Szőlészet, borászat szabályozása Szőlő terület: 3,4 mill ha Termésátlag: 40-50 hl/ha Éves bortermelés: 158 mill hl
Szabályozás célja Feleslegek ne keletkezzenek Hatásosabb intézkedés legyen az intervenciónál Kisebb export támogatás A termelők versenyképességének növelése Egyensúly a kereslet és a kínálat között Borpiac támogatása a vegy és élelmiszeripar miatt
Történet A 60-as években a közös borszervezet megalakítása Közös nyilvántartások 70-es évek közepén ültetvénytelepítés korlátozása 2001. évben intervenciós intézkedések:borlepárlás, tárolás,kivágás, export támogatása
Szabályozás területei Áruk szabad mozgása teljeskőrű versenysemlegesség Borpiaci egyensúly helyreállítása ( általában az asztali borokra)
Szőlőkataszter, készlet és termésnyilvántartás Folyamatos nyilvántartás a szőlőtermő területekről Tízévente: statisztikai alapfelmérés: fajta neve, tőkék kora kitettség, fekvés sor és tőtáv öntözés, támrendszer, alany termőképesség
Éves időközi felmérés Szükséges a döntések előkészítése miatt Szőlő, must és bortermésről éves jelentés
Szőlőfajták Tagállami jogkör Átmeneti időszak az elnevezésekkel kapcsolatban
Szőlőtermesztési zónák, borászati eljárások, analitikai módszerek Zónák szerint szabályozzák az eljárásokat Mustjavítás Savhozzáadás Savtompítás Kénezés Pezsgő és likőrbor technológia
Minőségi borok Nem halmozódnak a készletek Kevés szabályozás vonatkozik rá Támogatja a borok minőségivé tételét Főleg nemzeti szabályozás van Szabály az üvegre, címkére
Export Alkoholtartalom alapján Kiegészítés a közösségi ár és a világpiaci ár között Célországtól is függ a támogatás mértéke
Támogatás vonatkozik Asztali bor Likőrbor Szőlőlé Szőlőmust exportra
Minősítés Alapelvek, konkrét előírás nincs Magyarországi előírások: Szaporítóanyag Telepítés ellenőrzés Borminősítés Minőségi borok minősítése forgalombahozatal előtt
Piacszabályozási intézkedések Asztali borok termelői árának támogatása Ez biztosítja a termelők megélhetését
Szőlőmust felhasználásának támogatása Must versenyhelyzetének támogatása Szőlőléhez felhasználható legyen Augusztus 1-ig értesíteni a hatóságot, hogy mennyi szőlőt szeretnének ilyen módon feldolgozni Készleteket nyilván kell tartani
Magántárolás Javítani a piaci árakat Bortermelők vehetik igénybe Az ár fedezi a tárolási és a kamatköltségeket Vonatkozik: must, sűrítmény, asztali borok
Lepárlás Célja a gyenge borminőséget adó nagy hozamú szőlő termelésének szankcionálása Szeszfőzde kap támogatást
Lepárlás fajtái Kötelező: borkészítés melléktermékei Kötelező: nem borszőlőből készült bor Borpiacot támogató lepárlás: finomszesz, egyéb élelmiszeripari alapanyagok vagy üzemanyagnak adják el harmadik országba
Borászati melléktermékek kötelező lepárlása Kisebb kipréselés legyen A melléktermékek másra ne legyenek használhatók Helyette egyes tagországokban a kötelező kivonás ellenőrzött körülmények között A lepárló üzem fizet a beszállításért a termelőnek
Termelési potenciál szabályozása Termő terület növekedésének megakadályozása (2010-ig tilalom a borszőlőre) Termelésből történő végleges kivonás támogatása (a hely meghatározása a tagállamok kezében) Termőterület szerkezeti átalakítása (kivágott ültetvények helyére)
Bor jövedéki adójának szabályozáa Nagy a szabadságuk a tagállamoknak Jövedéki adó lehet 0
Szőlész borász szakmai szervezetek Megalapításuk célja: biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében; Ösztönözni a kínálati oldal koncentrációját és a tagok által előállított termékek forgalomba hozatalát; Csökkenteni a termelési költségeket és stabilizálni a termelői árakat; Ösztönözni a környezetkímélő termesztéstechnológiai és termelési módszerek, valamint hulladékfeldolgozási technikák alkalmazását különösen a víz, a talaj és a táj védelme, a biológiai sokszínűség megóvása és/vagy elősegítése érdekében
A szakmai szervezetek a következő intézkedéseket hajtják végre - termelés és a piac ismeretének és átláthatóságának javítása; termékek forgalomba hozatalának koordinálásában való részvétel különösen piackutatás és piaci tanulmányok készítése által; a közösségi szabályozással összhangban álló típusszerződések kidolgozása; a termelési potenciál teljesebb kihasználása;; megfelelő információk szolgáltatása és kutatások végzése, amelyek révén a termelést, a piaci igényeket, a fogyasztói ízlést és elvárásokat jobban kielégítő termékek irányába lehet elmozdítani, különösen a termékminőség és a környezetvédelem tekintetében;
Folytatás olyan módszerek kidolgozása, amelyek elősegítik a növényvédőszerek és egyéb környezetterhelő anyagok használatának csökkentését, valamint biztosítják a termék jó minőségét és a víz- és talajvédelmet; olyan módszerek és eszközök kidolgozása, amelyek segítségével a termék minősége a termelés, a borkészítés és a forgalomba hozatal összes szakaszában javítható; az ökológiai gazdálkodás, az eredetmegnevezések, a minőséget igazoló címkék és a földrajzi jelzések nagyobb felhasználása és védelme; az integrált termesztés vagy egyéb környezetkímélő termesztési módok használatának ösztönzése.