Budapest súlya a kreatív gazdaságban Magyarországon (2007) 112.000 463.00037,6 milliárd EUR VállalkozásokFoglalkoztatottakÁrbevétel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Friss diplomások a versenyszektorban
Területalapú támogatások Udvarhelyszéken Sólyom Andrea.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
1 ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap: „Klaszterek”
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Európai Uniós távmunka programok és tredek Wesselényi Andrea
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
A társadalmi differenciálódás területi jellemzői Magyarországon
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A gazdasági fejlettség mutatói
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
VERSENYKÉPES NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA. ADATOK A projekt megvalósításának időtartama: A projekt összköltsége: Ft. A támogatás.
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát-medencei vetületei
evolúció a városi mobilitásban a kerékpározás reneszánsza Forrás:OBIS, wikipeia.
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
Szolgáltatásfejlesztés Az értékesítési és marketing osztály feladata Új szolgáltatások kifejlesztése a hagyományos és a versenypiaci tevékenységhez.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
A háború és a modern fegyveres erő
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Ismerjük meg a szmogot kicsit közelebbről.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
IV. Terjeszkedés.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Bemutatkozik a Premier Kommunikációs Iroda A kommunikáció világában minden nap egy új Premier!
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Külpiacra lépés az Európai Unióban – Gyurácz Németh Iván.
A termelés költségei.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
K&H a családi vállalatok bankja
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Kérdések a második zh-hoz
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Előadás másolata:

Budapest súlya a kreatív gazdaságban Magyarországon (2007) ,6 milliárd EUR VállalkozásokFoglalkoztatottakÁrbevétel

A kreatív és tudásintenzív cégekben foglalkoztatottak átlagos száma BudapestAgglomerációVárosrégió Kreatív iparágak 3,22,13,0 IT szektor 6,37,36,5 Pénzügyek 11,31,68,7 Jog és üzlet 3,32,03,1 K+F és felsőoktatás 16,18,715,0 Tudásintenzív iparágak 5,53,25,0 Kreatív tudás szektor 4,22,53,8 KKV-k szerepe! fő/cég

Piac nagysága (cégek és ügyfelek száma)kemény Munkaerőpiac nagysága, képzett munkaerőkemény Informális kapcsolatokpuha A szolgáltatások száma és színvonalakemény Oktatás, tanulmányok a felsőoktatásbankemény Miért érkeznek Budapestre a vállalkozások ?

Milyen tényezők befolyásolják a kreatív vállalkozások telephelyválasztását? Iroda ára, mérete és infrastruktúrájakemény Munkahely elérhetősége (közlekedés)kemény Privát lakóhelyszemélyes Környezet minőségepuha Család és barátokszemélyes

Limitáló tényezők a Budapesti Városrégióban TényezőTényező típusa Megélhetési költségek (árak, bérszínvonal)kemény Közlekedés és tömegközlekedéskemény A város és a lakókörnyezet tisztaságapuha Levegőminőség és zajszennyezés helyzetepuha Intolerancia, agresszivitáspuha Hajléktalanság, szegénység, társadalmi polarizáció kemény Politika, politikai kultúrapuha Zöldterületek mennyisége és minőségekemény Életszínvonal, életminőségpuha Közbiztonságpuha Épületállomány és közterületek állapotakemény

ErősségekGyengeségek LehetőségekVeszélyek A városrégió súlya és pozíciója a kreatív tudás szektorban Kedvező munkaerőpiaci helyzet Kedvező irodakínálat Együttműködés és stratégiai gondolkodás hiánya Gyenge és nem adekvát klaszteresedési folyamat Menedzserek gyakori passzivitása és defenzív viselkedése a piacon Cégek és vállalkozások nagy koncentrációja Egyes kreatív ágazatok látványos fejlődése Budapest vonzereje a munkaerőpiacon Humán erőforrás koncentrációja és árszínvonala Informális kapcsolatok és korrupció összefüggése Az irodapiacon uralkodó árszínvonal

A kreatív szakemberek és a cégek mobilitását a kemény tényezők határozzák meg A puha tényezők marginális szerepet játszanak a kreatív osztály vonzásában A puha tényezők meghatározó szerepet játszanak a kreatív szakemberek és cégek hosszú távú maradásában