A képernyő kezelése: kiíratások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

Én így tanítanám a tabulátorok használatát…
Információs függvények
Informatika I. 3. Logikai függvények.
Koordináták, függvények
A Powerpoint használata (gyorstalpaló)
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
 Megfigyelhető, hogy amikor több elem közötti összehasonlítás történik, akkor szükség van egyszerre több értékre is, főleg akkor, ha ezek az értékek jóval.
Én így tanítanám a tabulátor használatát
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
FRAME-k (keretek). FRAME-k A frame-ek (keretek) segítségével a képernyőt felosztva egyszerre jeleníthetünk meg több webes dokumentumot a képernyőn. Fejlec.html.
Algoritmus és programozás
Az LCD kijelző programozása
 Szöveg: Alapértelmezés szerint a táblázatkezelők a szöveges adatot balra zárják. Ha a cella tartalma nem fér ki, akkor a szomszédos cellában folytatódik.
Az első program, avagy ismerkedés a nyelvvel
Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak
Prototípuskészítés Verilog nyelven Screen Saver Készítette: Mészáros Péter.
Grafika a programban Készítette: Pető László. Bevezetés Valójában nem a célobjektumra rajzolunk, hanem annak festővászon területére (canvas). Csak olyan.
Nat Pedellus Informatika 8. osztály óra.
Turbo pascal feladatok 2
A körlevél készítésének menete
Számoljuk meg rekurzív függvénnyel egy bináris fa leveleit!
Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI
Microsoft Excel Függvények VIII.
P ROGRAMOZÁS I/O műveletek. S YSTEM.C ONSOLE A programjainknak fontos része a felhasználóval való kommunikáció. Adatokat kell kérni tőle, vagy közölnünk.
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
Turbo Pascal 11..
Alprogramok deklarációja, definíciója és meghívása Páll Boglárka.
A négyzetes mátrixok (nxn-es kétdimenziós tömbök)
A Pascal programozási nyelv alapjai
A Pascal programozási nyelv alapjai
Listák, Vermek és Várakozási Sorok
Programozási nyelvek, Pascal
Táblázatkezelés.
Fájlkezelés Pascalban
Szintaktikai, szemantikai szabályok
1.3. Pascal program felépítése Az els ő program. Program ; … Begin … End. Program fej Deklarációs rész Végrehajtó rész.
Pozicionálás 1. Kurzor elhelyezése a képernyőn 2. Színkezelés.
Kétdimenziós tömbök Mátrixok
1.4. Fordítás, szerkesztés, az objektumkönyvtár használata.
A képernyő kezelése: kiíratások (2)
Turbo Pascal Indítás: C:\LANGS\Turbo Pascal Turbo Pascal.
Fák.
Több képlettel adott függvények
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Táblázatok.
Nat Pedellus Free Pascal Elágazások..
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
C Programozási alapok.
Fórum használata A fórum főoldala alapállapotban.
Dokumentum formázása.
Free pascal feladatok
Vnorené cykly.  Pri riešení problémov sa stáva, že použijeme viac cyklov za sebou, alebo jeden cyklus vnorený do druhohého.
SZÖVEGSZERKESZTÉS IV. ~ BEKEZDÉSFORMÁZÁS ~
Plakát Ha lehet, akkor ez 1.oldalon lévő mintából kellene plakátot készíteni A szöveg középen : Kabát akció!, mellette a piros alapú logo A divat.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 6.
Szövegszerkesztés.
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
PHP függvények MySQL adatbázisok kezelésére
Koordináta táblázat elkészítésének bemutatása egy példán keresztül.
A Powerpoint használata (gyorstalpaló)
Átváltás a számrendszerek között
TabuláTOROK HASZNÁLATA
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
A képernyő kezelése: kiíratások (2)
Bankszámlatranzakciók feldolgozása és könyvelése Gyorsan és egyszerűen
Könyvtári függvények I. Input / output kezelés függvényei
Előadás másolata:

A képernyő kezelése: kiíratások Turbo Pascal A képernyő kezelése: kiíratások

A képernyő felépítése A képernyő alapállapotban 25 sort és 80 oszlopot tartalmaz. A sorok számozása 1-től 25-ig, az oszlopoké 1-től 80-ig terjed, a kiindulási pont a bal felső sarok. A képernyőn mindig tudnunk kell, hogy éppen hol járunk, mindig van egy aktuális hely. Ezt jelzi számunkra a kurzor. A kurzor pozícióját meg tudjuk változtatni. Ez azért fontos, mert a képernyőre íratás mindig a kurzor helyén kezdődik.

Programkönyvtárak (unitok) szerep Eljárásokból, függvényekből rengeteg áll rendelkezésünkre. Ezek külön programkönyvtárakban vannak elhelyezve. A legfontosabb unitok a következők: System  a legfontosabb eljárások, függvények Crt  a karakteres képernyőt kezelő eljárások és függvények Graph  a grafikus képernyőt kezelő eljárások és függvények Dos  a DOS funkciót kezelő eljárások és függvények Printer  a nyomtatás Overlay  a Turbo Pascal átlapolásos technikáját kezelő eljárások és függvények A unitokban lévő eljárásokhoz csak akkor férünk hozzá, ha a program elején, a deklarációs részben megadjuk a használni kívánt unitot a USES kulcsszó után.

A CRT unit használata A Turbo Pascalban a képernyőt kezelő eljárások és függvények a Crt unitban vannak. Ahhoz, hogy használni lehessen őket, először deklarálni kell a Crt unit használatát. Uses Crt;

A képernyő letörlése Ha azt szeretnénk, hogy a kiírásaink mindig a szép, tiszta, üres képernyőre kerüljenek, akkor le kell törölnünk a képernyőt. A képernyőtörlés eljárása a ClrScr. ( a Crt unitban van)

1.példa: Írassuk ki nevünket a képernyőre, de előbb töröljük le azt! Program nevkiir3; Uses Crt; Begin ClrScr; Write(‘Zseni Alfonz’); End.

A kurzor helyének megadása A Write és Writeln eljárások oda írják ki a megadott szöveget, ahol a kurzor van. Ha a képernyő egy tetszőleges helyére szeretnék írni, akkor a kurzor „oda kell tenni”. Erre való a GotoXY eljárás. GotoXY(oszlop, sor)  meg kell adni a képernyőn hányadik sorba és hányadik oszlopba kerüljön a kurzor Vigyázat!!! Először az oszlop koordinátáját kell megadunk. Az eljárás a ClrScr-hez hasonlóan a Crt unitban van.

2. példa: Írassuk ki a nevünket a képernyő közepére! Program nevkiir4; Uses Crt; Begin ClrScr; GotoXY(34,12); Write(‘Zseni Alfonz’); End.

3. Példa: Írassuk ki a 12. sor 30. oszlopába: „Helló!!!” Program hello; Uses Crt; Begin ClrScr; GotoXY(30,12); Write(‘Helló!!!’); End.

Gyakorló feladatok Írasd ki a 8. sor 50. oszlopába: „Gyurika szép madárrr!”! Írasd ki az 1. sor jobb szélére: „Ez a jobb felső sarok!” Írasd ki a 25 sor elejére: „Ez a bal alsó sarok!” Írasd ki a képernyő jobb alsó sarkába: „Ez a jobb alsó sarok!” Írasd ki a 20. sorba, a képernyő jobb szélére a neved!