Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Magyarország fejlesztési forrásai Aktuális hírek •2006. október 16. –OP társadalmi egyeztetése •2006. október 17. –ÚMFT parlamenti vitája.
1 MVHAVOP november Előadó : Tóthné dr. Pásztor Zsuzsa.
Költségvetés ,3 milliárd forint agrár-és vidékfejlesztésre.
Innováció II. Rákóczi Ferenc Szakközép –és Szakiskola Kisvárda.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Strukturális Politika múltja és jelene. Fejlettség közötti különbségek az EU-ban nemzeti szinten  Egyetlen új tagállam sem éri el A 27-ek GDP-jének 90%-át.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
Az Európai Unió közösségi agrárpolitikája
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
SAPARD Program Budapest, február MI A SAPARD? Különleges Előcsatlakozási Program a Mezőgazdaság és Vidékfejlesztés támogatására Special Accession.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
EU regionális politikája
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A Strukturális Alapok működése
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere
Az Európai Unió politikái és Magyarország pályázati rendszere
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Regionális politika reformjai Görögország csatlakozása (1981) 1.Közösségi szinten nőtt a területi egyenlőtlenség 2.Görögország GDP-je a Közösség.
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program, a kapcsolódó PKD, valamint megvalósítási rendszerének bemutatása Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Hazánkba érkező uniós támogatások története Tóth István Kecskemét, január 26.
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 Az Európai Szociális Alap támogatási rendszerének változásai február 28. Öcsi Béla témavezető, Nemzetközi Bankárképző.
Az EU strukturális politikájának eszközei
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
1 SAPARD Monitoring Bizottság november Előadó : Tóthné dr. Pásztor Zsuzsa.
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
HBF Hungaricum Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Ilyés Szabolcs, Félixfürdő, 2007 Európai Alapok 2007 után Új lehetőségek vagy bürokratikus buktatók?
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Kulcsár Gábor VÁTI Stratégiai Tervezési Igazgatóság ELTE TTK geográfus szak február 22. Területi programozás és monitoring 1. Alapfogalmak.
Az Európai Unió közös agrárpolitikája (CAP)
Pályázatírás módszertana
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Az EU Agrár- és Vidékfejlesztési Politikája Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek Klubja.
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek 9. óra.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális gazdaságtan 6.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere Az Európai Unió Stukturális Alapjai A Nemzeti Fejlesztési Terv és az Operatív Programok.
Az Európai Unió agrárfejlesztési politikája (CAPCARPE)
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
A regionális fejlesztés tapasztalatai és lehetőségei az EU-ban A Szlovák Köztársaság Építészeti és Régiófejlesztési Minisztériuma.
Európai Uniós ismeretek Közös Agrárpolitika (CAP).
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései

A vidékfejlesztés, mint a Strukturális Alapok része  A Strukturális Alapok olyan - közösségi szintű - pénzügyi alapok, melyekből az Európai Unió kevésbé fejlett régióinak nyújtható támogatás, elmaradottságuk csökkentése érdekében.  Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA, ERDF)  Európai Szociális Alap (ESZA, ESF)  Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz (HOPE, …)  Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap (EMOGA, EAGGF)  Garancia szekció (a mezőgazdasági termelők közvetlen támogatása)  Orientációs szekció (az agrárstruktúra átalakítását szolgálja, vidékfejlesztés)

A vidékfejlesztés, mint a közös mezőgazdasági politika része  A közös mezőgazdasági politikát az Európai Unió elődjét megalapító szerződés (ún. Római Szerződés) célul tűzte ki.  A közös mezőgazdasági politika (CAP) a gyakorlatban 1962 óta működik.  A CAP eredetileg a mezőgazdasági termelők automatikus támogatása.  A CAP eszköze eredetileg a garantált és mesterségesen magasan tartott felvásárlási árakon keresztül működött.  A CAP az elmúlt évtizedekben több reformon ment át.  Felvásárlási árak csökkentése.  Garantált áron felvásárolt termékmennyiség maximalizálása.  Direkt kifizetések rendszere (terület, illetve állatállomány alapú), növénytermesztés esetében úgynevezett referencia hozamokhoz és kötelező terület pihentetéshez kötve.  A mezőgazdasági termelés támogatása helyett mindinkább előtérbe kerül a vidékfejlesztés - normatív finanszírozás helyett pályázatok.

A vidékfejlesztés alapelvei  A vidéki népesség helyben tartása (élhető vidék).  Fenntartható fejlődés.  Mezőgazdasági termék előállítás helyett alternatív tevékenységek, illetve jövedelemtermelési lehetőségek.  A vidéken található tárgyi és szellemi örökséget meg kell őrizni.

Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program prioritásai  Agrár- és Vidékfejlesztés OP  Mezőgazdasági alapanyag termelés versenyképességének növelése  Élelmiszeripar modernizációja  Vidékfejlesztés

AVOP-on kívüli támogatások  Nemzeti Vidékfejlesztési Terv  nem az NFT része, de vidékfejlesztésre EU-s támogatás: EMOGA - Garancia részlege  normatív jellegű finanszírozás  agrár-környezetvédelem  kedvezőtlen adottságú területek támogatása  korkedvezményes nyugdíjazás  mezőgazdasági területek erdősítése  félig önellátó gazdaságok támogatása  termelői közösségek létrehozása

Az AVOP pályázatok előképe: Sapard pályázatok  Források nagysága: 38 mo €/év + 3 mrd Ft/év (magyar kormányzati forrás), azaz összesen kb. 13 mrd Ft/év.  A források január 1-től állnak rendelkezésre, de az első pályázatokat 2002 őszén írták ki.  2002 ősze óta az 5 Kiírás volt érvényben.  Az AVOP program a SAPARD tapasztalataira épült sok átfedés található köztük

Az AVOP támogatásai 1.  Mezőgazdasági vállalkozások beruházásai  A támogatás mértéke:  Általános esetben: legfeljebb 50%.  Kedvezőtlen adottságú területeken: legfeljebb +10%  Fiatal gazdálkodók esetében: legfeljebb +5%  Fiatal gazdálkodók, kedvezőtlen adottságú területeken: legfeljebb +15%

Az AVOP támogatásai 2.  Szakmai továbbképzés és átképzés támogatása  Sapardhoz hasonló intézkedések  Mezőgazdasági termékek feldolgozásának és értékesítésének fejlesztése (gabonafélék: malomipari termékek, zöldség-gyümölcs: levek, egyéb feldolgozás)  Vidéki jövedelemszerzési lehetőségek bővítése (agrártevékenységek diverzifikálása, mezőgazdasági termékmarketing  Idegenforgalmi és kézműipari tevékenység fejlesztése  Falumegújítás és fejlesztés  Vidéki infrastruktúra