Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Advertisements

Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Életkor és diszkrimináció
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
A Kormány intézkedései és tervei
1 A MAGYAR NŐK MUNKAERŐPIACI RÉSZVÉTELE ÉS ANNAK TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA Monostori Judit Népességtudományi Kutatóintézet március 28.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Közfoglalkoztatási és Logisztikai Főosztály
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Öregedő Európa – társadalmi kihívások
Egy nem-konvencionális forma
Munkanélküliség végzettség alapján
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár Az EU lisszaboni stratégiájának magyarországi megvalósítása.
A (társadalmi) nemek kérdése a foglalkoztatáspolitikában: a pályaválasztástól a hivatásig Nagy Beáta.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve Magyarország Nemzeti Programja (tervezet) Február 22.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Korózs Lajos Államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Civil fórum Aktív idősödés elősegítése: a CE-Ageing Platform projekt Fiedler Ágnes, Közép-Pannon Kft február 15. Türr István Képző és Kutató Központ.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Civil Európa – civilek Európában
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Előadás másolata:

Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2010. június 18. Aktív idősödés Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2010. június 18.

Aktív idősödés Átfogó koncepció a demográfiai idősödés által támasztott kihívások kezelésére. Életciklus alapú megközelítés és rugalmas alkalmazkodás a változó élethelyzetekhez. Célja annak előmozdítása, hogy az idős emberek megőrizzék gazdasági, társadalmi-szociális és kulturális aktivitásukat. Az EU stratégiájának központi eleme.

Demográfiai idősödés – aktív idősödés Kihívások és válaszok Az egészségügyi ellátórendszerek növekvő terhelése Szociális rendszerek gyengülő fenntarthatósága A korosztályok közti egyensúly megbomlása Az idősek egészségi állapotának javulása (egészséges életmód, prevenció) Önálló és aktív idősek (aktív szociális és gazdasági részvétel, a gondozott idősek számának csökkenése, stb.) Az idősek „hasznának” érvényesítése a fiatalok irányában, a generációk közti szolidaritás erősítése

Az idősek foglalkoztatása Az aktív idősödéssel kapcsolatos uniós elképzelés egyik sarokköve Lisszaboni Stratégia 50%-os célkitűzése – az EU 27 tagállamaiban 2009-re 46,2%-ra nőtt 55–64 év közöttiek foglalkoztatási aránya Az idősek képességeinek kihasználása növeli az őket alkalmazók versenyképességét is Cégek ösztönzése az idősek alkalmazását elősegítő stratégiák és körülmények kialakítására

Magyarországi helyzetkép 50 év feletti munkavállalók aránya: 980.000 (össznépességen belül: 3,78 millió) A korosztály munkanélküliségi rátája: 7,7% (nemzeti átlag: 10,5 %) Foglalkoztatási ráta 50-54 éves korcsoport: 69,8 % 55-59 éves korcsoport: 49,9 % 60-64 éves korcsoport: 13,3 %

Az idősek foglalkoztatásával kapcsolatos fő kihívások 1. Alacsony munkaerő-piaci aktivitás 2. Alulképzettség!!! 3. A nyugdíjkorhatár emelése

Aktív idősödés és generációk közötti szolidaritás Az idősek növekvő aktivitása pozitívan hat a fiatalok helyzetére is Erősíteni kell az idősek aktivitását ösztönző személetet és tudatosítani kell annak előnyeit a többi generáció számára is Az EU 2012-re tervezi az Aktív idősödés és a generációk közötti szolidaritás európai évet

Köszönöm a figyelmet! E-mail: Katalin.Bencze.Kissne@szmm.gov.hu