I276 Antal János Benjamin 12. osztály Nyíregyháza, Széchenyi I. Közg. Szki. Huffman kódolás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Dijkstra algoritmus.
Advertisements

Átváltás a számrendszerek között
Nevezetes algoritmusok
Készítette: Boros Erzsi
Definíciók: Algoritmus: bármely véges sok lépéssel leírható tevékenység. Olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó feladat.
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Tranzitív lezárt és Warshall algoritmus
A Powerpoint használata (gyorstalpaló)
Kódelmélet.
AlertPay Internetes Számlához Bankszámla hozzárendelése és pénz feltöltése az AP. -re Lépj be az AlertPay oldaladra:
Az adatábrázolás, adattárolás módja a számítógépekben
Készítette: Mester Tamás METRABI.ELTE.  Egy bemeneten kapott szöveg(karakter sorozat) méretét csökkenteni, minél kisebb méretűre minél hatékonyabb algoritmussal.
Készítette: Mester Tamás METRABI.ELTE.  Adott egy G irányított vagy irányítás nélküli, véges gráf. Az eljárás célja a G gráf összes csúcsának bejárása.
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
 Veszteségmentes kódolás  Visszafejtése egyértelmű  Egyik kódszó sem lehet része semelyik másiknak  Lépések:  1.: Statisztika a kódolandó anyagról.
DAG topologikus rendezése
Szélességi bejárás Párhuzamosítása.
Csernoch Mária Adatábrázolás Csernoch Mária
Prefix egyszerűen Miről is beszélek?. Részlet egy szoba beszélgetéséből.
Forrás kódolás Feladat: -az információ tömörítése.
Kommunikációs Rendszerek
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
AVL fák.
A középérték mérőszámai
Edényrendezés - RADIX „vissza” - bináris számokra
Huffman Kódolás.
AlertPay internetes számlához bankszámla hozzárendelése és pénz feltöltése az AP -re Lépj be az AlertPay oldaladra:
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Microsoft Excel Függvények VIII.
Az információ-technológia alapfogalmai
Informatika.
Karakterláncok Páll Éva Boglárka. Ismétlés Deklaráció var s:string; Length(karlánc) Concat(karlánc1,...,karláncn) Copy(miből,honnan,hányat) Delete(miből,honnan,hányat)
Gráfelmélet: Fák.
2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Kommunikáció.
Adatábrázolás, kódrendszerek
Fák.
Megyei Matematika verseny
Számrendszerek.
Készítette: Hanics Anikó. Az algoritmus elve: Kezdetben legyen n db kék fa, azaz a gráf minden csúcsa egy-egy (egy pontból álló) kék fa, és legyen minden.
Különböző számrendszerbeli számok visszaalakítása decimális alakra
A feladat : Építsünk AVL-fát a következő adatokból:100,170,74,81,136,185,150,122,52,190,144 (Az AVL-fa olyan bináris keresőfa, amelynek minden csúcsára.
A Huffman féle tömörítő algoritmus
Fixpontos, lebegőpontos
BINÁRIS FA Definició: A fa olyanösszefüggő gráf, amelyben nincs kör
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Nagy Szilvia 13. Konvolúciós kódolás
2005. Információelmélet Nagy Szilvia 3. Forráskódolási módszerek.
2005. Információelmélet Nagy Szilvia 12. A hibacsomók elleni védekezés.
Átváltás a számrendszerek között
A bináris jelrendszer és az ASCII kód
Bináris kereső fák Itterátorok.
Kettes számrendszer.
Szakkör 8. osztály Számelmélet, logika.
Gráf szélességi bejárása. Cél Az algoritmus célja az, hogy bejárjuk egy véges gráf összes csúcsát és kiírjuk őket a kezdőcsúcstól való távolságuk szerint.
Huffman kód.
A Huffman féle tömörítő algoritmus Huffman Kód. Az Algoritmus Alapelvei Karakterek hossza különböző A karakter hossza sűrűsége határozza meg: Minél több.
FIBONACCI SOROZAT.
Huffman tömörítés.
Huffman algoritmus Gráf-algoritmusok Algoritmusok és adatszerkezetek II. Gergály Gábor WZBNCH1.
PRÜFER KÓD. Fák kódolása számsorozatokkal Prüfer-kód: n csúcsú fa ↔ n-2 db szám Minden szám 1 és n közötti lehet Kölcsönösen egyértelmű: n csúcsú fák.
1 Műszaki kommunikáció 8. előadás vázlat Dr. Nehéz Károly egyetemi adjunktus Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Tanszék.
27. óra Kódolás, Dekódolás.
Számábrázolás.
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Átváltás a számrendszerek között
Digitális Elektronika
Számrendszerek.
Előadás másolata:

i276 Antal János Benjamin 12. osztály Nyíregyháza, Széchenyi I. Közg. Szki. Huffman kódolás

Cél A prezentációm célja bemutatni, és ezáltal érthetővé tenni a Huffman-kódolás menetét az „ INFORMATIKA + MATEMATIKA ” karaktersorozaton keresztül. Vágjunk bele! Animáció indítása

Ismertetés Animáció indítása A Huffman-kódolás a karaktereket ábrázolja egy fa gráfban, majd minden élhez hozzárendel egy 1-es vagy egy 0-ást, és amelyik élen eljut a karakterhez, a számjegyeket egymás után leírja, így megkapja a karaktert helyettesítő kódokat.

Kódolás lépései 1.Az egyes karakterek gyakoriságának meghatározása 2.A legkisebb gyakoriságú elemet kettős csoportban vonjuk és egy elemként tekintünk rá. Ez a gráf struktúrában úgy nyilvánul meg, hogy a fa két ága egy ágba egyesül. Ezután a két legkisebb azok közül is a legfrissebb elemet vonjuk csoportba. Egészen addig, amíg el nem jutunk a fa gyökeréhez 3.Kettes számrendszerbeli számjegyeket rendelünk a fa éleihez, majd előállítjuk a kódokat a fa bejárásával Animáció indítása

1. Karakterek gyakoriságának meghatározása INFORMATIKA I N F O R M A T K E SPACE + Animáció indítása + MATEMATIKA =3 =1 =1 =1 =1 =3 =5 =3 =2 =1 =1 =2

2. Fa felépítése Egy szabályt kell csupán betartanunk: Mindig a két legkisebb elemet kapcsoljuk össze, a kisebbet bal oldalra, a nagyobbat jobb oldalra írjuk. (Ha két azonos értékű elem van, akkor tetszés szerint írhatjuk jobb és bal oldalra is. (Én a csomópontot mindig kisebbnek tekintem a vele egyértékű nem csomóponttól) Majd ezt a két értéket levélként kezelve, az összegüket csomópontként a két levél fölé írjuk. A csomópont egy újabb elem. Immár el tudjuk készíteni a fát. Animáció indítása

Fa tényleges felépítése 5 A 3 T 3 M 3 I 2 SPA CE 2 K 1 R 1 O 1 N 1 F 1 E Fa felépítése

3. Számjegyek rendelése az élekhez 5 A 3 T 3 M 3 I 2 K 1 R 1 O 1 N 1 F 1 E Számjegyek felírása 2 SPA CE

3. Fa bejárása 5 A 3 T 3 M 3 I 2 SPA CE 2 K 1 R 1 O 1 N 1 F 1 E I N F O R M A T K E SPACE Kattints a fa egy levelére! 1 0

Kódolt szöveg Immár, hogy megvannak az egyes karakterekhez tartozó kódok, csak a megfelelő sorrendben kell egymás után írni azt Animáció indítása

Visszafejtés Visszafejtésnél az adott bináris fa által meghatározott kódokat kell keresni a kódolt szövegben. Mivel egyik kód sem lehet semelyik másiknak a prefix-e (tehát ha vesszük egy karakter kódját, a végére hiába írunk bármennyi 1- est vagy 0-ást, nem fogunk egy létező karakter kódhoz kilyukadni), így a kódolás egyértelmű maradt. Animáció indítása