Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

KIÚT A HÁTRÁNYOS HELYZETBŐL Modell értékű program a Zalaegerszegi kistérségben Molnár Máté programigazgató Foglalkozta Társ – Társ a foglalkoztatásban.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A munkanélküliség káros hatásának csökkentése foglalkoztatási projektek generálásával egy kistérségben Zentai Gábor Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
HUMÁN-TÁR-HÁZ Mottó: A felnőttképzés a kultúra része.
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A SZETT bemutatása A 20 éves múltra visszatekintő Szövetség magyarországi nonprofit, civil szervezetek szövetsége; Kiterjedt hazai és nemzetközi partnerhálózattal.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
PALLÓ Az élethosszig tartó tanulás információs, felkészítő és segítő hátterének biztosítása a közművelődési intézményekben A projekt a Nemzeti Fejlesztési.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A munka világával kapcsolatos tudás
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Mentorszolgáltatás kialakításának lépései a Debreceni Egyetemen Juhász Béla Szilárd- DEMEK.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
„Út a munkához”program 2009-es képzési tapasztalatainak bemutatása az Észak-magyarországi Régióban „Út a munkához” program 2009-es képzési tapasztalatainak.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Felnőttképzési konzulens tananyag és képzés a Budapesti Művelődési Központban
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
HEFOP központi program „Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása” 2005 – 2008.
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény A KONFERENCIA.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
A VISSZAÚT ÉPÍTŐKÖVEI Készítette: Balatoni Ágnes | Utcai Szociális Segítők Egyesülete |
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Kompetensek lettünk? június 27..
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Mire jutottunk? HEFOP Albert Fruzsina, vezető monitor.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
„Gondoljunk a jövőre!” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, június 22.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
Szakiskolai fejlesztési program
Proj_men_nazs_1 Nagy Zsolt
Előadás másolata:

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan hátrányos helyzetű fiatal felnőttekre adaptált képzési módszerek kifejlesztésével és alkalmazásával, felhasználva az írásbeliség újszerű formáit) Ady Endre Művelődési Központ – Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ –Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 2 A projekt céljai A projekt legáltalánosabb célja az újpesti foglalkoztatási helyzet javítása. A munkaerő- piacon a legnagyobb esélynövekedést az általános kompetencia és képzettségi szint emelésével lehet elérni, erre törekszik projektünk. A legfontosabb elemi képességek: olvasás, írás, számolás, szociális-, IT-, és nyelvi kompetencia. A projekt ezen a hat területen nyújt segítséget a halmozottan hátrányos helyzetű fiatal felnőtteknek.

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 3 Projekt tartalma Megfelelő felkészültségű konzulensek és tutorok képzése Help-desk hálózat kialakítása három újpesti intézményben Halmozottan hátrányos helyzetű fiatal felnőttek képzése

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 4 Képzések a projektben: Akkreditált program: BMK felnőttképzési konzulens képzés Kísérleti programok:Tutor képzés, Felzárkóztató képzés, Ikon- számítógépes képzés, Nyelvi és kommunikációs képzés

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 5 Kiválasztás nehézségei és tapasztalatai Kiválasztásnál jelentkező nehézségek: Elérési - megszólítási nehézségek Bevonási problémák többségüknél funkcionális analfabétizmus tanulással kapcsolatos rossz tapasztalatok jövedelemszerzési kényszer

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 6 Másodlagos célcsoport összetétele: Munkaerő-piaci státusz alapjánFérfiNőÖsszes Munkanélküliek és inaktívak Képzettség alapjánFérfiNőÖsszes 8 általánosnál kevesebb általános -11 Összesen: Életkor alapjánFérfiNőÖsszes Összesen:

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 7 A projekt képzési szerkezete a célcsoportban  Felzárkóztató képzés : Közismereti modul: elemi kompetenciák, életvezetési és kulcsképességek fejlesztése, humán és reál tanulmányi területek integrált megközelítésével 150 óra  Ikon számítógépes képzés: írásbeliség fejlesztése számítógép alkalmazásával 120 óra  Angol nyelvi képzés: alapvető idegen nyelvi kifejezés és kommunikációs készségek fejlesztése: funkcionális célú angol nyelvi alapképzés 120 óra

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 8 Fő témakörök a felzárkóztató képzésben  Bemutatkozás, emberismeret  Család, rokonság  Háztartás, étkezés, főzés  Közlekedés, utazás  Egészség és betegség  Lakóhely, lakás, épületek  Szórakozás, kultúra  Munkahely, munkavállalás  Magyarország : állampolgári ismeretek  Európai Unió

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 9 Képzés során alkalmazott eljárások, módszerek Oktatás módszerei: –Kiscsoportos oktatás, differenciált fejlesztés –Egyéni fejlesztés, tutorálás –Számítógéppel segített oktatás (írás-olvasás, információkeresés)  További módszertani elemek: –Pszichológus alkalmazása –Szociális munkás – személyes segítő –Környezet bevonása: kisebbségi önkormányzat, családtagok

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 10 Tutori tevékenység tapasztalatai Cél: Egyéni képességfejlesztés + csoportban tartás –a tanulási folyamatok megtervezése, felépítése és vezérlése A tanulás minél részletesebb irányítása –A tananyag elsajátításának szakaszokból való felépítése: –Egyéni fejlesztési terv készítése – folyamatos kapcsolattartás és visszacsatolás –a tanulási folyamat követése – tanuló környezetének, életmódjának követése és a szükséges segítség felkutatása

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 11

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 12 Következtetések, és a továbbvitel lehetőségei A célcsoportunk csak személyes megkeresés révén érhető el, és vonható be. A romaönkormányzat szerepe meghatározó ebben a munkában. Személyes kapcsolatok kialakulása nélkül sem tanári sem tutori munka nem lehet eredményes Szükséges, hogy legyen pozitív kimenete a képzésnek: valamilyen értékkel bíró papírt kell szerezni a résztvevőknek A Célok és a módszerek beváltak, de a képzések, tesztek és tananyagok fejlesztése, finomítása és javítása szükséges.