tőkék kora kitettség, fekvés sor és tőtáv öntözés, támrendszer, alany termőképesség

Éves időközi felmérés Szükséges a döntések előkészítése miatt Szőlő, must és bortermésről éves jelentés

Szőlőfajták Tagállami jogkör Átmeneti időszak az elnevezésekkel kapcsolatban

Szőlőtermesztési zónák, borászati eljárások, analitikai módszerek Zónák szerint szabályozzák az eljárásokat Mustjavítás Savhozzáadás Savtompítás Kénezés Pezsgő és likőrbor technológia

Minőségi borok Nem halmozódnak a készletek Kevés szabályozás vonatkozik rá Támogatja a borok minőségivé tételét Főleg nemzeti szabályozás van Szabály az üvegre, címkére

Export Alkoholtartalom alapján Kiegészítés a közösségi ár és a világpiaci ár között Célországtól is függ a támogatás mértéke

Támogatás vonatkozik Asztali bor Likőrbor Szőlőlé Szőlőmust exportra

Minősítés Alapelvek, konkrét előírás nincs Magyarországi előírások: Szaporítóanyag Telepítés ellenőrzés Borminősítés Minőségi borok minősítése forgalombahozatal előtt

Piacszabályozási intézkedések Asztali borok termelői árának támogatása Ez biztosítja a termelők megélhetését

Szőlőmust felhasználásának támogatása Must versenyhelyzetének támogatása Szőlőléhez felhasználható legyen Augusztus 1-ig értesíteni a hatóságot, hogy mennyi szőlőt szeretnének ilyen módon feldolgozni Készleteket nyilván kell tartani

Magántárolás Javítani a piaci árakat Bortermelők vehetik igénybe Az ár fedezi a tárolási és a kamatköltségeket Vonatkozik: must, sűrítmény, asztali borok

Lepárlás Célja a gyenge borminőséget adó nagy hozamú szőlő termelésének szankcionálása Szeszfőzde kap támogatást

Lepárlás fajtái Kötelező: borkészítés melléktermékei Kötelező: nem borszőlőből készült bor Borpiacot támogató lepárlás: finomszesz, egyéb élelmiszeripari alapanyagok vagy üzemanyagnak adják el harmadik országba

Borászati melléktermékek kötelező lepárlása Kisebb kipréselés legyen A melléktermékek másra ne legyenek használhatók Helyette egyes tagországokban a kötelező kivonás ellenőrzött körülmények között A lepárló üzem fizet a beszállításért a termelőnek

Termelési potenciál szabályozása Termő terület növekedésének megakadályozása (2010-ig tilalom a borszőlőre) Termelésből történő végleges kivonás támogatása (a hely meghatározása a tagállamok kezében) Termőterület szerkezeti átalakítása (kivágott ültetvények helyére)

Bor jövedéki adójának szabályozáa Nagy a szabadságuk a tagállamoknak Jövedéki adó lehet 0

Szőlész borász szakmai szervezetek Megalapításuk célja: biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében; Ösztönözni a kínálati oldal koncentrációját és a tagok által előállított termékek forgalomba hozatalát; Csökkenteni a termelési költségeket és stabilizálni a termelői árakat; Ösztönözni a környezetkímélő termesztéstechnológiai és termelési módszerek, valamint hulladékfeldolgozási technikák alkalmazását különösen a víz, a talaj és a táj védelme, a biológiai sokszínűség megóvása és/vagy elősegítése érdekében

A szakmai szervezetek a következő intézkedéseket hajtják végre - termelés és a piac ismeretének és átláthatóságának javítása; termékek forgalomba hozatalának koordinálásában való részvétel különösen piackutatás és piaci tanulmányok készítése által; a közösségi szabályozással összhangban álló típusszerződések kidolgozása; a termelési potenciál teljesebb kihasználása;; megfelelő információk szolgáltatása és kutatások végzése, amelyek révén a termelést, a piaci igényeket, a fogyasztói ízlést és elvárásokat jobban kielégítő termékek irányába lehet elmozdítani, különösen a termékminőség és a környezetvédelem tekintetében;

Folytatás olyan módszerek kidolgozása, amelyek elősegítik a növényvédőszerek és egyéb környezetterhelő anyagok használatának csökkentését, valamint biztosítják a termék jó minőségét és a víz- és talajvédelmet; olyan módszerek és eszközök kidolgozása, amelyek segítségével a termék minősége a termelés, a borkészítés és a forgalomba hozatal összes szakaszában javítható; az ökológiai gazdálkodás, az eredetmegnevezések, a minőséget igazoló címkék és a földrajzi jelzések nagyobb felhasználása és védelme; az integrált termesztés vagy egyéb környezetkímélő termesztési módok használatának ösztönzése.