A Z ANOREXIA ÉS A BULIMIA NERVOSA KÖZÖTTI KAPCSOLAT MEGÉRTÉSE EGY SVÉD NEMZETKÖZI IKERMINTÁN Kovács Petra BME Kognitív pszichológia I. évfolyam 2012. Április.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
SZÁMÍTÓGÉPES JÁTÉKOSOK MOTIVÁCIÓINAK LONGITUDINÁLIS VIZSGÁLATA Kiss Orhidea Edith Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Az első házasság felbomlása
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Táplálkozás.
Készítette: Kovács Zsuzsanna május 29.
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Mester szakok igényfelmérése, KJF 2012 február. A felmérésről  Felkeresett populáció: 5207 fő  Aktív hallgatók (2., 3., 4. évfolyam)  Végzettek ( )
3. Két független minta összehasonlítása
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
T HE G ALLUP O RGANIZATION 1 „Bulisofőr” reklámkampány vizsgálat a HAFRAC számára két hullámban 2007.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Kétnyelvűség és kognitív fejlődés 1. Kétnyelvűség és intelligencia.
A mentális betegségek osztályozása,
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen.
Gyermekkori depresszió
ANOREXIA "....amíg az ember eszik, iszik nem fog rajta a szomorúság" (Cervantes)
Anamnézis, interjú. Rajzteszt
Személyiségzavar Rokszin Mónika.
Kutyafajták Retrieverek Készítette: Bak Barna József
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
1 A T- NAPOS UTALÁS GAZDASÁGI HATÁSAI Kovács Levente KDB Bank Zrt., vez.ig.h. Budapest február 8. „InterGIRO2- Napon belüli elszámolás” Magyar Közgazdasági.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
Gyermekvédelem az európai önszabályozás függvényében.
Kontinuitás és változás
Kell –e érzékenyíteni a munkáltatókat? Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató Az OFA FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban című TÁMOP – /
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
szakmérnök hallgatók számára
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
Az ujjlenyomat genetikai hátterének vizsgálata ikerpárok segítségével
Emberi Erőforrás Menedzsment Munkakör-értékelés EEM.4.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
A mennyiségi jellegeket génkölcsönhatások okozzák
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
INTELLIGENCIA, KREATIVITÁS
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
Az OGYEI kiemelt programjai
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
Gének, környezet, viselkedés
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Korreláció-számítás.
Egészségtudatosság a debreceni egyetemisták körében Készült az "Egészségtudatosság a évesek körében - Hozzáállás- elemzés interjús vizsgálat alapján"
Y GENERÁCIÓ.
A szexuális abúzus és a lelki elakadások kapcsolatának vizsgálata
Miért fontosak az evés zavarai?
Humángenetika Makó Katalin.
Az öröklés és a környezet szerepe a személyiségfejlődésben
Táplálkozási betegségek
Előadás másolata:

A Z ANOREXIA ÉS A BULIMIA NERVOSA KÖZÖTTI KAPCSOLAT MEGÉRTÉSE EGY SVÉD NEMZETKÖZI IKERMINTÁN Kovács Petra BME Kognitív pszichológia I. évfolyam Április 18.

B EVEZETÉS a két betegség tünetei között nincsenek stabil határok Azt vizsgálják, hogy milyen genetikai és környezeti hatásoknak tulajdoníthatók az átfedések Gyakori átfedések vannak a betegségek között, tipikusan az első 5 év során Ikeranalízisek mutattak már kapcsolatot: evési zavarok és depresszió, valamint pszichiátriai betegséggekkel

M ÓDSZER ÉS E SZKÖZÖK Résztvevők között született ikrek STAGE- STR adatbázis (kb ikerpárt tartalmaz) 1300 kérdés, 34 egészségügyi és demográfiai témát öleltek át Végül: 7000 egypetéjű és kétpetéjű nő ikerpárt vettek bele a mintába

E SZKÖZÖK 1. Egypetéjű vs. Kétpetéjű „Amikor kicsik voltatok, olyanok voltatok „mint a borsó meg a héja”, vagy inkább mint két barát?” Gyakran kevertek össze benneteket? Akik nem egyformán válaszoltak, vagy nem volt egyértelmű, egy 198 ikerpáron validált algoritmus alapján lettek besorolva 2. Kiterjesztett, online Strukturált Klinikai Interjú Szűk és kiszélesített kritérium Pl. „Azalatt az idő alatt, amikor súlyt vesztett, kövérnek érezte magát?” (AN); „Melyeket tette, miközben falási rohamai voltak? Meghánytatta magát? Hashajtót szedett be? Vizelethajtót szedett be? Diétás szereket? Két óránál tovább tartott edzést? Gyorsan evett vagy semmit? Más módszerek?”

S TATISZTIKAI ELEMZÉSEK 1. Alapvető elemzések Faktorok: 1. összegzett genetikus hatások (pl. öröklés); 2. közös környezeti hatások (pl. szülői nevelés); 3. egyéni környezeti hatások (pl. baleset, ami csak az egyiket érte) SEM modellezés  meghatározza, hogy milyen arányban játszik szerepet az adott faktor 2. A jelenlegi tanulmány Korrelációk a genetikus, egyéni és nem egyéni környezeti hatások között

E REDMÉNYEK Az előfordulás tekintetében nem volt különbség az egypetéjű és a kétpetéjű ikrek között, sem az AN sem BN esetében A korreláció a szűk AN és BN között genetikai faktor esetében: 0,46; egyedi környezeti tényezők esetében: 0,43.

M EGBESZÉLÉS Mind a két betegségnél megjelennek a genetikai hatások genetikus korreláció van a szűk AN és BN között, de nem mutat teljes átfedést Az BN során 27% fölötti személy számolt be AN vonásokról is; AN során pedig 20-50% Megközelítőleg a fele a genetikus faktoroknak felelős a két betegségért, a maradék pedig független tőlük A szűk AN 0,57-os korrelációt mutatott a genetikai faktorokkal, míg a bővebb esetében 0,29%. A szűk AN inkább köszönhető genetikai befolyásnak A szűk BN és a széleskörű BN esetében 0,62 és 0, 61 volt a korreláció a korábbi mintákkal

P ROBLÉMÁK 1. On-line felvétel 2. Más skandináv minták konfidenciaintervallumába beleesik 3. A személyek életkora, lehet hogy eltér az utolsó diagnózistól, vagy még megtörténhet 4. A közös kontextuális faktorok nem biztosak úgy, hogy nincs akkora összehasonlítási alapunk (másik iker jelenléte) 5. A genetikai és a kontextuális eredmények szélesebb konfidenciaintervallumba kellene, hogy tartozzanak 6. Csak nők tartoznak a mintába 7. Svéd minta