Enzimek
Az enzimek kémiai vonatkozásai Minden enzim fehérje
Enzimek feladatai különböző szinteken:
Enzimek főbb hatásterületei Táplálék lebontása Felépítő folyamatok Szabályozó folyamatok Védekező mechanizmusok
ENZIMEK TULAJDONSÁGAI REVERZIBILIS REAKCIÓK DENATURÁLHATÓAK: magas hő, pH, ionerősség, oldószerek, stb. SPECIFIKUSAK KÉPZŐDÉSÜK GENETIKAILAG KONTROLÁLT
ENZIMEK ELŐNYEI NAGYOBB REAKCIÓSEBESSÉG 106-1012* ENYHÉBB REAKCIÓKÖRÜLMÉNYEK NAGYOBB REAKCIÓ- + SPECIFITÁS REGULÁLHATÓSÁG
Nyers ételek (tartósítás=enzimkárosítás)
A táplálék átalakulása az emésztés során A tápcsatorna szakaszai: felső: szájüreg, garat, nyelőcső középső: gyomor, vékonybél alsó: vastagbél 9
A szájüregben található enzimek: alfa-amiláz (ptialin): szénhidrátbontó enzim, ami a keményítőt kisebb részekre bontja. A gyomor savas kémhatása megszünteti a hatását. maltáz: a malátacukrot szőlőcukorrá bontó enzim lizozim: a betegséget okozó, patogén mikrobák szaporodását gátolja (fogkrém).
A gyomorban található enzimek: pepszin: a természetben előforduló csaknem minden fehérjét képes rendkívül erélyesen és gyorsan lebontani. kimozin, rennin: elsősorban a tej bontása (gyerekeknél).
Vékonybél Az emésztés és felszívódás döntően itt zajlik. Hossza 6 méter, belső felületét 0,5-1,0 mm-es ujjszerű kitüremkedések, ún. bélbolyhok fedik. A bolyhokon mikrobolyhok találhatók, ezek összessége a kefeszegély. A bélfelület felnőtt emberben mintegy 250m2!!!!!!! 12
A hasnyálmirigy és vékonybél-enzimek: laktáz: a tejcukrot galaktózzá és szőlőcukorrá bontó enzim szacharáz: a répacukrot (szacharózt) hasítja szét glükózra és fruktózra. lipázok: elsősorban a triglicerideket hidrolizálják. proteázok (tripszin): a fehérjékben található peptidkötések hidrolízise révén bontják le a fehérjéket kisebb peptidekre, majd aminosavakra. nukleázok: nukleinsavat bontó enzimek
Vastagbél Na, K és víz felszívódás hossza kb. 1,5 méter Na, K és víz felszívódás a baktériumok által termelt vitaminok (K, B12, tiamin, riboflavin) felszívódása széklet: emészthetetlen rostokat, kevés fehérjét, zsírt, levált bélhámsejteket, emésztő enzim részeket, epefestékeket tartalmaz. 14
Új Intenzyme termékek
PAPAIN A papayában (Carica papaya) található fehérjebontó enzim a papain enzim. A saját súlyának harmincötszörösét kitevő mennyiségű hús megemésztésére képes. Hatékonyságát nem befolyásolja a tápcsatorna adott szakaszának kémhatása
PAPAIN HATÁSAI: gyulladáscsökkentő rák elleni kezelések kiegészítéséhez cukorbetegség szövődményei ellen csökkentik a reumás artritisz okozta gyulladásokat és fájdalmakat valósággal megtisztítja a bélfalakat
BROMELIN Az ananász (Ananas comosus), a Broméliafélék családjába tartozó növény. Az ananász növény termése és szára tartalmazza a bromelin nevű enzimet. Az 1950-es évek óta használnak különböző terápiás célokra.
BROMELIN HATÁSAI: segíti a fehérjeemésztést gyorsítja az izmok regenerációját probiotikus hatást fejt ki csökkentheti a második szívinfarktus kialakulásának veszélyét rákellenes vegyületek termelését segítheti elő. hatásos lehet a visszértágulat kezelésében. heveny arcüreggyulladás esetén is jelentős javulást tapasztaltak bromelin-terápiát követően. az immun-komplexek szintjét is csökkenti ami szklerozis multiplex esetén kedvező hatású.
GASTRO BALANCE gyomorégés reflux betegség gyomorfekély
GASTRO BALANCE A savlekötő készítmények jelentősen gyengítik az emésztőenzimek hatékonyságát! Proteáz enzimek a fehérjék bontását már a gyomorban elkezdik, majd a vékonybélben folytatják. A lipáz enzim, a zsírokat bontja. A zsírban oldódó tápanyagok, vitaminok a képesek lesznek felszívódni, hasznosulni. A szénhidrátokat bontó enzimek: az amiláz enzim a keményítő részleges bontását végzi. a glükoamiláz a keményítő molekulaláncának a végén hat. a celluláz alakítja át a cellulózt glükózzá, ezzel teszi lehetővé rostok lebontását.
GASTRO BALANCE Ásványi anyagok Növényi összetevők: Kálium-hidrogénkarbonát, Nátrium-hidrogénkarbonát Magnézium-citrát Növényi összetevők: Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra L.) Gyomorfekély kezelésére régóta használják. A védekező mechanizmust stimulálva megakadályozza a fekély kialakulását. Gyulladáscsökkentő, köptető, görcsoldó szer. Kamilla (Matricaria chamomilla) gyógyítja a gyomor- és bélbajokat, gyulladásellenes, görcsoldó. Hatásos gyomor- bélhurut- és nyombélfekély esetén.
DIGEST MIX Táplálékunk fő összetevői a szénhidrátok, fehérjék és zsírok, melyek lebontására csak enzimek segítségével vagyunk képesek. Sok embernél jelentkezik emésztési probléma a gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék fogyasztása után, mivel az ezekben található rostokat nem vagyunk képesek lebontani. Ahhoz, hogy a szervezet hasznosítani tudja a tejcukrot (laktóz), képesnek kell lenni a lebontására, ami a laktáz enzimmel lehetséges. A proteáz enzimek képesek a fehérjék belső kötéseinek hasítására. A lipáz enzim, mely a zsírokat kisebb egységekre bontja.
DIGEST MIX A borsmenta (Mentha piperita) hatóanyagai gyorsan enyhítik a hányingert, hányást, a haspuffadást, a gyomor- és bélgörcsöt, valamint az idegi eredetű gyomorpanaszokat is. Megkönnyíti az epehólyagból az epe ürítését, görcsoldó és szélhajtó hatással rendelkezik. Az ánizs (Pimpinella anisum) a Földközi-tenger mellékéről származik, már az ókori Egyiptomban is használták. Étvágyjavító, emésztést serkentő, szélhajtó, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használják.