II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Táplálkozási alapfogalmak
Az A vércsoport.
Alap Termékek.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
„Ez az icike-picike mind megette!”
Egészséges környezet - egészséges gyermek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Flavon max termékcsalád
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Reformtáplálkozás.
Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
Pajzsmirigy.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Táplálkozási ismeretek II.
A szervezet energiaforgalma
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Ha nem, akkor figyelj!!!.  Az egészséges életmód könnyen betartható, ha oda figyelünk arra, hogy egészségesen táplálkozunk, naponta legalább félórát.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Egészséges életmód.
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Az emberi test és a víz Készítette: 5.a.
Egészségtudatos gasztronómia
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt. Imre Kórház Endokrin és Anyagcsere ambulancia dietetikus Budapest, 2008.05.24.

Az egészsége táplálkozás 12. pontja: 1 Az egészsége táplálkozás 12 pontja: 1. változatosság: próbáljunk ki - új nyersanyagokat, - új elkészítési módokat, - új ízeket pl: hajdina, köles, táplálék kiegészítők , természetes ízek 2. csökkentsük a zsiradék bevitelt, kifejezetten a „rossz” koleszterinben és telített zsírsavakban gazdag zsiradékokat - nyersanyag válogatással konyhatechnológiával 1g szénhidrát, 1g fehérje 4,3kcal  1g zsír 9,1 kcal

3. Csökkentsük a só bevitelt: pl: zöldfűszerek, friss nyersanyagok használata 1g só 180*-os mennyiségű vizet köt meg natúr ízek felfedezése pl: vízbe zabpehely 4. Édesség max. heti 1-2x főétkezés befejezéseként, cukorral való édesítés mellőzése

5. Naponta fogyasszunk fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket, az alacsonyabb zsírtartalmút válasszuk Tej, kefir, joghurt:: gyorsan szívódó szénhidrát Sajt, túró cottage chees: kiváló fehérje és Ca forrás 6. Naponta többször együnk nyers gyümölcsöt zöldségfélét Gyümölcs: gyorsan szívódó szénhidrát Zöldcség: szénhidrát tartalom szerint nagy különbségek vannak

7. Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, tésztát fogyasszunk, köretként burgonyát vagy párolt zöldséget A teljes kiőrlésű lisztből készült termékeknek a GI-e az ami alacsonyabb nem a szénhidrát tartalmuk A magasabb rost tartalom: - lassítja a felszívódást, - segít a koleszterin kiürülésében - telít - segít rendezi a székletet, ezzel erősíteni az immunrendszert - mint antioxidáns működik

8. Naponta 4-5 x étkezzünk. Legyen meg a napi megszokott étkezési "menetrendünk", lehetőleg mindig azonos időpontban együnk. A hormonrendszer működése nem alkalmazkodik az egyes személyek bioritmusához Egy-egy étkezés Vc emelő hatás kb 2-3 órára tart ki Nem kell éhesnek lenni, tudatosan be kell iktatni a napi 5-6 étkezést A többszöri étkezés segít - az anyagcsere gyorsításában - rosszul lét, esti farkaséhség megelőzésében

9. A szomjúság csillapítására legjobb a víz napi 1,5-2l folyadék fogyasztása javasolt testünk 60%-a víz, így nélkülözhe-tetlen a kellő folyadék fogyasztás A 100%-os gyümölcslé: gyorsan felszívódó szénhidrát 2 dl kb. egy uzsonnányi adag Alkohol: metformin hatóanyagú tabletta mellett nem javasolt 1g alkohol 7kcal Mediterrán diéta: száraz vörösbor 1-2dl

10. Nincsenek tiltott táplálékok csak kerülendő mennyiségek 10.Nincsenek tiltott táplálékok csak kerülendő mennyiségek. Figyeljünk az élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra Fő a tudatosság, - de nem vagyunk gépek ha „félreeszünk” ne koplaljunk rá, mert visszaüt - egy új nyersanyagnál mindig nézzük meg az összetételét, mert nagyon meglepődhetünk - vigyük magunkkal a következő étkezéseinket

11. Napi testmozgás. Az egészséges élethez is heti 3x30p 11. Napi testmozgás. Az egészséges élethez is heti 3x30p. IR: egy héten belül többször igen, mint nem A mozgás: - fokozza az anyagcserét  ttkg csökkentés - fokozza a sejtek inzulin iránti érzékenységét  alacsony BMI-jüeknek - boldogság hormon termelés - stressz levezetés Füst mentesség 12. A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását.

Azonosságok I. A diéta sokak számára egy téves értelmezés alapján egy rövid ideig tartandó kúrát foglal magába. Azonban a görög eredetű diéta szó szabályozott életmódot jelent és mint ilyen átfogja és meghatározza mindennapjainkat.

diéta összeállításának szabályait meghatározza: 1, Biológiai működésünk pl Inzulin érzékenység napszakos váltakozása 2, Aktuális állapotunk pl: IR 3, Antropometriai jellemzőink pl: Tm; Ttkg; kor; nem stb 4, Céljaink

Azonosság II. Probléma: Túl kevésnek v Túl soknak tűnik Köv: tarthatatlannak tartott diéta Kérdés: valóban a javasolt mennyiséget ettük? Probléma: Alacsony ch vagy kcal bevitel Köv: alapanyagcsere csökkenés Nem cél a ch mentesség Probléma: Egyhangú Köv: nem tartott diéta Megoldás: tervezés, új nyersanyag Probléma: kimaradt étkezés Köv: éhség vagy nem kívánt fogyás Megoldás: hosszú távú tudatosság

Különbségek Alacsony BMI-vel társuló IR-ban - Az un Különbségek Alacsony BMI-vel társuló IR-ban - Az un. Jó zsiradékok szabadabb felhasználása: növényi olajok, olajos magvak, tejzsiradék salátára, reggeli szendvicskrémbe, 2 teáskanál olaj 10 ml = 90 kcal 10-30ml növényi tejszínnel + 30-90 kcal 3-4 dkg dió 196-260 kcal

30g szénhidrát mellett: - 10 dkg alufóliában sült csirke + 30 dkg cékla  200kcal - 1 dl joghurt + 4 dkg zabpehely + 150g cottage chees  340kcal - 1 dl joghurt + 4 dkg zabpehely + 150g cottage chees + 10g kókuszreszelék  400kcal - 10 dkg natúr marhaszelet + zöldbabfőzelék  500 kcal

A természet segítségül hívása: Táplálék kiegészítők fokozott jelentősége - Szénhidrát bevitel növelése: IR állapot korlátait figyelembe véve - fehérje bevitel: az aminosavak az izomzat építő kövei Testmozgás: Mozgásforma tudatos megválasztása

Köszönöm a figyelmet