Árszabályozás az energiaszektorban: eredmények és kihívások Varró László Vezető Közgazdász

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
Advertisements

A gyermekvédelmi rendszer működése és hiányosságai
A VEZETÉKES ÉS MOBILTÁVBESZELŐ SZOLGALTATÁSOK KÖZÖTTI HELYETTESÍTES VIZSGÁLATA Nagy Péter június 28. Édes Balázs–Bölcskei Vanda–Lőrincz László–Nagy.
A hatósági áras közszolgáltatások XXII
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
SZABÁLYOZÁSI KIHÍVÁSOK
A HAZAI ÁRAMPIACRÓL Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK október 17.
„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
A piac Szakiskola.
„ Nyílt Pályán – Nemzeti Vasúti Kerekasztal” HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesülés szeptember 15. Orosz Balázs.
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége szervezésében az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. támogatásával TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS.
Vállalatfinanszírozás
Makroökonómia 3.előadás.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Kormányszóvivői tájékoztató. A gáz árának változása januárban GKM- PM tájékoztató december 14.
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Budapest, november 16. Slovnaft THE MOL GROUP Az olajkorszak végén: A 3. árrobbanás és következményei Varró László Vargha Péter Simon Vezető Közgazdász.
A kormányzati munka minősége és számon- kérhetősége – az energiaszektor mint politikai mumus dr. Matos Zoltán XI. Vezérigazgató Találkozó április.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
Árak: párhuzamok és perspektívák Mennyire alkalmazható a távközlési piac modellje a földgáz piac áraira? Energy Summit Hungary október 08. Tóth.
Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
Budapest, … Slovnaft THE MOL GROUP Az olajkorszak végén: A 3. árrobbanás és következményei Varró László Vezető Közgazdász MOL Group.
LAKATOS TIBOR igazgató Visegrád, november 5-6. Biomassza a távhőben, termeljünk-e villamosenergiát?
A NEM KONZISZTENS VERSENYMODELL VESZÉLYEI A HÁLÓZATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBAN Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK.
Ösztönzési problémák a hazai kiegyenlítő energia piacon
A Jelentős Piaci Erő jogintézménye a villamosenergia-piac szabályozásában Nagy Csongor István SZTE-ÁJK, BME-GTK.
Árelőrejelzés a liberalizált magyar háztartási piacon
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Szekció 6 Szekció elnök: Gróf Gyula Előadások: Vad János: Energia-hatékony axiálventilátorok tervezése Bene József, Hős Csaba: Városi szivattyúhálozatok.
Új Magyarország Mikrohitel Program Dr
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Tiszta monopólium.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal GAZDASÁGI BIZOTTSÁG Energetikai Albizottság Budapest, december 14. A VILLAMOSENERGIA-ÁRKÉPZÉS RENDSZERE.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Békés György főosztályvezető-helyettes Villamosenergia-ár Előkészítő Osztály Tájékoztatás a megújuló és a kapcsolt villamosenergia-termelés áron keresztül.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Versenyképes képzés Versenyképes képzés Energetikusok és vállalati versenyképesség Előadó: Solti Károlyné tanácsadó Budapest, február 23.
Verseny és szabályozás 2013 MTA KRTK KTI Bemutató konferencia szeptember 30.
Felsmann Balázs Budapesti Corvinus Egyetem kutatóközpont-vezető
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
A gazdasági élet problémái
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
A kelet-közép európai villamos energia átviteli hálózatok értékelése közgazdasági modellezésen alapuló költség-haszon elemzéssel Mezősi András – Szabó.
1 Versenyképesség – Befektetési klíma – Adórendszer dr. László Csaba, partner augusztus 27.
A Magyar Közgazdasági Társaság 46. Közgazdász-vándorgyűlése László Sándor vezérigazgató előadása.
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
Az árszabályozás alapelvei és módszerei
BMGE Közgazdaságtan Tanszék1 A hozzáférés és az összekapcsolás szabályozása Az összekapcsolási szolgáltatások piaca Az EU 97/33/EC összekapcsolási.
Magyar Energetikai Stratégiák Magyar Mérnök Akadémia-Magyar Tudományos Akadémia június 2. Energia-ellátás és energia-hatékonyság (Egy holisztikus.
Város energetikai ellátásának elemzése
2030 – A mi városunk A 3 Fázis Lengyel Vivien Pocsai Zsófia
Tőkés Napenergia hasznosítási körkép ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia szeptember 12–13., Tatabánya EUSOL.
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Vállalkozások – versenyképesség – monopóliumok A magyar valóság
A piac és a piacgazdaság
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Piacnyitás az energiaszektorban
Előadás másolata:

Árszabályozás az energiaszektorban: eredmények és kihívások Varró László Vezető Közgazdász

Árszabályozás: csak világos piaci kudarc esetén Természetes monopólium: hálózat Nem természetes monopólium: közüzemi árszabályozás Árszabályozás és szociálpolitika, árszabályozás és környezetvédelem

Hálózatok: Történelmi lecke Verseny hálózatok között: durva, nem hatékony és nem fenntartható Angol vasutak, 19. század Villamosság a 20-as évekig Természetes monopólium

Hálózat: a szabályozói konszenzus Szabályozott hozzáférés, keresztfinanszírozás elkerülése Befektető védelem, infrastruktúra fenntartása és megújítása Ösztönzési és információs problémák Történelmi lecke 2: a költség + árszabályozás nem hatékony (Keleti Vasút, 1876)

További bonyodalmak Elsűlyedt költségek Másodlagos eszközpiacok hiánya Interakciók a versenypiaci szegmenssel Hiteles szabályozói jelzések és a beruházási ösztönzés nélkülözhetetlen

Modern szabályozási technikák: ársapka és összehasonlító verseny uHatékonysági ösztönzés uKiszámíthatóság u„Osztozkodás” a fogyasztókkal

Az ársapka rendszer működése Reál árcsökkenés az időszak végén Ár Költség

Nem természetes monopólium: közüzemi árszabályozás A jó hír: ha van hatékony verseny, nincs jelentős elhalasztott inflációs nyomás A rossz hír: nincs hatékony verseny

Közüzemi árszabályozás: hogyan tovább? Végső menedékes kisfogyasztók: aszimmetrikus információ és kiszolgáltatottság hosszabb távon is Verseny a nagykereskedelmi piac: látványos hatékonyság javulás az energiatermelésben – jobb mint az árszabályozás DE: a legrosszabb a szabályozatlan monopólium Nagykereskedelmi árszabályozás megszüntethető hatékony verseny (1500 MW HTM újratárgyalás) esetén

Szociálpolitika, környezetvédelem, árszabályozás Jövedelem és fogyasztás összefüggése Energiahatékonyság, árszabályozás, környezetvédelem

Egy főre eső villamosenergia fogyasztás a rendelkezésre álló jövedelem függvényében Jövedelem rugalmasság: 0,6

Családméret és fogyasztás Kétgyerekes család Gyermektelen pár Fogyasztás Jövedelem

Vezetékes gáz ellátottság aránya jövedelem függvényében

A szociálpolitikai beavatkozás az energiaárakba Nem a szegényeket támogatja Rosszul céloz Nem hatékony

Árszabályozás és környezetvédelem A villamosenergia kereslet alkalmazkodik a magasabb árakhoz (2-3 év,  =0,2) 1 ft/kwh állami bevatkozás becsült környezeti hatása a keresleti alkalmazkodáson keresztül évente: 1400 tonna SO tonna No x tonna CO 2

Köszönöm a figyelmüket! Varró László Vezető Közgazdász