7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Energiatermelő mezőgazdaság - Lágyszárú energianövények -
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 16. Ismertesse a bárányok hizlalását!
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Ipari keveréktakarmány-gyártás
Értékesítési csatornák
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
Komposztálás és energetikai célú hasznosítás
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Kutya- macskatápok minőségük és ellenőrzésük
InnoLignum Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat, Sopron szeptember 04. Faalapú pelletgyártás alapanyagai, gyakorlati tapasztalatok.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
A takarmányok összetétele
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Malomipari termékek.
Teljes Parenterális Táplálás
A helyes táplálkozás.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
A projekt azonosító száma:
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Energetikai gazdaságtan
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története
A szántóföldi növények piacszabályozása
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Növényi rostok Cellulóz
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
A faelgázosítás és pellet technológia a gyakorlatban Zsófi János Megújuló Energiaforrás Energetikus Zsófi Team Kft.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
Egészségtudatos gasztronómia
Alapanyagok beszerzése, logisztika
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Előadás másolata:

7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait! A táp fogalma A táp formázása Energiahordozók a tápban Fehérjehordozók a tápban

Tápok Gyárilag előállított, koncentrált takarmánykeverékek. Minden állatfajnak és hasznosítási típusnak megvan a megfelelő táp-típusa, kornak és termelés intenzitásának függvényében. Olyan teljes értékű takarmánykeverék, amely: - 60-70%-ban gabona magvakat tartalmaz az állat energiaigényének kielégítésére ( kukorica, búza, árpa, rozs, tritikalé, zab) ezek az olcsóbb energia hordozók 30-40%-ban koncentrátumot tartalmaz, amely - premixből (2-5%) és - fehérje- és olajos takarmányokból áll - drágább energia hordozók.

Tápok összetétele Premixek (vitamin, ásványi anyag) Koncentrátumok A táp fogalma A táp formázása Energiahordozók a tápban Fehérjehordozók a tápban Tápok összetétele Premixek (vitamin, ásványi anyag) Koncentrátumok Tápok Gabonamagvak+koncentrátumok premixek Fehérje tak.

IPARI ABRAKKEVERÉKEK Premix = előkeverék ásványi premix ha csak ásványi anyagokat tartalmaz vitamin premix ha csak vitaminokat tartalmaz egységes premix ha vitaminokat és mikroelemeket kevernek össze komplett premix egységes premix és vitaminok keveréke a supplement vagy superpremix a komplett premixhez fehérjét kevernek, (faj, kor, nem, hasznosítási irány figyelembevételével) Koncentrátum – sok fehérje + premixek premix vagy supplement gazdasági abrakkal való (2-3x-os) hígítása táp a koncentrátumhoz egyéb takarmány kiegészítőket kevernek, és ezt gazdasági abrakkal kb.10x-esre hígítják A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány

A kereskedelmi forgalomban kapható termékek elnevezései Táp, Takarmánykeverék Vitamin premix Mikroelem premix Egységes premix Komplett premix Supplement* Koncentrátum Vitamin Mikroelem Makroelem Tak. kiegészítő Állati fehérje* Növényi fehérje Gabonafélék * Korlátozások a BSE miatt! Dercés Granulált Morzsázott Extrudált forrás: Marczali és Tóth (1999)

Premixek A premixek olyan gyári készítmények, amelyek tartalmazzák a termeléshez szükséges vitaminokat és nyomelemeket, esetleg olyan gyógyszereket, amelyek a betegségek megelőzését, az ellenállóképesség fokozását szolgálják. A gyártók minden terméken feltüntetik, hogy a kérdéses premixet milyen arányban kell az abrakkeverékhez keverni (általában 0. 5-1 %-ban). A kereskedelemben hozzáférhetők az ú.n. komplett-premixek is, amelyek a szükséges vitaminokon és nyomelemeken kívül tartalmazzák mindazokat a nagyobb mennyiségben. szükséges ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, stb.) és aminosavakat amelyek nélkülözhetetlenek a termeléshez. A gyártók jelzik a szükséges bekeverési arányt, általában 2.5-4%-ban kell a tápokhoz keverni ezeket a készítményeket.

A tápgyártás főbb mozzanatai Alapanyag beszerzés és tárolás Anyagmozgatás, mérés adagolás Aprítás Keverés Granulálás Zsákolás A TÁP LEHET lisztes (dercés) szemcsézett granulátum A granulált táp etetésének előnyei: a nyáltól nem csirizesedik a szájban nem porosít, ezért nem szennyezi az istálló levegőjét kisebb felületen érintkezik a levegővel, ezért kisebb az oxidációs veszteség tovább tartózkodik az emésztőkészülékben, jobban feltáródik és hasznosul

1. Dercés tápok A száraz takarmányok általában egységes minőségű tápok. Szemcseméret alapján a következők lehetnek: 1. Dercés tápok:a szemcseméret nem egységes, de elég kicsi ahhoz, hogy alul és oldalt zárt etető alkalmazása szükséges. Előnye: hogy bármi belekeverhető, hátrány viszont, hogy rátapadhat az állatok szájpadlására, csőrére. a) Kísérleti állatoknál akkor alkalmazzák, ha a takarmányba olyan hatóanyagot kevernek, ami nem viseli el a a magas hőmérsékletet. b) Rágcsálók esetében nem praktikus az alkalmazása a metszőfogak folyamatos növekedése végett. Mivel a dercés táp komoly rágást nem igényel, így a fogaik túlnőhetnek. c) Nyulak sem kedvelik, mert érzékenyek a poros környezetre.

2. Morzsázott tápok Morzsázás : aprítás rovátkolt hengerek között Átmenet a dercés és granulált között. Előnye: kevésbé porzik, egyszerre több takarmányt tud felvenni az állat.

3. A granulált tápok 2. A granulált tápokat nagy nyomással magas hőmérsékleten préselik át, így csíraszegény takarmány keletkezik. Előnye, hogy nem porosodik, és fajonként, korcsoportonként megfelelő méretben gyártható. Hátránya, hogy a gyártás során szükséges magas hőmérséklet károsíthatja a vitaminok egy részét. A pellet hossza: legalább 15 mm. Az átmérője lehet 4, 6, 10, 12, 15, 18 mm, a préselő matricafüggvényében. a) A kutyák, macskák, majmok kedvelik. b) A rágcsálók is szívesen fogyasztják, de esetükben újra a metszőfog nem megfelelő kopása merül fel, de ez már lényegesen jobb a dercés takarmányhoz képest. c) Laboratóriumi állatok esetén ez a legelterjedtebb takarmány. d) A csíraszegény takarmány fogyasztása indokolt lehet SPF állományok esetében.