A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
TÁMOP Biztosítás a fogyasztókért Dr. Pintér György Az INDRA egyesület elnöke.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
A tőzsdei bevezetés felügyeleti szempontjai
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
Nemzeti Közlekedési Stratégia kialakítása Magyarországon Szűcs Lajos, főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Infrastruktúra Főosztály.
Kormányzati vasútpolitikai célok és törekvések
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
„ Nyílt Pályán – Nemzeti Vasúti Kerekasztal” HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesülés szeptember 15. Orosz Balázs.
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Az ICAAP a PSZÁF szemszögéből
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
6. előadás A magyar biztosítási piac szabályozása
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
„Hidat építünk” az energetikai tanácsadók szerepe Magyarországon
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A Szolvencia II. csoport vonatkozásai
1 Belső modellek a QIS4-ben Boziné Kristóf Katalin március 20.
Az MNB tőkepiaci felügyelete és prioritásai
MNB – Felügyeleti integráció
MNB felügyeleti integráció
Biztosítók irányítási rendszere
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
Pénzügyi szervezetek felügyelete a válság időszakában XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Budapest, szeptember 3. Farkas Ádám PSZÁF Felügyeleti.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
A bankszabályozás kihívásai és változásai a pénzügyi-gazdasági válság hatására Mérő Katalin.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Hatósági és civil fogyasztóvédelmi feladatok, merre tovább fogyasztóvédelem? Dr. Baranovszky György Gödöllő, április 22.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltatás Több mint béren kívüli juttatás - egy hatékony eszköz az egyéni és a szervezeti célok összehangolásához 2011.
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
Elektronikus információbiztonsági kihívások – új szempontból – a Magyar Honvédségnél
Fogyasztóbarát biztosítói gyakorlatok. Bizalom A pénzügyi szolgáltatók iránti fogyasztói bizalom számos mérés alapján igen alacsony más szolgáltatásokkal.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 14. Együttműködés a fogyasztóvédelmi ügyek területén.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Stabilitás és bizalom – az MNB biztosításfelügyelési stratégiája és módszerei Kisgergely Kornél – Pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A pilóta nélküli légijármű rendszerek hatósági tanúsítása
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
A tanácsadás szerepe és jellemzői a munkaügyi mediációban 2013.március 21.
Lisszaboni Szerződés tükrében
Előadás másolata:

A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási Konferenciája október 5.

2 Kulcskérdések Szolvencia II Biztosítói garanciaalapok Az új európai pénzügyi felügyeleti struktúra Fogyasztóvédelem

3 Szolvencia II Célja az EU biztosítási piacának mélyítése; az ügyfelek érdekvédelmének fokozása; az uniós biztosítói csoportok nemzetközi versenyképességének fokozása; jobb szabályozási környezet kialakítása A kockázatkezelésre, a kockázat alapú követelményekre koncentrál, a kifinomultabb kockázatmérési struktúrák, illetve a kockázati kitettségnek a szolvencia követelményekkel való összekapcsolásával. A Szolvencia II a bázelihez hasonló kockázati keretet ad. – Bázel II – Szolvencia II: hasonlóságok és különbségek A felkészülés az új rendszerre: –új vállalatirányítási követelmények; elengedhetetlen a biztosítói csoportokon belül a szoros együttműködés (belső rendszerek kidolgozása, értékelés, stb.), –a kockázat minél jobb felmérése érdekében erősíteni kell a statisztikai hátteret, –gazdasági értékelésre való átállás. A Szolvencia II hatálya alól kimaradó biztosítók számára külön szabályozás szükséges.

4 Biztosító egyesületek szabályozása A biztosító egyesületi formában rejlő kockázat forrása a „végső garantőr” hiánya. Az egyesületeket tevékenység és méret szerint differenciáltan kell kezelni. Az egyesületi forma non-profit jellege vs. profit elven működő biztosítók – a különbségekből adódó működési és szabályozási specialitásokat figyelembe kell venni.

5 Pénzügyi közvetítők Egységes pénzügyi közvetítői törvény koncepciója: cél az egységes szabályozás kialakítása valamennyi pénzügyi közvetítési, tanácsadási valamint termékértékesítési tevékenységre. A jövőbeni törvény várhatóan nagyban támaszkodik a biztosításközvetítőknél már meglévő szabályokra. A pénzügyi közvetítőnek is legyen tőkéje. Egységes európai pénzügyi közvetítői rendszer Pénzügyi közvetítők egységes nyilvántartása Felelősségi és képviseleti kérdések

6 Az új európai felügyeleti struktúra január 1-jével a 3. szintű tanácsadói funkciójú bizottságok átalakulnak a felügyelésben közvetlenebb szerephez jutó és döntéselőkészítő európai hatóságokká. Számos tisztázatlan kérdés vár még rendezésre: pl. nem egyértelmű a döntési jogkörök és hatáskör megosztása a nemzeti és az európai felügyelet között. A felügyeletek közötti folyamatos, operatív együttműködés a felügyelési eszközrendszer meghatározó eleme. A z együttműködés szervezeti keretéül szolgáló, közös alapelveken működő Felügyelői Kollégiumok eddigi konzultatív szerepe átalakul, előtérbe kerül a közös felügyelési funkció.

7 Garanciaalapok A biztosítási területen is szükség van csődvédelmi garanciarendszerre – a válság erre a felismerésre erősített rá. Az EU-n belül jelenleg csak néhány tagállam rendelkezik ilyen garanciarendszerrel. A hiányzó harmonizált közösségi szabályozás hátráltatja az egységes fogyasztóvédelem létrejöttét, ami hosszú távon bizalomvesztéssel járhat és a verseny torzulásához vezethet az egységes piacon. Az Európai Bizottság júliusában tette közzé a garanciaalapokról szóló Fehér Könyvet.

8 Fogyasztóvédelem A fogyasztóvédelem és a prudenciális felügyelés nem ellentmondó, hanem egymást kiegészítő, egymást erősítő tevékenységek. A PSZÁF célja: –a szolgáltató és fogyasztó közötti aszimmetria kiegyenlítése klasszikus hatósági és fogyasztóvédelmi eszközökkel; –proaktív, tájékoztató és ügyfélbarát fogyasztóvédelmi tevékenység; –hatékony, érdemi és gyors együttműködés, a szinergiák kihasználása a prudenciális és piacfelügyeleti területtel. A felügyeleti politika számára fogyasztóvédelmi szempontból is mindig fontos terület a KGFB: –össztársadalmi szinten fókuszban áll, a Felügyelet kiemelten kezeli; –művelése hatással van az intézmények kockázatértékelési hatásbesorolására.