A portói bor Sámson Gergely 2008. 10. 21..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Advertisements

Pitagorasz csésze PET palackból
Felsőregmec.
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
A száraz kontinentális terület
EUROPA A DUNA hosszában A Duna, mint a második legnagyobb folyó földrészünkön(az els ő a Volga) kilométer hosszan nyújtózik. A Fekete-erd ő ben.
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti csodái
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
A mérsékelt övezet (folytatás).
Az általános légkörzés
A tundrától a trópusokig
Időszakosan változó és helyi szelek
Leíró éghajlattan.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Passzívház Török Krisztián Kovács Kornél
A négy évszak Készitette: Csiki Árpád Tanár: Iftenie Márta Ágnes Iskola:“Constantin Brâncuşi” Technologia Liceum Marosvásárhely, Victor Babes utca 11.
FÖLDRÉSZEK.
Figyelmeztetés! E program használata fokozottan
Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot. Gabriel García Márquez.
Tokaj turizmusa Készítette: Vaczkó Alex. Tokaji Borvidék A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj- Hegyalja)
Tokaji múzeum.
MONSZUNOK.
Boripar.
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Megújuló energiaforrás
Európai Unió Mezőgazdasága
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Tökéletes és a Barátságos számok
Ausztria Valacsay András.
7. A színek szerepe a térképeken
„ A bor az embernek teremtett csodálatos adomány; feltéve, hogy egészségben, vagy betegségben, ésszel és mértékkel, jellemhez szabva fogyasztják. ” (Hippokrates)
Éghajlattan összefoglalása
Magyarország.
Mátra, Gyöngyös és környéki Hungarikumok
A golf pálya 61 hektáron elterülő, gyönyörű természeti környezetben található, Debrecentől 25 km-re, 25 perc távolságra gépkocsival. 1 Boya Eagles Golf.
ÁLMODJ Kapcsold be a hangszórót és dőlj hátra! Ne klikkelj! 
Aggteleki cseppkőbarlang
Árvay Családi Pincészet „Angi” Sárgamuskotály 2013 Illatában hordozza a fajta gyümölcsösségét (friss szőlő, körte) mely fűszerességgel, pirított magvakkal.
Lengyelország.
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Villány, május 7. Mester Zoltán
Románia folyói,borvidéke és barlangjai
Dr. Csuták János borlovag
Lengyelország Rzeczpospolita Polska.
Logo tervezéshez információk
Franciaország.
Románia mezőgazdasága
Tokaj hegyalja vonzerői
Légnyomás, szél, ciklonok, anticiklonok
K OVÁCS ANDRÁS, Ph D. E GYETEMI ADJUNKTUS S ELYE J ÁNOS E GYETEM november 25. IX. MRTT Vándorgyűlés, Révkomárom Selye János Egyetem Gazdaságtudományi.
Francia Köztársaság.
Okt.23-Nov.6. Pontos hőmérsékletet mértünk a nap minden fontosabb időszakában, melyből egy táblázatot, majd diagrammokat készitettünk a minimum, maximum.
Tokaj Történelmi Borvidék mint világörökség
A színek szerepe a térképészetben
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
T,B. AZ ELŐZŐ KÉT DIA FORDÍTÁSA MISIR CARSISI FŰSZER BAZÁR 1597 – 1664 A bazár építését 1597-ben kezdték el, Saftye szultána rendeletére, aki 3-ik.
PÁLINKAFŐZÉS – kémiatanári szemüvegen át. XXI. Század kihívása, mert: 1.Nagy etil-alkohol tartalmú ital, aminek „nem rendeltetésszerű” fogyasztása igen.
„ÉRTÉKEK, AMIÉRT ÉRDEMES MARADNI”- TOKAJBAN A BORKULTÚRA.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Amerika éghajlata.
Mérsékelt övezet Nincs merőleges delelés Minden nap felkel/lenyugszik a Nap Nyugati szél uralma 4 évszak Felosztás: 1. Meleg mérsékelt öv – 15-20C évi.
MADAGASZKÁR a makik szigete
Svédország és Balti államok
25. ÉGHAJLAT.
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
24. AZ IDŐJÁRÁS.
Előadás másolata:

A portói bor Sámson Gergely 2008. 10. 21.

A Douro borvidék Az erősített portói desszertborok alapjait, és nem erősített, főleg vörös, szép borokat termelnek. A borvidék területét 1756-ban jelölték ki, a világon az elsők között. Elhelyezkedése: Portótól kb. 70 km-re keletre kezdődik, a Douro folyó völgyében terül el mintegy 60 km hosszan. Spanyolországban folytatódik. 38 500 ha-on termesztenek szőlőt.

A Douro borvidék Éghajlata: meleg mérsékelt. A hegyek akadályozzák az óceáni légtömegek bejutását. Kelet felé haladva a kontinentális hatások egyre jobban érvényesülnek. A nyár forró és száraz, a tél csapadékos, és előfordul az ország más részeihez képest rendkívüli hideg idő is. Termesztett fajták: kb. 80-féle, zömében kékszőlő. A legjelentősebbek: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz

A Douro borvidék Területi felosztás: Baixo Corgo, Cima Corgo, Douro Superior A bortermelés legfontosabb központjai: Régua és Pinhão. Az egyedülálló teraszos művelésnek köszönhetően a táj a Világörökség része.

Porto

A „Portói” A Douro völgyében megtermelt bort gályákon úsztatták le a folyó torkolatáig, majd Vila Nova de Gaia pincéiben érlelték. A XVII. század második felétől „Portói Bor” néven vált ismertté, mert Portó kikötőjéből indult az egész világot meghódító útjára. A „feltalálás”: nem tudni pontosan, de az egyik magyarázat szerint brit kereskedők öntöttek brandyt a Douro-i borba, hogy ne ecetesedjen meg. Azonban már a felfedezések korában is alkalmazták a tartósításnak ezt a módját.

Mitől különleges? Az erjedést megállítják 3-4 nappal a beindulása után (avinálják a mustot). Hozzáadnak kb. 77 %-os semleges borpárlatot. Az így kapott 18 és 22 % közötti alkoholtartalmú bor természetesen édes, mivel a mustban kierjedetlen cukor marad.

Alaptípusok Porto Branco: Aranysárga színű, fehérszőlőből készül. 20 ezer literes, vagy még nagyobb fahordókban (tartályokban) érlelik, hogy gyümölcsösségét megőrizze. Az egyetlen portói bor, amelyet az édessége alapján kategorizálnak. Létezik seco (száraz), meio-seco (félszáraz vagy inkább félédes?) és doçe (édes). A száraz azonban a technológia miatt még mindig tartalmaz maradékcukrot (nálunk talán félszáraznak hívnák?). Porto Ruby: Rubinszínű bor, kékszőlőből. Szintén fából készült nagy tartályokban érlelik. Piros bogyós gyümölcsökre emlékeztet illata, fiatalos jegyeket hordoz. Porto Tawny: Topázszínű. Ugyanabból a szőlőből készül, mint a Ruby, de 2-3 év után a nagy tartályokból átkerül 550 literes fahordókba. Az oxidáció miatt színe kifakul, ízében pedig felfedezhető a dió és a mandula. Kora előrehaladtával zamatai még jobban kiteljesednek (megjelnhet benne pl. csokoládé, kávé, méz).

Vannak nagyobbak is…

Különleges kategóriák Az ún. „standard” portói bort 3 évig érlelik. Minden más bor, amelyet fahordókban hosszabb ideig érlelnek, a különleges kategóriák („categorias especiais”) valamelyikébe tartozik.

Különleges kategóriák Az Instituto de Vinhos do Douro e Porto szerint: Ruby stílus: üveges érlelés (a nagy fahordós után) Porto Ruby Reserva: „előjegyzés”, minden év kiválogatott legjobb borait házasítják. Porto Late Bottled Vintage (LBV): hosszabb érlelés (4-6 év) után töltik palackba. Porto Vintage: 2-3 év nagy fahordós érlelés után 10-50 évig érlelik palackban. Porto (Vintage) Single Quinta Vintage: magas minőségű borok egy adott évből és egy bizonyos szőlőtermő területről.

Különleges kategóriák Tawny stílus: kis fahordós érlelés Porto Tawny Reserva Porto Tawny 10 anos Porto Tawny 20 anos Porto Tawny 30 anos Porto Tawny 40 anos Porto Colheita Fehérborok speciális kategóriái: lehet Reserva vagy Indicação de Idade (10, 20, 30 vagy 40 év), az e témára vonatkozó szabályzások szerint.

Néhány fontosabb pincészet Sandeman Ferreira Royal Oporto W. & J.GRAHAM & CA., S.A. Borrelho

Jogi kérdések A „portói” nem fajtanév, hanem eredetmegjelölés. Más tájakról származó borok nevében nem szerepelhet Porto neve. Magyarországon 2004 óta nem lehet használni a „Kékoportó” fajtanevet, helyette „Blauer Portugieser”-t, vagy egyesek „Kékportugál”-t írnak (az én szívemnek ez utóbbi a kedvesebb).

Köszönöm a figyelmet!

Források http://pt.wikipedia.org/wiki/Vinho_do_Porto http://hu.wikipedia.org/wiki/Port%C3%B3i_bor http://www.bortarsasag.hu/hu/borvidekek/porto http://www.ivp.pt/pagina.asp?codPag=65&codSeccao=2&idioma=0