Matematika X.B “ahogyan mi látjuk”. Haraklányi Erzsébet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Koordináta transzformációk 2
Advertisements

Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
ROMBUSZ TÉGLALAP NÉGYZET.
Egyenes egyenlete a síkban
Egyszerű alapműveletek
A háromszög elemi geometriája és a terület
A 2.csoport munkaja Csoporttagok: Bogya Klára -Melánia Bogya Norbert Boros Zoltán-Árpád Darabont Melánia Szabó Ibolya –Melánia “Cserey-Goga”Iskolacsoport,Kraszna.
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Az elektromos mező feszültsége
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
Készítette: Szinai Adrienn
Egyenes egyenlete a sikban
FONTOS A PONTOSSÁG Miklós Ildikó
Matematikai fügvények
Szerkessz háromszöget, ha adott három oldala!
Az egyenest meghatározó adatok a koordináta-rendszerben
Koordináta transzformációk
Geometriai transzformációk
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS
TIMSS 2007.
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Szögfüggvények derékszögű háromszögben
Hegyesszögek szögfüggvényei
Párhuzamos egyenesek szerkesztése
Cserey - Goga iskolacsoport KRASZNA
Egyenes egyenlete a sikban -Peldatar-
Példatár Egyenes egyenlete a síkban
Tematika -peldatar a X.osztaly szamara!
Másodfokú egyenletek.
A lineáris függvény NULLAHELYE
Háromszögek szerkesztése 4.
Háromszögek szerkesztése 3.
Háromszögek szerkesztése
A háromszögek nevezetes vonalai
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
HOL VAN AZ ÉLET? AZ ÉLET KÉT ALAPVETŐ ISMÉRVE 1.) Az élőlény logikus, ésszerű művelet. Hatalom amelyik szervezése alá vonja a tér és az idő törvényeit.
Koordináta-geometria
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk
Szögfüggvények általánosítása
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Másodfokú egyenletek.
Lineáris függvények ábrázolása
Sims-1 A Simson-egyenes.
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
2005. december 2. Telefonos feladat Három bülbülért összesen Ft-ot fizettünk. Négy ketyeréért összesen Ft-ot fizettünk. Mennyibe kerül egy bülbül ?
2005. november 18..
“Cserey-Goga”iskolacsoport Kraszna X.B Statisztikamánia csoportja S TATISZTIKAI FÜGGVÉNYEK.
A háromszög elemi geometriája és a terület
AAO Csink László november.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Analitikus geometria gyorstalpaló
Transzformációk Szirmay-Kalos László. Transzformációk (x,y) (x’,y’) = T(x,y) l Tönkre tehetik az egyenletet l Korlátozzuk a transformációkat és az alakzatokat.
Szabályos hasábok Mit tudok róla? (Know) Mit szeretnék tudni? (Wonder) Mit tanultam? (Learn) Oldalai kongruens Fontosab dolgokat szeretnem meg tudni? Meg.
Rövid összefoglaló a függvényekről
2. hét: Síkbeli erőrendszerek eredője Készítette: Pomezanski Vanda
Differenciálszámítás
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24..
Emelt szintű matematika érettségi
A derivált alkalmazása a matematikában
HÁROMSZÖGEK EGYBEVÁGÓSÁGI TÉTELEI.
Fogalma,elemei, tulajdonságai, felosztása…
Megújul a szívünk, megáldja életünk Ő, aki él. Alleluja!
OKM osztályJudit osztálya 8. osztályOlga és Kata osztálya 10.A (négyévfolyamos)U. Ági osztálya (!) 10.B (nyolcévfolyamos)F. Andrea osztálya.
Készítette: Horváth Zoltán
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
Egyenletek.
3. osztályban.
A lineáris függvény NULLAHELYE
Térelemek Kőszegi Irén KÁROLYI MIHÁLY FŐVÁROSI GYAKORLÓ KÉTTANNYELVŰ KÖZGAZDASÁGISZAKKÖZÉPISKOLA
Szögfüggvények és alkalmazásai Készítette: Hosszú Ildikó Nincs Készen.
Előadás másolata:

Matematika X.B “ahogyan mi látjuk”. Haraklányi Erzsébet Kocsis Anna-Mária 2010 Csak csajok csoportja. Pap Edina Erzsébet “Cserey-Goga“iskolacsoport. Kraszna Román Sofia

Mi a szerepe a matematikának a mindennapi életben? “ Napjainkban egyre követelőbben jelentkezik az az igény, hogy az ember látni tudjon a világban, elgondolkozzék a körülötte megnyilvánuló jelenségeken, számoljon a lehetőségekkel, fedezze fel a dolgokban rejlő sokféleséget:egyszóval gondolkozzék logikusan. Az ifjakat a tanulás, az idősebbeket hivatásuk kötelezi erre; munka árán jutunk a tudás birtokába.”

Egyenes egyenlete a sikban. Egyenes iránytényezője. Értelmezés: Egy egyenes iránytényezőjén az egyenesnek az Ox tengelyel bezárt szögének tangensét értjük. Jelölés : md =tg L , L= m>0 m<0 = m=0 = tg - nem létezik

Alkalmazás: Határozd meg annak az egyenesnek az iránytényezőjét, amely az Ox tengellyel : a) -os szöget zár be b) -os szöget zár be c) -os szöget zár be a) m=tg =tg nem létezik,mert nem metszi az Ox tengelyt. b)m=tg =tg = c)m=tg =tg =1 2) Két pont által meghatározott egyenes iránytényezője: Értelmezés:két pont által meghatározott egyenes iránytényezője koordináták különbségének és az abszcisszák különbségének az aránya. Jelölés: mAB= 6-4 Alkalmazás: A(1,4), B(2,6) mAB= = =2 2-1

Megjegyzés: 1) ha m1*m2=-1 d1 _|_ d2 3) Két egyenes szöge a sikban. Értelmezés: A (d2) és (d1) egyenesek metszik egymást egy M pontban szöget alkotva. d2 és d1 egyenesek értékeket vesznek fel. d1m1 d2m2. Jelölés:tg = E tg >0 Alkalmazás: =? =1 =-3 tg = = = =2 = Megjegyzés: 1) ha m1*m2=-1 d1 _|_ d2 2) m1=m2 d1||d2 Alkalmazás: 1) d1 || d2 2)

Alkalmazás: Alkalmazás: 4.Egy pont es egy iranytenyezo altal meghatarozott egyenes egyenlete: Ertelmezes: az A(x1,y1)ponton athalado es m iranytenyezoju egyenes egyenlete; Jele: y-y1=m(x-x1); Alkalmazás: 5.Ket ponton athalado egyenes egyenlete: Jele : y-y1 =x-x1 y2-y1 x2-x1 Alkalmazás:

Alkalmazás: Alkalmazás: 6).Egyenes egyenletenek tengelymetszetes alakja: Jele: x+y-1=0 a b Alkalmazás: 7).Egyenes egyenletenek altalanos alakja: Jele:md1=-a b Alkalmazás:

Kitűzött feladatok: 1.Adottak a következő pontok A(5;-4),b(-1;3),C(-3,2) Határozd meg az AB, BC, CA egyenes iranytényezőjét. -AB= - ; BC= ; CA= - 2.Két ponton áthaladó egyenes AB, ahol A(- ,2),B( ,4).Határozd meg az AB egyenes egyenletét. 5x-3y+10=0 3.Ha az iránytényezők m1=-2;m2=3, határozd meg tgL! tg = 4.Bizonyitsd be,hogy d1:-x+3y+2=0;d2:x+y-6=0. Határozd meg az egyenesek metszéspontját d1 d2= . M(5,1).

Van a szomszédban egy félig elkészűlt tető Van a szomszédban egy félig elkészűlt tető.Az ácsok neki fogtak a munkálatoknak de el akadtak.De te most segithetsz nekik.Tudjuk,hogy a tető egyik oldalának koordinátái(2,4) a másik oldalának pedig (5,1) , e két oldal között egy egyenes halad át. Számold ki ennek az egyenesnek az egyenletét.

Matematika tankönyvek a X. osztaly számára. Konyveszet : Matematika tankönyvek a X. osztaly számára. Matematika a mindennapi életben.

Köszönjük a figyelmet!