2008.11.21Know & Pol szeminárium Szakértői konfliktusok elemzése Oblath Márton Egészségügyi csoport.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
SZOMSZÉDVÁRAK A határ menti településközi együttműködéshez szükséges kompetenciák fejlesztése a Nyugat-Pannon Eurégióban.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Nyílt napok látogatottsága
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A partnerközpontú intézmények plusz anyagi forrásai a kompetencia alapú oktatás vonatkozásában Előadó: Danyi Gyula.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
A tanácsadói tevékenység koordinálása Páll Viktória Ec-Pec Alapítvány.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.
Tudástranszfer egyetemi városokban
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Társadalmi állapotrajzok konferencia
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Fogd A Kezem Alapítvány
Marketingkutatás 3. szeminárium Nagy Gábor március. 29.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
„A három-ötperces eseményeknek különös varázsa van az életünkben” Bródy János.
GYÓGYPEDAGÓGUS ÉLETPÁLYA Ammerné Nagymihály Emília
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Mi is az a társadalmi integráció?
Felkészítés az Integrált /inkluzív nevelésre a pedagógusképzésben
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Integráló iskolák a közoktatásban
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Szakértés és döntéshozatal az oktatáspolitikában *** Az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal Neumann Eszter ELTE TÁTK.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
1. Utolsó Padból Program szeptember
Integráció és inklúzió
Szórvány és nemzetépítés – Nemzetközi konferencia – Civil szerepek és önépítkezés szórványban Kovács Katalin – Szórvány Alapítvány Temesvár, május.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
I. MI A SZOCIOLÓGIA?. Mai órán Félévi követelmények A szociológia, mint tudomány.
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Szakmai és politikai kérdések, megoldások kommunikációja az egészségügyben Márton péter vezérigazgató
A közpolitika fogalma és osztályozása
Előadás másolata:

Know & Pol szeminárium Szakértői konfliktusok elemzése Oblath Márton Egészségügyi csoport

Know & Pol szeminárium Egy egyszerű séma: „Mindig voltak…” 1.…tudósok közötti viták, amelyek egyszerre voltak tudományosak és politikaiak ( Bloor, 1976; Shapin és Schaffer, 1985; Latour, 1993) Egy példa: a légszivattyú esete a szuverenitással -Az ismeretelmélet kérdései a társadalmi rend kérdései -A kutatás módszereinek, a tudomány eszközeinek megválasztása politikai probléma -A Természet és a Társadalom, a természettudományok és a politikai tudományok elkülönítése problematikus 2. … tudós Tanácsadók és politikai Döntéshozók közötti konfliktusok A tudomány-használati modell összegzése: „[A II. Vh. utáni] változások legalább két szinten befolyásolhatják jelentősen a társadalomtudományok szerepét: bekövet- kezhet a politika „eltudományosodása” és megváltozhat a társadalomtudományok autonómiája” (Wagner-Wollmann, 1985: 614.)

Know & Pol szeminárium Egy egyszerű séma: „ …de nem mindig voltak” (I.) 1. a közcselekvést alakító szakértők, akik: –„Fordítanak” (1.): leegyszerűsítik a problémákat, megnevezik a közpolitikai problémákat –„Fordítanak” (2.): cirkulátorok és brókerek, akik közvetítik a tudományos tudásokat A diszciplínák és szektorok között Az országok és a nemzetek fölötti (közötti, melletti) szervezetek között A „döntéshozók”, a „hétköznapi emberek” és a „tudósok” között –Létrehozzák a „szakértőség kultúráját” : a szakértelmek sokasága nem feltétlenül vezet racionálisabb döntésekhez, de láthatóvá teszi a tudás-hiányt, és eloszlatja a tudós függetlenségének illúzióját (vö. Barnes, 2006; Nassehi, 2008; Delvaux és Mengez, 2008) –Számos módon tipizálhatók; lehetnek, például: –Tudós államférfiak –Közpolitikai specialisták – tanácsadó testületekben szerepet vállaló egyetemi oktatók, kutatók (!) –Közpolitikai tanácsadók – kísérleti projektek, intézkedések rövid távó szerződéssel dolgozó értékelői, monitorozói (!) –Kormányzati szakértők – az adminisztráció adatgyűjtéssel, adatrendezéssel foglalkozó munkatársai –Közpolitika-értelmezők (!) –Közpolitikai vállalkozók (Smith, 1993 nyomán: Pons & van Zanten, 2007, )

Know & Pol szeminárium Egy egyszerű séma: „ …de nem mindig voltak” (II.) 2. a tudósokat és a döntéshozókat összefogó szakértő-koalíciók (van Buuren és Edelenbos, 2004) –A tudósok tanácsadói tevékenységét a szakértői koalíciók által végzett kutatások váltják fel Kontextusba ágyazott, alkalmazás-orientált, reflexív kutatások (Nowotny, 2003) „Ma már mindenki kutathat!” (Latour, 2008), vagy legalábbis: „A kutatáshoz való jog mindenkit megillet!” (Appadurai, 2001, 2006) –Következménye: A társadalomtudományi tudás kritériumainak vitathatósága nyilvánvalóvá válik Eltérő kérdések, eltérő érvényességigények, eltérő módszerek (Denzin, 1985; Cresswell-Miller, 1996) Aggodalom: Természet-tudományok és kultúra-tudományok közt: eltűnik a „társadalmi kérdés”, eltűnik a „társadalom” (Fuller, 2006) –Mindazonáltal: a szakértői viták csak ritkán válnak láthatóvá Legtöbbször bizottságokban dőlnek el ( ami „episzetmológiai rémálom” a tudós számára [Latour, 2004]) Előfordulnak nyilvános krízisek, ám ezek gyorsan feledésbe merülnek (Latour, 2008; Delvaux és Mengez, 2008)

Know & Pol szeminárium „A nem-fogyatékos gyerekek értelmi fogyatékossá nyilvánításának visszaszorítása” ( ) Ori1.: Az SNI – mező leírása: a közcselekvés színtereinek összessége - Nincs éles határ a tudástermelő és a tudáshasznosító intézmények között - Poszt-bürokratikus fordulat(?): A reguláció jogi és financiális eszközeit felváltják/helyettesítik/kiegészítik - a tudást formalizáló, - a tudást fejlesztő és - a tudást terjesztő eljárások Ori2.: Az UPP folyamatának leírása - Az Utolsó Padból Program és a sajátos nevelési igényű tanulókra vonatkozó diagnosztika megújításának története - Az elemzés logikája: diszkurzív különbségek azonosítása a színterek dokumentumaiban, majd a dokumentumok szerzőivel és olvasóival készített interjúkban

Know & Pol szeminárium Ori.1. A vastag vonalak a jogi és financiális reguláció, a szaggatott vonalak a tudásközvetítés irányát jelölik. A kékkel jelölt színterek inkább döntéshozói, a pirossal jelöltek inkább tudástermelői, a zölddel jelölt színterek elsősorban konzultatív fórumként jellemzik magukat. Az ábra elkészítését Erőss Gábor felhasználói ismeretei tették lehetővé.

Know & Pol szeminárium Ori.2.

Know & Pol szeminárium Az elkülönülő diskurzusokat koalícióba szerveződő szakértők képviselik. Programjuk közös elemeit közpolitikai „paradigmák”-nak kereszteltük el, annak megfelelően, hogy a szakértők milyen szándék szerint alakítják a közcselekvést. Az elkülönülő diskurzusokat szimmetrikusan jellemzik azok a sajátos diszciplináris hagyományok is, ahonnan a szakértőik származnak, valamint a cselekvési lehetőségek azon sajátos készletei, amelyekre a szakértőik összpontosítanak. Hozzávetőlegesen azt is megmondhatjuk, hogy a „paradigmák” szakértői mely időszakokban válnak a közcselekvés fontos szereplőjévé. Közpolitikai “paradigma” A szakértelem diszciplináris háttereCselekvési hangsúly Befolyásos időszak „Deszegregáció” Szociológia, Szociálpszichológia A “szegregációs érdekek” és az “előítéletek” visszaszorítása 2002 – 2006 „Integráció”Gyógypedagógia (Speciális nevelés) Az “integráció feltételeinek” biztosítása (1990’-től) „Inklúzió” Pedagógia (Oktatástudomány) A „befogadó iskola” megteremtése2004-től „(Korai) kompenzáció” Szociológia, Közgazdaságtan, Pszichológia Az óvodáztatás feltételeinek javítása, a „korai szűrés” és a „korai fejlesztés” intézményrendszerének fejlesztése tól „A nem-fogyatékos gyerekek értelmi fogyatékossá nyilvánításának visszaszorítása” ( ) - a közcselekvést alakító szakértői koalíciók -

Know & Pol szeminárium A közpolitikai „paradigmák” jelenléte az SNI - mezőben 1. „Deszegregáció” Ori.2.

Know & Pol szeminárium A közpolitikai „paradigmák” jelenléte az SNI - mezőben 2. „Integráció” Ori.2.

Know & Pol szeminárium A közpolitikai „paradigmák” jelenléte az SNI - mezőben 3. „Inklúzió” Ori.2.

Know & Pol szeminárium A közpolitikai „paradigmák” jelenléte az SNI - mezőben 4. „(Korai) kompenzáció” Ori.2.

Know & Pol szeminárium A WISC IV. intelligenciateszt adaptálása ( ) A szakértő-koalíciók közötti kategória-viták elemzése az egyes színtereken (egy példa) Közpolitikai paradigma: Deszegregáció - Aki véleményezte: Integráció - Aki elkészítette: Inklúzió – Aki kifizette: A „szakértők”: OM –RIT (Szociológus, pszichológus tanácsadók) Bárczi - Szakértői Bizottságok (Pszichológusok, gyógypedagógusok, tesztkészítők) Sulinova [Educatio] Kht (pedagógus- gyógypedagógusok) Közpolitikai cél: „Igazi” és „ál-” enyhén értelmi fogyatékosok elkülönítése Megyék közötti eltérések csökkentése, nemzetközi összemérhetőség Egységes eljárás, korszerű diagnosztikai eszközök Kezdeti jelszavak: „Kultúrafüggetlenség”„Standardizálás”„Széles képességstruktúra” Eredmények indoklása: „Egységes eljárás, korszerű diagnosztikai eszköz” „Olyan nincs, hogy kultúrafüggetlen teszt” „Jogtiszta eszköz” (csak: „kicsit drága”, „bonyolult felvenni”, „alulmér?”) Ori.2.

Know & Pol szeminárium Előzetes következtetéseink A közcselekvést a diszciplináris háttérrel rendelkező (pszichológus, szociológus, gyógypedagógus) szakértők által megfogalmazott közpolitikai paradigmák alakítják Nem beszélhetünk „összemérhetetlenségről” a közpolitikai paradigmák között, mert: –a paradigmák képviselői nem mindig találkoznak egymással („a lehetőségek sokszárnyú ablaka” [Kingdon, 2003 nyomán]) –a szakértők átveszik egymás érveit („ a szellemi áramlat… mikor terjeszkedni kezd…magához vonzza.. más életkörök analóg, de más színezetű.. akarásait..” [Mannheim, 2000: 275]) Mindazonáltal: az eltérő diszciplináris háttérből fakadó (ismeretelméleti) előfeltevések különbségei nem válnak reflexió tárgyává

Know & Pol szeminárium Köszönöm a figyelmet!