„Ott föntről, ha ránk tekintenek a szüleink, örülnek.”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alsóközéposz tálybeli család Két bátyja orvosnak készült.
Advertisements

Az iskola otthonai 100 év alatt 1912 Az iskola ideiglenes elhelyezésére a Ciszterci Rend Apáca utcai házának I. emeleti helységeit bérelték ki.
Budapesti Corvinus Egyetem Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár
Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
Az 1. világháború.
Hazánk német megszállása és a nyilas uralom
Erzsébet Amália Eugénia
Gimnáziumi tagozat 9. a normál tantervű 9.b nyelvi előkészítő.
Teljes néven:Babits Mihály László Ákos
2013. november 15. A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező középiskolák jegyzékének közzététele.
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Galacz Adri
Szeretném ezt visszakapni! Működik!
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti, kulturális és politikai lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
Rokonok. Sok - sok évvel ezelőtt, amikor 23 éves voltam, hozzámentem egy özvegyhez, aki olyan gyönyörű volt, hogy az csak na. Ennek az özvegynek volt.
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
Benito Mussolini
Rohonci történet.
III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Általános Iskola Medgyessy Ferenc utca
( ).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint.
Eötvös Loránd élete és munkássága
Szeretném ezt visszakapni! Működik! Megfontolandó.
Gazdasági ismeretek. Elsőként az iskolánkról. A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola nagy múltú, idén lesz 40 éves. A város legfiatalabb.
Curriculum Vitae. Már megszületésem előtt nyilvánvaló volt, hogy különleges leszek.
A legjobb osztály Avagy a csodálatos, megismételhetetlen 9.C Avagy a csodálatos, megismételhetetlen 9.C.
Magyarország a II. világháborúban.
Életrajz Született: 1937 április 28.-án Suniban, Tikrit külvárosában. Apja „meghalt”, mostohaapja nevelte 10 éves koráig amikor a nagybátyához költözött.
Királyhelmec Zdibák Ildikó Projekt.
Humán TISZK TÁMOP projekt 2012/13-as tanév Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola.
Szeretném ezt visszakapni! Működik!. A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt. Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának,
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Készítették: Szendi-Horváth Fanni 8/b Török Hanna 7/b
Nagy Imre.
Káli Csaba: Egy gróf az emigrációban. Teleki Béla naplója
Pető Tamás: Görgey Artúr
Készítette: Staberecz Dóra
DORMÁND.
Készítette: Bacsó Beáta
Fábiánkovits Márk o Édesapám szülei horvát származásúak, én Magyarországon születtem Sopronban. o Édesapám Horvátországban született egy kis városban,
Alapiskola A szentpéteri iskolákról, illetőleg keletkezésükről néhány adat áll csak rendelkezésünkre ig csupán egy tanteremből állt az iskola. A.
Az i. Világháború hatása Szegedre
Általános iskola első osztály
Weöres Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola
A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt. Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának, segélykiáltást hallott egy.
Kecskemét az első világháború éveiben
HÁBORÚS RÉSZVÉTEL.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
FEKETE VALÉR (SIOR) PÁSZTORVÖLGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM.
 július 1-én született Almásfüzitőn  Diákéveit a váci piarista gimnáziumban töltötte  1945 februárjában testvérével behívót kaptak  Az orosz.
A háború előtt Gazdasági-politikai összetűzések az országcsoportok között Csanád megye és Makó a Ferenc Ferdinánd által vezetett hadgyakorlaton sejthetett.
MAGNA HUNGÁRIA Dénes Aliz Katalin, Dénes Andrea, Ütő Erik Sándor és Sallai Krisztina Velmentina.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
Kövér családok.
 Nagybirtokos grófi családban született.  Szülei: Károlyi Gyula és Károlyi Georgina.  Foglalkozása: közgazdász, politikus, diplomata  Felesége Andrássy.
Más lettem? Más lettem..
Kertész Imre (Budapest, ) magyar író, műfordító Önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért irodalmi Nobel-díjjal.
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Alexander Fleming igaz története.
1075 BUDAPEST, WESSELÉNYI U. 38. Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakközépiskolája REFERENCI A INTÉZMÉNY.
Készítette: Béres Anna 11.a. Élete  október 18-án született Egyházfaluban (Sopron vármegyében)  Édesapja meghalt születésekor  Iskolakezdésekor.
Bemutatkozás Készítette: Godó Diána Mária JZB2V7.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Arany János.
Holokauszt gyerekszemmel
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Sík Ferenc rendezésében
Horváth Imréné, Marika néni elbeszélése nyomán
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
A holocaust áldozatainak emléknapja
A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt.
Előadás másolata:

„Ott föntről, ha ránk tekintenek a szüleink, örülnek.” Dr. Vidor Györgyné Dr. Vidor György élete

Bonyhádon születtem 1922-ben. Bonyhád Tolna megyében van,a család egy része tipikusan tolna megyei. Gg

Nagyapám Bonyhádon községi orvos volt. Görbőpincehelyen született 1866-ban. Orvosi egyetemet végzett. Az 1890-es évektől Bonyhádon praktizált.

Édesanyám 1896-ban született. 4 évig a bonyhádi zsidó elemi iskolába járt,majd a bonyhádi zárda polgári iskolájába. 14 éves korától magántanárok tanították nyelvekre, énekre, festeni.

Édesapám 1888-ban született Sáros megyében, Eperjesen. Jogi egyetemet végzett. 1913-ban került Bonyhádra. 1915-ben behívták katonának,3 évig orosz hadifogságban volt. 1918-ban jött haza. 1921-ben házasodtak össze édesanyámmal.

1922-ben születtem meg én,egy év múlva a nagyobbik,3év múlva a kisebbik húgom.

A bonyhádi zsidó elemi iskolában hat osztály járt egy tanterembe. Tanítónk, Kramer Zoltán szelíd, nagy- tudású pedagógus volt.

Bonyhádon az Evangélikus Gimnáziumba jártam.

1938-ban jött az első zsidótörvény. Sem a tanáraim,sem az osztálytársaim nem éreztették velem, hogy másodrendű vagyok. Kitűnőre érettségiztem, de a numerus clausus miatt édesapám javaslatára egy budapesti gyárban,a Kötszövőben kezdtem el szakmát tanulni. Esti tagozatra beiratkoztam az egyetem jogi karára.

1944.márc 19-én bejöttek a németek,másnap már Bonyhádon is masíroztak. Április 5-én fel kellett varrnunk a sárga csillagot, ki kellett üríteni a lakást. Április 13-án beköltöztünk a bonyhádi gettóba.

Behívtak munkaszolgálatra Jászberénybe. Aztán Mizsepusztára vittek mezőgazdasági munkára. Később Budapestre kerültünk, vagonokat rakodtunk .Október 15-én Szálasi és a nyilasok átvették a hatalmat. Minket a Rumbach utcai zsinagógába vittek. Megbetegedtem-diphteritisem volt, ami fertőző. Katonai kórházba kerültem, a többieket Németországba vitték- ahonnan nem tértek haza.

Dr. Kálló Ferenc tábori esperes a kórházban tartott gyógyulásom után is. Karácsonykor bevonultak az oroszok.

A budapesti gettóba kerültem. Borzalmas állapotok voltak. Január 18-án a gettó felszabadult és én haza indultam Bonyhádra.

A szüleimmel kezdetben még levélben tartottam a kapcsolatot. Az utolsó lapot július 1-én a pécsi gettóból küldték. Majd Auschwitzba szállították őket. A nagyszüleimet és édesapámat elgázosították, édesanyámat és húgaimat munkára osztották be:cementtömböket és farönköket cipeltek. Innen Stutthofba kerültek, a haláltáborba.

1945. decemberében ismerkedtem meg Magdival. A bonyhádi Olajgyárban dolgoztam,mellette az egyetemi szigorlataimra is készültem. Szigorlatom után 1946. december 16-án házasodtunk össze.

1950-ben Pécsre kerültünk. Fiunk 1950. novemberében született. Ő is jogász lett.

Sokat túráztunk, utaztunk. Családcentrikusak vagyunk, a fiunk 33-évesen talált párt. Büszkék vagyunk a gyerekeinkre és unokánkra.

„Ott föntről, ha ránk tekintenek a szüleink, örülnek.” „Nagyon sok függ attól, hogy hogyan sikerül az embernek a párját megtalálni. Ha ez sikerül, akkor könnyebb az élet nehézségeit legyőzni.”