Koszti Tamás: A magyar seregek haditechnikája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanácsköztársaság.
Advertisements

A hűtlenség ellenszere
A robbanószerek és tűzfegyverek története
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Haditechnikai kutatás és fejlesztés (K+F) a bunkósbottól támadó/védő robotokig Dr. Seres György DSc
Játékos katonák, katonás játékok
A katonai kötelékek jellemzői
REFORMKOR (1830 körül – 1848).

Samu Gergely: Az idegen seregek haditechnikája
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában,
 Revanshangulat Franciaországban  Fegyverkezés  A hadsereg tekintélyének visszaszerzése és stabilizálása  Az ország politikailag, világnézetileg kettéosztott:
A szolnoki vár építése és ostroma
A KV-2 Nehéztank.
A második világháború fegyverei
A 2. világháború Fegyverei
STICKMAN WARFARE. PÁLYAKÉPEK AL CAMP LÁTKÉP GUN-OK A FEKETE CSAPAT LŐFEGYVERT HASZNÁLNAK HUMMERREL JÁRNAK FEGYVEREIK:M4A1,MP5A3,M82A1,LAW.
A klasszicizmus.
2. előadás GÉPRAJZ, GÉPELEMEK I..
A MŰSZAKI KÉPALKOTÁS.
Párizsi kommün.
”A határozottság nem azt jelenti, hogy egy dolgot mindenáron meg kell tenni. A határozottság: nem habozni megvalósítani valamit, amikor a belső meggyőződés.
Vörösmarty Mihály munkássága
KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA BIZTONSÁGTECHNIKAI TUDOMÁNYSZAK.
A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ FEGYVEREI
Gábor Áron élete és kora
szerző: - Pálinkás Miklós
4. Tárló Időszak: január 1. – március 31. A 49-es év nagy fordulatot hoz az alakulat életében, honvéddá alakul és a 70-es hadrendi számot kapja.
6. Tárló Időszak: július 1. – július 30.
Március 13.- ai budapesti kirándulás
Szövés,Fonás.
Általános katonai ismeretek
Felépítése és jellemzői
Katonai Testnevelés helyzete a Központi Kiképző Bázison
Pető Tamás: Görgey Artúr
Kiszely-Kiss László: A fekete sereg
A HM TH együttműködő partnerei: Haderőnemi Fegyverzeti munkacsoportok Szárazföldi erők –LG 1 ALCSOPORT Interoperabilitás digitalizált harctéren –LG 4.
Extrák és használatuk Csatára vonatkoznakLépésre vonatkoznakKörre vonatkoznak Potenciált módosítjákÖsszértéket módosítják - Lövészárok - Tüzérség - (Ellátmány.
Juhász László százados
  1867-től gazdasági fellendülés figyelhető meg  Malmok alapítása  Állattenyésztés jelentősége nő (sertés, szarvasmarha)  Vasúti közlekedés lehetősége.
Magyar történelmi zászlók (Válogatás). A honfoglalás zászlója (rekonstrukció)
SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 1. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. A katonai műveleteket az alábbiak szerint osztjuk fel: a, -Háborús szint alatti.
A MŰSZAKI KÉPALKOTÁS.
A vívás Soós Bendegúz 9. NyB.
Rómaiak és zsidók az I. században
A paraszti seregek fegyvere volt.
Idősek otthona 小島 Bird Free referencia munkát végezte:Noxious Kft. Dunaföldvár, Kossuth L. u. 1/a +36/30/
Az első világháború (csoda)fegyverei: Repülőgépek
Az első világháború (csoda)fegyverei: Német hadiléghajók
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
Nagysáros vára A Rákóczi - szabadságharc. Előzmények  A szabadságharc kitörésének okai   A császári abszolutizmus, a rendi jogok megsértése  Bécs.
Tengeralattjárók és Hadihajók az I.Világháborúban
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Magyar történelmi zászlók
A Rákóczi - szabadságharc
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Ady Endre Alapiskola Párkány A FORRADALOM FEGYVEREI ÉS HARCMODORA
Polgárháború Rómában Út az egyeduralom felé.
„MEGŐRÜLT AZ EMBERISÉG”
Korszerű lövészfegyverek a modern hadviselésben
Készítette: Bocsák Tamás
A háború után.
Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában,
Fekete Sereg.
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM RÖVID TÖRTÉNELME
Lehetőségek Horváth Dorottya.
Előadás másolata:

Koszti Tamás: A magyar seregek haditechnikája

A szabadságharc katonai alakulatai A gyalogság A lovasság A tüzérség A műszaki alakulatok

A gyalogság Ebben az időben a legfontosabb fegyvernem egyértelműen a gyalogság. Létszámát tekintve is a legnagyobb, s a tűzharcra és a kézitusára, valamint támadásra és védelemre egyaránt alkalmas Fegyverei: 1842 M Augustin-rendszerű, elöltöltő gyutacsos gyalogsági puska Dreyse gyútűs puskájáról Laukart-rendszerű szuronyokat A tisztek kezében a vezénylet eszköze volt az 1837 M gyalogostiszti szablya.

A gyalogság fegyverzetének jellemzése Az 1842/44 M Augustin-puska: - sima csövű - kémiai gyújtású, tehát a durranóhigannyal működik. 1799 M döfősszurony: - négyélű - markolata horony nélküli

A lovasság A szabadságharc lovasságának megszervezésekor valamivel könnyebb helyzetben volt a magyar hadvezetés, mint más fegyvernemek esetében. A könnyűlovasság másik két csapatneme is megtalálható volt a szabadságharc lovasságában, így az ulánusok, vagy dzsidások és. a svalizsérek, más néven könnyűlovasok Fegyvereik:1844 M Augustin–rendszerű, elöltöltő, gyutacsos lovassági karabély. 1798 M franciakovás huszárkarabély

A lovasság fegyvereinek jellemzése Fő fegyvereik: 1844 M Augustin- rendszerű karabély: elöltöltős, gyutacsos, kémiai gyújtású karabély 1798 M franciakovás huszárkarabély: - elöltöltő lőfegyver votl. - elavult gyújtószerkezetű 1844 M Augustin-rendszerű lovassági pisztoly

A lovasság fegyvereinek képe

A tüzérség kézifegyverei A nehézfegyvereket, az ágyúkat, tarackokat, mozsarakat és hadiröppentyűket kezelték, új hadszárnyat alkotva. Fegyvereik:1824 M aknász- és tüzérpisztoly Szálfegyverek: 1836 M gyalogsági szablya 1828 M tüzér- és aknászszablya

A műszaki alakulatok Utász-, az árkász-, az aknász- és a hidászzászlóaljak jelentették. A szabadságharc hadseregében tulajdonképpen mindezek csekély létszámban ugyan, de megtalálhatók voltak, úgy, hogy utászzászlóaljakban vonták össze őket. 1844 M Augustin-rendszerű, gyutacsos különcsapat puskával Ez 1230 mm-es hosszával tért el a gyalogsági puskától 1807 M árkászszablya A tisztek a gyalogostisztek fegyvereit használták.