A moduláris szerkezet szervezési problémái az iskolai rendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzések esetén Tóth Lászlóné Vitaindító.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Advertisements

Szakképzésbe lépés lehetősége Magyarországon
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Dobbantó program. Kik vesznek benne részt? Országosan 15 iskola Tervezett: 22.
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola
A kompetencia alapú moduláris szakképzés oktatási dokumentumai Tóth Lászlóné 2008.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Balatonvilágos, május 09. Előadó: Dr. Szedlacsek György 1.
Szent-Györgyi Albert Általános Iskola
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
A megújuló tanárképzés
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
A 2014/15. tanévben a vasvári középiskolába lehet tanulni. Vas megyében az elsők között hirdetjük meg a nappali és ingyenes képzést.
Hatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C június 27.
„ A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának.
Az egészségügyi szakképzés fejlesztésének lehetséges irányai Kiss Mária Balatonfüred, augusztus 25.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
„Mércénk az ember”. A partneri elégedettségi felmérés célja: hogy lássuk a kiértékelt adatok alapján, mely területeken kell javítanunk az együttműködést.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F pályázat február 4. A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Oktatásszervezés II. A vezetés szerepe a tanítási-tanulási folyamat eredményességének növelésében előadásból: ÉRTÉKELÉS A KIMENETI EREDMÉNYEK ALPJÁN (gyakorlat)
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Egységes, új szakmastruktúra, piacképes programok Budapest december 6.
Kompetencia alapú új moduláris képzés
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Szakképzési dokumentumok
OKJ módosításból adódó feladatok,
Pedagógiai szakmai szolgáltatás
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
A szakképzés helyzete Magyarországon
1 Csontó Béla Az új OKJ bevezetése Informatikai rendszergazda Informatikai hálózattelepítő és –üzemeltető.
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A tanárképzés szerkezete
Az integrált terápiák elvének szakmai modelljei
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A képzett szakemberekért Hogyan szolgálja a modulrendszerű képzés a gyorsan változó kötött pályás piaci igényeket? Kiszter István osztályvezető június.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
ÚJ ELEMEK A KÖZPONTI PROGRAMOKBAN Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes május 17.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
Gazdik Judit Ápolásfejlesztő, intézményi szakoktató
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Szakmai nap Észak- alföldi Régió Kisvárda, november 24.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium
Előadás másolata:

A moduláris szerkezet szervezési problémái az iskolai rendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzések esetén Tóth Lászlóné Vitaindító

Nevelési-oktatási modell Innovatív modell Moduláris Iskolaszervezési modell A tanuló saját tanulási folyamatának fontos tényezője A teljes oktatási programot ismerje meg a tanuló a képzésbe belépéskor. A teljes oktatási programot ismerje meg a tanuló a képzésbe belépéskor.

Szervezési problémák Tantárgyfelosztás, tanítási időkeret „Modultanárok” Elmélet-gyakorlat egysége Csengetési rend Andragógia & pedagógia Rendszerszemlélet

Tantárgyfelosztás, tanítási időkeret féléves bontásban az egyes szakok időbeosztása különböző aránytalanság áll elő az órarendben Ápoló: első félév 18 hét, második 17 hét Gyermekápoló: első félév 16 hét, második 16 hét első 9 hét elméleti órák második 9 hét gyakorlati órák

Tantárgyfelosztás, tanítási időkeret évi LXXI. törvény 20. § két havi taní- tási idő- keret moduláris rendszert segíti Pedagógia program/ helyi tantervek Óratervek harmonizációja: azonos féléves időszak kialakítása Kollektív szerződébe: négy hónapos időkeret!?

„Modultanárok” integrált tananyagtartalom, szintkülönbségek, azonos modulok a különböző képzésekben Ápoló Ápolási asszisztens RTT A magasabb szint tartalmazza az alacsonyabbat

„Modultanárok” Rendszeresen induló szakok/modulok esetében szakok=modulok modult tanítók csoportja: egyeztetett munka/munkamegosztás Lifelong-learning PEDAGÓGUSPEDAGÓGUS főállású orvostanárok& tantervi előírások a személyi feltételekre eü. szaktanárok Kiégési szindróma Rendszeres egyeztető megbeszélések Az oktatási program elemzése Az oktatási program elemzése

Elmélet-gyakorlat egysége A munkáltató igénye: „kész szakember” kompetencia alapú képzés: közeljövő Kevés a demons gyakorlat a tantervben a területi gyakorlatok jelentősége megnőtt Csökkennek a területi szakoktatók lehetőségei klinikai demonstrációs egységek számának növelése az ápolási/szakápolási órák demonsba szervezése A képzők és a gyakorlóhelyek szoros együttműködése

Csengetési rend Napi órák száma az érettségire épülő képzésekben: 9-10 óra Ebédidő? (tanulónak) A hatodik, vagy hetedik óra után fél órás szünet beiktatása indokolt lenne.

Andragógia & pedagógia oktatásnevelés akceleráció társadalmi érettség távolodás magatartási problémák, szakmai identifikáció, elvárható attitüdök hiánya speciális nevelési módszerek

Rendszerszemlélet Az egészségügy egységben/rendszerben kezelése előítéletesség szakmák közti ellentét A tudati változások elhúzódása (60 év kell a váltáshoz) elmélet, gyakorlat közti különbség

Vitassuk meg!